Hummus miluju, a to nejen v jeho klasické verzi, ale i různě ochucený. Proto mě zaujal recept na Brokolicové bruschetty s červeným hummusem v Zeleninové kuchařce od Petra Klímy. Originální je jak samotný hummus, tak i servírování právě s brokolicí.
Co najdete v Zeleninové kuchařce
Jak samozřejmě, jak napovídá název, najdete v ní zeleninové recepty. Jejich autorem je kuchař z restaurace Country Life, který zároveň se Smart Press vydal i Luštěninovou a nově i Obilovinovou kuchařku. Pokud jste někdy restauraci navštivili, určitě mi dáte za pravdu, že jídla zde vaří opravdu vynikající. Stejně tak lákavé jsou i recepty v kuchařce, rozdělené do ročních období. Právě sezónnost hraje v této kuchařce postatnou roli. Podtitulem kuchařky totiž je “Z farmy přímo na váš stůl”.
Nejen pestrost, kterou přinášejí roční období, ale i barvitá paleta nápadů pana Klímy dělá z kuchařky fakt atraktivní kousek nejen pro vegany, ale také pro ty, co milují zeleninu a rádi vstřebávají novou inspiraci. Co recept, to originál.
Uvedu ještě pár receptů, které mě například zaujaly, Jsou to Polévka z pečených paprik, polentová pizza, chilli sin carne, luštěninová musaka nebo špaldovo-pšeničné vánoční perníčky s chia semínky.
Brokolicové bruschetty s červeným hummusem
Jak jsem zmiňovala v úvodu, originální je jak servírování tak hummus. Mě by samotnou nenapadlo si hummus takhle pěkně namazat a vykrášlit restovanou brokolicí. Je to fakt ňamka! Mám moc ráda uzenou papriku, ale moc často jí nepoužívám. Ve spojení s rajčaty a cizrnou je to labůžo! 🙂
Ingredience na 12 – 15 bruschett (+ 1 miska pomazánky)
- Hummus:
80 g cizrny
20 g sušených rajčat (použila jsem naložené v oleji)
1 stroužek česneku
1 lžička uzené papriky
1 lžíce tahini
3 lžíce olivového oleje (přidala jsem i ten z rajčat)
šťáva z 1/2 citronu
sůl
- Na bruschettu:
celozrnné pečivo
olivový olej
- Na ozdobu:
1 malá brokolice
neloupaný sezam (použila jsem konopné semínko)
1 stroužek česneku
chilli lupínky
sůl
mletý pepř
olivový olej
cherry rajčata
Postup – …jsem trochu zkrátila
- Den předem namočenou cizrnu uvařte doměkka. Sceďte, propláchněte a nechte okapat a zchladnout.
- Brokolici nakrájejte na menší růžičky a vložte do vroucí osolené vody. Po dvou minutách sceďte a vložte do ledové vody. Po chvíli sceďte a nechte okapat.
- Umixujte hummus. V receptu se sušená rajčata zalijí horkou vodou a nechají se 15 min. máčet. Pak se dají do mixéru s dalšími ingrediencemi i trochou vody, v níž se máčely. Já použila ta naložená rajčata, takže jsem se pustila rovnou do mixování hummusu. Podle potřeby hummus nařeďte vodou, případně olejem – jak máte rádi.
- Pečivo nakrájejte na půlcentimetrové plátky a vyskládejte na plech. Pokapejte olivovým olejem a vložte do trouby pod rozehřátý gril. Opékání trvá asi minutu.
- Na rozehřátou pánev nasypejte sezam, který zlehka nasucho opečte. (Použila jsem konopné semínko, takže jsem jen krátce zahřívala.) K němu přidejte růžičky brokolice a nastrouhaný stroužek česneku. Osolte, posypejte chilli, opepřete, zakápněte trochou olivového oleje a zprudka orestujte.
- Hummus natřete na pečivo a ozdobte restovanou brokolicí a plátky cherry rajčat.
Pokud jste stejně jako já milovníci hummusu, pak byste neměli přehlédnout tyto recepty:
Pohankové palačinky s hummusem a pečenou mrkví
Fazolové kuličky se špenátovým hummusem
Mrkvový hummus