Tyhle zdravé kuřecí řízky matou svým vzhledem. Na první pohled totiž nevypadají, že strouhanku nahradila mandlová mouka a smažení v tuku zase pečení v troubě. A s hořčičným dipem chutnají opravdu skvěle.
Už několikrát jsem připravovala kuřecí “řízečky z trouby”, které byly obalené v různých oříšcích. Maso jsem nejdříve obalila v olivovém oleji ochuceném kořením a bylinkami. Olej nahrazuje v tomto případě vejce. Díky tomu mandlová mouka na mase dobře drží. Ne tak, jako když připravujete smažené řízky v trojobale, ale sama od sebe se “mandlová strouhanka” určitě neodchlypuje 🙂
Mandlová strouhanka je ochucená kořením, které můžete zkusit příště namíchat i trochu jinak. Můžete přidat například mleté chilli. Dobře bude chutnat i ochucení kari kořením.
S čím podávat
Možností je celá řada. Pro Honzíka jsem řízečky připravila s bramborovou kaší. Já si pochutnala na lehčí příloze v podobě zeleninového salátu. Zeleninu můžete ale podávat i ve formě kaše, pečenou, grilovanou, dušenou… Řízečky můžete podávat například také s bulgurovým nebo pohankovým salátem, pečivem, plackami gözleme, či s pečenými bramborami.
Hořčičný dip můžete nahradit například dipem ze zakysané smetany, pažitky a česneku anebo jiným dipem s bylinkami. Ten řízečkům bude moc slušet 🙂
Zdravé kuřecí řízky mandlové “strouhance” z trouby
Detaily receptu
Množství2 – 3 porce
20 minut
20 minut
LEPKU
Ingredience
2 větší kuřecí prsa (250 g)
1 vejce
½ hrnku mandlové mouky
1 lžička uzené mleté papriky
1 lžička sušeného česneku
1 lžička mletého koriandru
Větší špetka soli
Pepř
Můžete přidat kajenský pepř
- Hořčičný dip:
2 lžíce řeckého jogurtu
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička javorového sirupu nebo medu
1 lžička citronové šťávy
Špetka soli
Postup
- Kuřecí prsa dobře osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na pár menších kusů, ideálně stejně velkých, aby při pečení nezůstaly některé kusy nedopečené anebo se některé příliš nevysušily.
- V hlubokém talíři nebo misce rozšlehejte vidličkou vejce. Ve vedlejším talíři nebo misce promíchejte mandlovou mouku s paprikou, česnekem, koriandrem, solí a pepřem, případně mletým kajenským pepřem.
- Troubu zapněte na 220 °C a dovnitř vložte plech vyložený pečicím papírem.
- Jeden kousek po druhém vkládejte maso do vejce, nechte okapat a pak obalte v mandlové „strouhance“. Pokládejte na talíř. Když máte všechny kousky obalené, opatrně a rychle vložte do trouby na připravený plech a pečte asi 20 (max. 25 minut).
- Před dopečením masa promíchejte ingredience na dip.
- Podávejte například se zeleninovým salátem, bramborovou nebo zeleninovou kaší, pečenou či grilovanou zeleninou atd.