Domů » Tvarohový koláč bez mouky
tvarohový koláč bez mouky

Tvarohový koláč bez mouky

Léto bez tvarohových dezertů? Tak to vůbec! Tvarohový koláč bez mouky je přímo zosobněním letních chutí, protože krom toho, že je perfektně osvěžující díky tvarohu a meduňce, dokáže příjemně zasytit a hodí se nejen jako dezert, ale klidně i jako báječná snídaně.

Jakýkoli dezert, v němž je tvaroh, je super, řekla bych. Můj muž by souhlasil, ten tvarohové a takové ty mokré dezerty miluje dvojnásob. Pakliže je navíc léto, není co řešit. Svěží tvaroh u nás nesmí prostě chybět.

Tvarohový koláč bez mouky jako kompromis mezi sladkým a zdravým

Mlsat zdravě se dá zvládnout levou zadní. Když spojíte rozumné množství zdravých ingrediencí, nemůže vzniknout nic jiného, než zdravá dobrota. Schválně píšu “rozumné množství”, protože například ovesné vločky jsou moc zdravé, ale když budete jíst celý den ovesnou kaši, bude to pro naše tělo spíš zatěžující.

Koláč obsahuje vyvážené množství ingrediencí, které našemu tělu dodají potřebné sacharidy a vlákninu, bílkoviny i tuky. Slazen je xylitolem, březovým cukrem, který podporuje zdraví zubů a oproti rafinovanému bílému cukru obsahuje asi o 40 % nižší energetickou hodnotu.

Díky vyváženému množství živin nás už malý kousek koláč dokáže příjemně zasytit – a uspokojit! Potěšíme se tedy jeho příjemně sladkou chutí, šťavnatým ovocem a naše svědomí zůstane čisté. Sníst takový dezert není hřích, je to přičtení bodu za další zdravou dobrotu, kterou jsme dopřáli našemu tělu.

Dezert bez výčitek

Jak už jste jistě pochopili, je tento tvarohový koláč bez mouky plnohodnotným jídlem, které lze v klidu zařadit do jídelníčku. Není přebytečným jídlem navíc, které by nás mělo trápit. Je to sladké potěšení, kterým jsme si zpříjemnili den a našemu tělu dodali potřebné živiny pomocí zdravých ingrediencí.

Detaily receptu

Množství

forma cca 22 cm

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

45 minut

Ingredience

  • Těsto:
  • 220 g jemných ovesných vloček

  • 40 g chia semínek

  • 50 g xylitolu

  • 70 g másla

  • 1 vejce

  • 50 g ovesných vloček – můžete vyměnit za podrcené ořechy

  • Náplň:
  • 750 g polotučného měkkého tvarohu

  • 3 vejce

  • 70 g xylitolu

  • 1 lžíce najemno nakrájené meduňky (nebo máty)

  • nastrouhaná kůra z 1/2 velkého nebo z 1 menšího citronu

  • 200 g ovoce (pokrájeného) na menší kousky – jahody, třešně, broskve, meruňky, rybíz…

Postup

  • Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky potřete máslem.
  • Jemné ovesné vločky smíchejte s chia semínky a xylitolem. Změklé máslo zapracujte do směsi. Přidejte vejce a prsty důkladně promíchejte. Těsto nemačkejte do koule, ale propracovávejte prsty do vlahé drobenky.
  • Z těsta odeberte 100 g a smíchejte s 50 g ovesných vloček nebo ořechy. Tuto část použijete na posypku navrch.
  • Na náplň prošlehejte uvedené ingredience.
  • Těsto (tu větší část) rozprostřete na dno dortové formy. Prsty lehce umačkejte. Zalijte tvarohovou náplní a urovnejte. Posypejte ovocem a posypkou.
  • Pečte při 170 °C 45 minut.

Ochutnejte i další sezónní dezerty

ovesná kaše s mákem

Maková kaše

tvarohový dort

Tvarohový dort s jahodami

Cheesecake