Domů » Brokolicové bruschetty s červeným hummusem podle Zeleninové kuchařky
brokolicové bruschetty s červeným hummusem

Brokolicové bruschetty s červeným hummusem podle Zeleninové kuchařky

Hummus miluju, a to nejen v jeho klasické verzi, ale i různě ochucený. Proto mě zaujal recept na Brokolicové bruschetty s červeným hummusem v Zeleninové kuchařce od Petra Klímy. Originální je jak samotný hummus, tak i servírování právě s brokolicí.

Co najdete v Zeleninové kuchařce

Jak samozřejmě, jak napovídá název, najdete v ní zeleninové recepty. Jejich autorem je kuchař z restaurace Country Life, který zároveň se Smart Press vydal i Luštěninovou a nově i Obilovinovou kuchařku. Pokud jste někdy restauraci navštivili, určitě mi dáte za pravdu, že jídla zde vaří opravdu vynikající. Stejně tak lákavé jsou i recepty v kuchařce, rozdělené do ročních období. Právě sezónnost hraje v této kuchařce postatnou roli. Podtitulem kuchařky totiž je “Z farmy přímo na váš stůl”.

zeleninová kuchařka

Nejen pestrost, kterou přinášejí roční období, ale i barvitá paleta nápadů pana Klímy dělá z kuchařky fakt atraktivní kousek nejen pro vegany, ale také pro ty, co milují zeleninu a rádi vstřebávají novou inspiraci. Co recept, to originál.

Uvedu ještě pár receptů, které mě například zaujaly, Jsou to Polévka z pečených paprik, polentová pizza, chilli sin carne, luštěninová musaka nebo špaldovo-pšeničné vánoční perníčky s chia semínky.

Brokolicové bruschetty s červeným hummusem

Jak jsem zmiňovala v úvodu, originální je jak servírování tak hummus. Mě by samotnou nenapadlo si hummus takhle pěkně namazat a vykrášlit restovanou brokolicí. Je to fakt ňamka! Mám moc ráda uzenou papriku, ale moc často jí nepoužívám. Ve spojení s rajčaty a cizrnou je to labůžo! 🙂

Ingredience na 12 – 15 bruschett (+ 1 miska pomazánky)

  • Hummus:
  • 80 g cizrny

  • 20 g sušených rajčat (použila jsem naložené v oleji)

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžička uzené papriky

  • 1 lžíce tahini

  • 3 lžíce olivového oleje (přidala jsem i ten z rajčat)

  • šťáva z 1/2 citronu

  • sůl

  • Na bruschettu:
  • celozrnné pečivo

  • olivový olej

  • Na ozdobu:
  • 1 malá brokolice

  • neloupaný sezam (použila jsem konopné semínko)

  • 1 stroužek česneku

  • chilli lupínky

  • sůl

  • mletý pepř

  • olivový olej

  • cherry rajčata

Postup – …jsem trochu zkrátila

  • Den předem namočenou cizrnu uvařte doměkka. Sceďte, propláchněte a nechte okapat a zchladnout.
  • Brokolici nakrájejte na menší růžičky a vložte do vroucí osolené vody. Po dvou minutách sceďte a vložte do ledové vody. Po chvíli sceďte a nechte okapat.
  • Umixujte hummus. V receptu se sušená rajčata zalijí horkou vodou a nechají se 15 min. máčet. Pak se dají do mixéru s dalšími ingrediencemi i trochou vody, v níž se máčely. Já použila ta naložená rajčata, takže jsem se pustila rovnou do mixování hummusu. Podle potřeby hummus nařeďte vodou, případně olejem – jak máte rádi.
  • Pečivo nakrájejte na půlcentimetrové plátky a vyskládejte na plech. Pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby pod rozehřátý gril. Opékání trvá asi minutu.
  • Na rozehřátou pánev nasypejte sezam, který zlehka nasucho opečte. (Použila jsem konopné semínko, takže jsem jen krátce zahřívala.) K němu přidejte růžičky brokolice a nastrouhaný stroužek česneku. Osolte, posypejte chilli, opepřete, zakápněte trochou olivového oleje a zprudka orestujte.
  • Hummus natřete na pečivo a ozdobte restovanou brokolicí a plátky cherry rajčat.

Pokud jste stejně jako já milovníci hummusu, pak byste neměli přehlédnout tyto recepty:

pohankové palačinky

Pohankové palačinky s hummusem a pečenou mrkví

fazolové kuličky

Fazolové kuličky se špenátovým hummusem

mrkvový hummus

Mrkvový hummus