Ricottu miluju pro její svěží a lahodnou chuť. Zapečená ricotta podtrhuje její přednosti, nechává je zcela vyniknout a doplněná je jen trochou borůvek.
Ricotta naslano i nasladko
Ricotta je skvělý sýr nejen pro svou skvělou chuť jako takovou, ale i proto, že je univerzální. Výborně s ní budou chutnat jak slaná, tak sladká jídla. Ze slaných jídel připomenu například ricottové noky, které jsem připravovala s caponatou. Skvělá je i pro doplnění těstovin, (batátových) noků, na tousty, nebo do tortill. Můžete ji přidat i do cheesecake anebo ji takhle jednoduše zapéct.
Borůvky a jiné ovoce
Aby to nebyla “jen” zapečená ricotta, vmíchala jsem do ní trochu lyofilizovaných borůvek. Můžete použít i čerstvé, pokud máte. Krom borůvek se budou hodil i maliny, ostružiny, třešně anebo nakrájené meruňky.
Karamel
Karamel není zdravá záležitost, takže můžete vynechat. K přelití můžete použít případně tmavou čokoládu, ovocnou omáčku anebo třeba oříškové máslo. Proč jsem sáhla po karamelu? Recept jsem připravovala v rámci spolupráce se Svět plodů. Jejich přáním bylo tentokrát nafotit postup přípravy karamelu a vyzkoušet i karamel z jejich karamelových kousků. Byla jsem strašně překvapená, jak ty karamelové kousky fungují. Jejich výhodou je především to, že nezůstávají v karamelu hrudky, což se vám při přípravě klasického karamelu stát může celkem jednoduše. Karamel z kousků chutná fakt dobře a po vystydnutí tolik neztuhne.
Kromě karamelové polevy se vám můžou karamelové kousky hodit na zdobení dezertů, jako finální touch při přípravě kaše anebo, jak napadlo mojí ségru, na donuty.
Zapečená ricotta s borůvkami
Detaily receptu
2 porce
10 minut
Ingredience
250 g ricotty
1 vejce
2 lžíce sladidla – cukr nebo xylitol, erythtriol apod.
40 g hladké mouky (může být i celozrnná nebo mandlová)
Hrst lyofilizovaných borůvek
Máslo a hrubá mouka (nebo celozrnná krupice) na vymazání a vysypání mističek
- Karamel:
120 g cukru
70 g másla
120 g 30% smetany
Sůl (nemusí být)
Postup
- V míse prošlehejte ricottu s vejcem. Vmíchejte sladidlo podle chuti a mouku. Dobře směs promíchejte, aby nezůstaly v těstě hrudky.
- Jednoporcové zapékací mističky vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Ricottové těsto rozdělte do misek. Zespoda na každou z misek zabouchejte, aby se srovnal povrh a případně se vytlačily bubliny v těstě.
- Položte na plech a pečte při 180 °C 25 – 30 minut.
- Po upečení nechte cca 20 minut chladnout a pak překlopte na talířek.
- Karamel:
- Do silnostěnné rozehřáté pánve vsypte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. S cukrem nemíchejte, pánví vždy jen prokružte a zatřeste.
- Do rozpuštěného, zkaramelizovaného cukru vmíchejte máslo. Když se rozpustí, zalijte horkou smetanou a míchejte na nižším plameni, dokud nebude karamel pěkně hladký, bez kousků. Karamel můžete ochutit rovnou lžičkou soli.