Krásně zelený špenátový chlebíček s pistáciemi je i krásně vláčný a lahodný. A díky pomerančům také skvěle šťavnatý. Barevné potěšení prozáří vaše ráno nebo odpoledne u hrnku čaje nebo kávy.
Na Instagramu a obecně na internetu se to hemží špenátovými, nebo také mechovými dorty, jak se jim říká. Pravdou je, že zanedlouho poté, co jsem připravovala tento recept, jsem dostala zakázku i na mechový dort 🙂 Ten ale později… Špenátových chlebíčků už tolik z vás nepřipravuje. Což je škoda, protože tenhle super vláčný a šťavnatý chlebíček může mecháči klidně konkurovat.
Rozdíl mezi mechovým dortem a chlebíčkem poznáte na první pohled – chlebíčku chybí krém. Ale zato je politý vynikajícím pistáciovým máslem a zdobený šťavnatými pomeranči. V tomto případě krvavými pomeranči odrůdy Moro. A krém? Chlebíček můžete klidně podávat i s kopečkem tvarohu, zakysané smetany nebo řeckého jogurtu. Pak máte zdravý svěží dezert jako vyšitý. Anebo snídani.
Zelený špenát & zelené pistácie
K zelenému špenátu pasují i krásně zelenkavé pistácie. Na Svět plodů si můžete tyhle oblíbené oříšky pořídit hned v několika variantách. Já jsem použila loupané, neblanšírované. Nicméně, pokud si chcete užít jejich zelenou barvu beze slupky, najdete tam i blanšírované. Pro ty, co z pistácií pečou víc, se vyplatí koupit rovnou pistáciovou mouku.
Pomeranče
Pomeranče jsem nepřidala jen tak na povrch, aby byl chlebíček líbivější. Zdobení pomeranči je účelné. Dodá chlebíčku na šťavnatosti. Pomeranč jsem ale přidala i dovnitř. Přidala jsem lžíci pomerančového pudru. Můžete případně nahradit trochou pomerančové kůry. Nevím, jestli jste zvyklí na tu sušenou. Já jsem ji jednou koupila a byla jsem nešťastná, protože jsem si slibovala, že půjde o malé kousíčky, které vmíchám do těsta. Jenže ty kousíčky byly větší, takže mě napadá, že by jim snad pomohlo předem je namočit a pak nasekat najemno.
Můžete ale okrájet kůru z pomeranče (ideálně chemicky neošetřeného), kůru párkrát spařit a pak nasekat najemno. Dodáte jí lehkou pikantnost. Prášek nemá tak palčivou dochuť, jako čerstvá pomerančová kůra, takže se příjemně snoubí se špenátem a pistáciemi a nepřehlušuje ostatní chutě. Nicméně, pokud se stane pomerančová chutě dominující, určitě to bude taky stát za to 🙂
Špenátový chlebíček s pistáciemi
Detaily receptu
forma 25×8 cm
15 minut
50 minut
Ingredience
150 g špenátu
3 vejce
120 g podmáslí
80 g kokosového tuku
150 g celozrnné špaldové hladké mouky
150 g světlé hladké mouky (špaldová nebo pšeničná)
1 lžíce pomerančového pudru
70 g pistácií
160 g xylitolu
1 kypřicí prášek do pečiva
Špetka soli
- K podávání:
Pistáciové máslo
Pistácie
Kokosové lupínky
Pomeranč
Postup
- Špenát operte a nechte okapat. Vymačkejte z něj přebytečnou vodu a vložte do mísy. Přidejte vejce, podmáslí a promixujte. Vmíchejte rozpuštěný, zchladlý kokosový tuk.
- Ve vedlejší míse promíchejte sypké ingredience – obě mouky, pomerančový pudr, najemno rozmixované pistácie, xylitol, kypřicí prášek a špetku soli. Do suché směsi zapracujte špenátovou směs. Dobře promíchejte vařečkou a potom přelijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Uhlaďte vařečkou. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 50 minut.
- Po upečení nechte chvíli stydnout, poté opatrně vyndejte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Před podáváním polijte pistáciovým máslem, posypejte nasekanými pistáciemi, kokosovými lupínky a ozdobte plátky pomeranče.