Domů » Pohankové ovocné knedlíky
pohankové knedlíky s jahodami

Pohankové ovocné knedlíky

Málokdo opomene během jahodové sezóny uvařit plněné knedlíky. Ani mě to neminulo. Pustila jsem se samozřejmě do zdravé verze a uvařila pohankové ovocné knedlíky. Než jsem recept zkusila na vlastní kůži, nevěřila bych, že to bude fungovat. A funguje to!

pohankové ovocné knedlíky

Pohanková mouka je specifická, nečekejte, že se vařením knedlíky změní v něco, co se podobá klasickým nadýchaným tvarohovým knedlíkům z bílé krupice nebo pečiva. My, co pohanku milujeme, s tím nemáme problém. Ba naopak 🙂 Zemitost a ořísková chuť – to je to, proč ji mám tak ráda. A celiaci jí navíc přičítají body za to, že neobsahuje lepek.

Pohanková mouka má mnoho využití

Kdo doma pohankovou mouku běžně používáte, víte, že se z ní dá vytvořit spousta super receptů – od palačinek po velikonočního beránka.  Dají se z ní připravovat lívance, noky, litá těsta na buchty a bábovky atd. Já pohankovou mouku používám právě nejraději k přípravě palačinek, vaflí, perníku a odteď i do knedlíků! A nebýt Probio, které mi tuto návnadu hodilo, ochudila bych se o naprosto skvělý nápad vytvořit plněné tvarohové knedlíky z pohankové mouky.

Detaily receptu

Množství

18 knedlíků

Doba přípravy

30 minut

Doba vaření

8 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 60 g másla

  • 250 g měkkého polotučného tvarohu

  • 1 vejce

  • 250 g pohankové mouky

  • špetka soli

  • dobře vyzrálé ovoce – v tomto případě jahody

  • zakysaná smetana/tvaroh/jogurt k podávání

Postup

  • Rozehřejte máslo a nechte zchladnout.
  • V misce rozmíchejte tvaroh s vejcem a zchladlým máslem. Směs zapracujte do pohankové mouky ochucené špetkou soli.
  • Z těsta oddělujte kousky těsta, do kterých zabalíte ovoce. Mezi dlaněmi uválejte knedlíky.
  • Vařte v osolené vodě 7 – 8 minut. Poté vyndejte děrovanou naběračkou a nechte okapat.
  • Podávejte podle chuti – se smetanou, tvarohem, máslem atd.

Připravte si i další dobroty z jahod:

Tvarohový dort s jahodami