Ačkoliv tvarohové knedlíky nevařím tak často, když už si je dám, moc si na nich pochutnám. Obzvlášť, když jsou ty knedlíky zdravé.
Zdravé tvarohové knedlíky si dávám, přiznám se, ke snídani. Mám ráda zdravé snídaně nasladko a tohle jídlo je přesně to, co mě nabije energií, nabudí smysly a mám pocit, že jsem v sedmém gastronomickém nebi. Svému tělu přitom dodávám kvalitní dávku živin z těch nej zdrojů.
Knedlíky – vzpomínky na dětství
Moje mamka dělávala kynuté knedlíky. Ona je fakt borkyně, co se týče kynutých knedlíků. Má to úplně přesně vychytané, kdy jsou hotové – takže nejsou nedovařené, ani se jí nesrazí, nepřevaří. Prostě vytáhne dokonalý, nádherný kynutý knedlík, který úplně lehce natrhne vidličkou (že to skoro ani nepoznáte), aby šla pára ven a pak jíte obláček plněný ovocem.
Dělá to tak samozřejmě, že to vypadá tak děsně jednoduše! Tomu říkám léta praxe 🙂
Já jsem kynuté knedlíky zkoušela, tuším, jednou. Nebyly špatné. Ale ty mamčiny to nebyly. Stejně tak umí mamka nejlepší velikonoční nádivku, kterou já na chlup stejně nezvládnu prostě. To jsou ty kouzla maminek…
No, nicméně, můj manža má stejně raději tvarohové knedlíky a mě chutnají asi taky víc. Protože tvaroh! Lahodný tvaroh, který to celé zvláční. S tvarohovými knedlíky není žádná velká práce a svede je každý. I bez kouzel 😀
Čím plnit
V létě máme na výběr nepřeberné množství ovoce. Ideální je však k plnění to drobnější – drobnější jahody, maliny, borůvky, ostružiny, rybíz. Můžete ale udělat i knedlíky meruňkové, případně broskvové, ale tehdy jej potřeba ovoce nakrájet na menší kusy.
Doporučuji vybírat pěkně zralé, sladké ovoce. To nám jídlo pěkně osladí.
S čím podávat
Já miluju ke knedlíkům bílý jogurt. Můžete ale knedlíky servírovat třeba i s tvarohem, zakysanou smetanou, skyrem… Zkuste z ovoce připravit různé studené i teplé přelivy a omáčky… Přelévejte knedlíčky čokoládou nebo oříškovými másly… Sypejte oříšky nebo kokosem… Prostě servírujte s čímkoliv, co máte rádi. K doslazení používám čekankový sirup. Můžete ho nahradit i jiným druhem, který se vám zamlouvá víc.
Recept vznikl ve spolupráci s ETA.
Tvarohové knedlíky plněné ovocem
Ingredience na 12 knedlíků
100 g jemných ovesných vloček
100 g celozrnné špaldové mouky
250 g tvarohu v pozlátku
1 vejce
30 g másla
Ovoce (například maliny, borůvky, jahody, meruňky, ostružiny…)
- K podávání:
Řecký jogurt
Strouhaný tvaroh
Čekankový sirup
Čerstvé ovoce
Postup
- Jemné ovesné vločky rozmixujte v robotu. Smíchejte s moukou. Do misky přidejte tvaroh, vejce a rozpuštěné (ne horké) máslo. Dobře propracujte.
- Vzniklé těsto nechte v lednici půl hodiny odpočívat.
- Do hrnce dejte vařit vodu se špetkou soli.
- Těsto rozdělte na 12 kousků. Z každého v dlani utvořte placičku, naplňte ovocem a uzavřete. Vyválejte kulatý knedlík a pokračujte takto dál se zbylým těstem.
- Do vroucí vody opatrně vložte knedlíky a vařte 8 – 9 minut. Po uvaření vyndejte na talíř.
- Servírujte s jogurtem, strouhaným tvarohem, čekankovým sirupem a ovocem.