Málokdo opomene během jahodové sezóny uvařit plněné knedlíky. Ani mě to neminulo. Pustila jsem se samozřejmě do zdravé verze a uvařila pohankové ovocné knedlíky. Než jsem recept zkusila na vlastní kůži, nevěřila bych, že to bude fungovat. A funguje to!
Pohanková mouka je specifická, nečekejte, že se vařením knedlíky změní v něco, co se podobá klasickým nadýchaným tvarohovým knedlíkům z bílé krupice nebo pečiva. My, co pohanku milujeme, s tím nemáme problém. Ba naopak 🙂 Zemitost a ořísková chuť – to je to, proč ji mám tak ráda. A celiaci jí navíc přičítají body za to, že neobsahuje lepek.
Pohanková mouka má mnoho využití
Kdo doma pohankovou mouku běžně používáte, víte, že se z ní dá vytvořit spousta super receptů – od palačinek po velikonočního beránka. Dají se z ní připravovat lívance, noky, litá těsta na buchty a bábovky atd. Já pohankovou mouku používám právě nejraději k přípravě palačinek, vaflí, perníku a odteď i do knedlíků! A nebýt Probio, které mi tuto návnadu hodilo, ochudila bych se o naprosto skvělý nápad vytvořit plněné tvarohové knedlíky z pohankové mouky.
Detaily receptu
18 knedlíků
30 minut
8 minut
LEPKU
Ingredience
60 g másla
250 g měkkého polotučného tvarohu
1 vejce
250 g pohankové mouky
špetka soli
dobře vyzrálé ovoce – v tomto případě jahody
zakysaná smetana/tvaroh/jogurt k podávání
Postup
- Rozehřejte máslo a nechte zchladnout.
- V misce rozmíchejte tvaroh s vejcem a zchladlým máslem. Směs zapracujte do pohankové mouky ochucené špetkou soli.
- Z těsta oddělujte kousky těsta, do kterých zabalíte ovoce. Mezi dlaněmi uválejte knedlíky.
- Vařte v osolené vodě 7 – 8 minut. Poté vyndejte děrovanou naběračkou a nechte okapat.
- Podávejte podle chuti – se smetanou, tvarohem, máslem atd.
Připravte si i další dobroty z jahod:
Tvarohový dort s jahodami