Domů » Zdravé kuřecí řízky mandlové “strouhance” z trouby
Zdravé kuřecí řízky mandlové "strouhance" z trouby

Zdravé kuřecí řízky mandlové “strouhance” z trouby

Tyhle zdravé kuřecí řízky matou svým vzhledem. Na první pohled totiž nevypadají, že strouhanku nahradila mandlová mouka a smažení v tuku zase pečení v troubě. A s hořčičným dipem chutnají opravdu skvěle.

Už několikrát jsem připravovala kuřecí “řízečky z trouby”, které byly obalené v různých oříšcích. Maso jsem nejdříve obalila v olivovém oleji ochuceném kořením a bylinkami. Olej nahrazuje v tomto případě vejce. Díky tomu mandlová mouka na mase dobře drží. Ne tak, jako když připravujete smažené řízky v trojobale, ale sama od sebe se “mandlová strouhanka” určitě neodchlypuje 🙂

Mandlová strouhanka je ochucená kořením, které můžete zkusit příště namíchat i trochu jinak. Můžete přidat například mleté chilli. Dobře bude chutnat i ochucení kari kořením.

Zdravé kuřecí řízky mandlové "strouhance" z trouby

S čím podávat

Možností je celá řada. Pro Honzíka jsem řízečky připravila s bramborovou kaší. Já si pochutnala na lehčí příloze v podobě zeleninového salátu. Zeleninu můžete ale podávat i ve formě kaše, pečenou, grilovanou, dušenou… Řízečky můžete podávat například také s bulgurovým nebo pohankovým salátem, pečivem, plackami gözleme, či s pečenými bramborami.

Hořčičný dip můžete nahradit například dipem ze zakysané smetany, pažitky a česneku anebo jiným dipem s bylinkami. Ten řízečkům bude moc slušet 🙂

Zdravé kuřecí řízky mandlové “strouhance” z trouby

Detaily receptu

Množství

Množství2 – 3 porce

Doba přípravy

20 minut

Doba pečení

20 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 2 větší kuřecí prsa (250 g)

  • 1 vejce

  • ½ hrnku mandlové mouky

  • 1 lžička uzené mleté papriky

  • 1 lžička sušeného česneku

  • 1 lžička mletého koriandru

  • Větší špetka soli

  • Pepř

  • Můžete přidat kajenský pepř

  • Hořčičný dip:
  • 2 lžíce řeckého jogurtu

  • 1 lžička dijonské hořčice

  • 1 lžička javorového sirupu nebo medu

  • 1 lžička citronové šťávy

  • Špetka soli

Postup

  • Kuřecí prsa dobře osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na pár menších kusů, ideálně stejně velkých, aby při pečení nezůstaly některé kusy nedopečené anebo se některé příliš nevysušily.
  • V hlubokém talíři nebo misce rozšlehejte vidličkou vejce. Ve vedlejším talíři nebo misce promíchejte mandlovou mouku s paprikou, česnekem, koriandrem, solí a pepřem, případně mletým kajenským pepřem.
  • Troubu zapněte na 220 °C a dovnitř vložte plech vyložený pečicím papírem.
  • Jeden kousek po druhém vkládejte maso do vejce, nechte okapat a pak obalte v mandlové „strouhance“. Pokládejte na talíř. Když máte všechny kousky obalené, opatrně a rychle vložte do trouby na připravený plech a pečte asi 20 (max. 25 minut).
  • Před dopečením masa promíchejte ingredience na dip.
  • Podávejte například se zeleninovým salátem, bramborovou nebo zeleninovou kaší, pečenou či grilovanou zeleninou atd.