Domů » Bulgur s omáčkou romesco a halloumi
bulgur s omáčkou romesco a halloumi

Bulgur s omáčkou romesco a halloumi

Bulgur můžete upravit na spoustu způsobů. Jednou ze skvělých variant pro úpravu je bulgur s omáčkou. A taková španělská omáčka romesco jej spolu s halloumi doplní opravdu výborně.

Omáčka romesco

Omáčku romesco můžete podávat i s jinými druhy obilovin i s luštěninami. A to nejen s nimi. Romesco se ve Španělsku, odkud tato omáčka pochází, podává například s pečenými bramborami. Tedy lze ji podávat nejen jako omáčku – vmíchanou do jídla, ale i jako dip. A to nejen k bramborám, ale také k zelenině připravené na různé způsoby, k masu a rybám, ke grilovanému sýru atd.

bulgur s omáčkou romesco

Romesco mi velice připomíná ajvar. Nejen vzhledově a chutí, ale i přípravou. Do ajvaru však navíc patří ještě lilek. Co ale oproti romesco neobsahuje ajvar, jsou například mandle.

Pljeskavica a ajvar podle grilovacího speciálu Jíme zdravě

Obměny

Bulgur s romescem jsem doplnila opečeným sýrem halloumi. Je to poměrně tučný sýr, a proto, kdo by stál o nějakou alternativu, nabízí se ze sýrů třeba nízkotučná mozzarella (tu už ale tepelně neupravujeme 🙂 ) anebo vege alternativa – tofu či tempeh.

Nemusíte ale zůstat jen u sýru. Jak jsem zmínila, omáčka romesco skvěle doplňuje i ryby a maso. A proto se bulgur s romesco omáčkou může stát skvělou přílohou ke krůtímu steaku anebo opečenému filátku pražmy, mořského vlka, pstruha i jiným rybám. I krevetám.

Recept jsem připravila ve spolupráci s ETA.

Bulgur s omáčkou romesco a halloumi

Ingredience

  • Omáčka:
  • 2 červené papriky

  • 4 rajčata

  • 1 červená cibule

  • 5 stroužků česneku (nechte ve slupce)

  • 40 g blanšírovaných mandlí

  • 1 lžíce olivového oleje

  • Citronová šťáva (nebo vinný ocet)

  • 2 lžičky mleté papriky (může být i uzená)

  • 1 lžička rajského protlaku

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • Je-li to potřeba, plátek toustového chleba nebo střídka jiného pečiva k zahuštění

  • Posypat můžete bylinkami podle chuti

  • Křupavá cizrna:
  • 2 hrsti sterilované nebo vařené cizrny (scezené)

  • ½ lžíce olivového oleje

  • ¼ lžičky mleté papriky

  • ½ lžičky sušeného česneku

  • ¼ lžičky mletého koriandru

  • Mletý pepř

  • Sůl

  • Dále potřebujete:
  • 150 g bulguru (hrubší je lepší)

  • Halloumi

  • Olivový olej

  • Rukola

  • Čerstvé bylinky podle chuti

Postup

  • Papriky položte na plech vyložený pečicím papírem (ideálně ke kraji). Z rajčat vyřízněte bubáky a na druhé straně – na špičce – nařízněte do křížku. Položte dál od paprik křížkem vzhůru. Rajčata během pečení pouští šťávu, je lepší, když se papriky nebudou v tekutině máčet. Oloupanou cibuli překrojte a položte na plech (je jedno kam).
  • Zeleninu pečte 50 minut při 200 °C. Po 20 minutách pečení obraťte opatrně papriky a přidejte do trouby neoloupané stroužky česneku.
  • Po upečení opatrně přendejte papriky do mísy a zakryjte fólií. Nechte několik minut zapařit. Mezitím mandle opečte dozlatova na pánvi. Nasypte do food procesoru. Z teplých rajčat sloupněte slupku a vymačkejte šťávu. Pravděpodobně se vám bude nejlépe pracovat pomocí kleští. Stroužky česneku oloupejte. Rajčata i česnek přidejte do robota. Papriky přendejte na talíř a opatrně oloupejte. Uvnitř bude horká pára a tekutina. Papriku zbavte semínek a osušte papírovou utěrkou. Přidejte do food procesoru.
  • Přidejte trochu olivového oleje, lžičku až dvě citronové šťávy, mletou papriku, protlak, sůl a pepř a mixujte dohladka. Podle chuti můžete přidat najemno nasekané bylinky. A pokud by se vám omáčka zdála řídká, můžete ještě promixovat s rozdrobenou střídkou pečiva.
  • Bulgur uvařte doměkka. Smíchejte s množstvím omáčky podle potřeby.
  • Halloumi nakrájejte na plátky. Pánev lehce potřete olejem a halloumi z obou stran opečte dozlatova. Podávejte s bulgurem. Posypejte rukolou a bylinkami.