Domů » Zapečená ricotta
zapečená ricotta s borůvkami

Zapečená ricotta

Ricottu miluju pro její svěží a lahodnou chuť. Zapečená ricotta podtrhuje její přednosti, nechává je zcela vyniknout a doplněná je jen trochou borůvek.

Ricotta naslano i nasladko

Ricotta je skvělý sýr nejen pro svou skvělou chuť jako takovou, ale i proto, že je univerzální. Výborně s ní budou chutnat jak slaná, tak sladká jídla. Ze slaných jídel připomenu například ricottové noky, které jsem připravovala s caponatou. Skvělá je i pro doplnění těstovin, (batátových) noků, na tousty, nebo do tortill. Můžete ji přidat i do cheesecake anebo ji takhle jednoduše zapéct.

Borůvky a jiné ovoce

Aby to nebyla “jen” zapečená ricotta, vmíchala jsem do ní trochu lyofilizovaných borůvek. Můžete použít i čerstvé, pokud máte. Krom borůvek se budou hodil i maliny, ostružiny, třešně anebo nakrájené meruňky.

Karamel

Karamel není zdravá záležitost, takže můžete vynechat. K přelití můžete použít případně tmavou čokoládu, ovocnou omáčku anebo třeba oříškové máslo. Proč jsem sáhla po karamelu? Recept jsem připravovala v rámci spolupráce se Svět plodů. Jejich přáním bylo tentokrát nafotit postup přípravy karamelu a vyzkoušet i karamel z jejich karamelových kousků. Byla jsem strašně překvapená, jak ty karamelové kousky fungují. Jejich výhodou je především to, že nezůstávají v karamelu hrudky, což se vám při přípravě klasického karamelu stát může celkem jednoduše. Karamel z kousků chutná fakt dobře a po vystydnutí tolik neztuhne.

Kromě karamelové polevy se vám můžou karamelové kousky hodit na zdobení dezertů, jako finální touch při přípravě kaše anebo, jak napadlo mojí ségru, na donuty.

Zapečená ricotta s borůvkami

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípavy

10 minut

Ingredience

  • 250 g ricotty

  • 1 vejce

  • 2 lžíce sladidla – cukr nebo xylitol, erythtriol apod.

  • 40 g hladké mouky (může být i celozrnná nebo mandlová)

  • Hrst lyofilizovaných borůvek

  • Máslo a hrubá mouka (nebo celozrnná krupice) na vymazání a vysypání mističek

  • Karamel:
  • 120 g cukru

  • 70 g másla

  • 120 g 30% smetany

  • Sůl (nemusí být)

Postup

  • V míse prošlehejte ricottu s vejcem. Vmíchejte sladidlo podle chuti a mouku. Dobře směs promíchejte, aby nezůstaly v těstě hrudky.
  • Jednoporcové zapékací mističky vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Ricottové těsto rozdělte do misek. Zespoda na každou z misek zabouchejte, aby se srovnal povrh a případně se vytlačily bubliny v těstě.
  • Položte na plech a pečte při 180 °C 25 – 30 minut.
  • Po upečení nechte cca 20 minut chladnout a pak překlopte na talířek.
  • Karamel:
  • Do silnostěnné rozehřáté pánve vsypte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. S cukrem nemíchejte, pánví vždy jen prokružte a zatřeste.
  • Do rozpuštěného, zkaramelizovaného cukru vmíchejte máslo. Když se rozpustí, zalijte horkou smetanou a míchejte na nižším plameni, dokud nebude karamel pěkně hladký, bez kousků. Karamel můžete ochutit rovnou lžičkou soli.