Bulgurový salát s lilkem doplní grilované dobroty, ale pochutnáte si na něm i jen tak – samostatně – bez masa či ryby. Navíc se bulgur skvěle hodí do krabičky do práce.
Zjistila jsem, že na blogu mám tak málo receptů s bulgurem. A přitom ho tak ráda vařím, teda hlavně jím. Dokonce i Honzík, a to je co říct 😀 Nemám to doma s vařením jednoduché. Obvykle vařím něco zdravého pro sebe. Honzík si dá se mnou tak v 50% případů. No.. možná méně. Jí spíš to, co uvařím pro tatínka. Když mu tatínek doporučí jíst fazole, které ale ještě chvíli předtím nechtěl, začne jíst i fazole. Když mu to doporučí maminka, neshledá se to s úspěchem. Achjo, ty chlapi 😀
Tak to jen taková vsuvka a vhled do naší rodinné situace, co se vaření a jídla týče. 🙂
Bulgur
Zpět k bulguru. Bulgur seženete jak v jemnější, tak hrubší verzi. Mě se pro přípravu tohoto salátu zamlouvá spíš ten hrubší. Salát zůstane pěkně nakypřený a tolik “neslehne”.
Bulgur můžete uvařit předem, bude mít více času na zchladnutí a také bude po přidání více sypký. Když byste pracovali s teplým, právě uvařeným bulgurem, může se vám stát, že případná zbylá tekutina salát rozmáčí. Při chladnutí do sebe bulgur absorbuje více tekutiny a po vychladnutí je pěkně sypký.
Salát můžete ale připravovat i za tepla.
S čím a jak podávat
Salát skvěle chutná samostatně, ale také jako příloha. K čemu? Například ke grilovanému masu, halloumi, k rybám anebo zeleninovým i masovým karbanátkům a placičkám.
Recept jsem připravila ve spolupráci se Svět plodů. Salát jsem posypala spoustou semínek, které v jejich e-shopu najdete. Moje nejoblíbenější jsou sezam, konopné a slunečnicové semínko. Můžete použít i ořechy podle chuti.
Bulgurový salát s pečeným lilkem a kořeněným jogurtem
Ingredience na 2 porce
1 velký lilek (500 g)
Sůl
Olivový olej
3 větší banánové šalotky
1 červená paprika
2 stroužky česneku
60 g bulguru
160 g vařené nebo sterilované cizrny
1 lžíce citronové šťávy
½ lžíce tahini pasty
1 lžička hrubozrnné hořčice
1 lžička javorového sirupu
Pár snítek tymiánu
Pár snítek oregana
Hrst hladkolisté petrželky
Semínka – mix podle chuti
Feta nebo mozzarella
Rukola
- Kořeněný jogurt:
½ lžičky římského kmínu
½ lžičky koriandrových semínek
½ lžičky fenyklových semínek
150 g řeckého jogurtu
Citronová šťáva
Sůl
Pepř
Než se pustíte do receptu, můžete zvážit, zda se pustíte do teplé nebo studené varianty. Obě chutnají skvěle. Pokud budete připravovat teplou variantu, udržujte lilek a šalotku po upečení v teple. Naopak, pokud plánujete připravit studenou variantu, začněte vařením bulguru, který pak necháte zcela vychladnout.
Postup
- Lilek nakrájejte na kostky 2 – 3 cm velké. Ve větší míse posypejte větší špetkou soli a dobře promíchejte. Nechte půl hodiny vypotit.
- Lilek dobře osušte papírovými utěrkami. Šalotky nakrájejte na čtvrtiny nebo poloviny a přidejte k lilku. Přidejte také 2 celé stroužky česneku. Pokapejte asi 1 – 2 lžícemi olivového oleje, promíchejte a pak rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Na plech přidejte červenou papriku vcelku.
- Vložte plech do trouby vyhřáté na 220 °C (vrchní a spodní ohřev) a 30 minut pečte. Pak přepněte na režim grilu, zvyšte teplotu na 230 °C a pečte další 3 – 5 minut. Paprika by na sobě měla mít puchýře.
- Než se upeče zelenina, uvařte bulgur v osolené vodě doměkka.
- Plech vyndejte z trouby. Česnek zatím dejte stranou. Papriku opatrně předejte do igelitového sáčku a zavažte. Nechte takto asi půl hodiny poté opatrně oloupejte slupku. Uvnitř může být ještě horká tekutina. Papriku zbavte semínek a osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte nadrobno.
- Bulgur přesypejte do mísy. Přidejte cizrnu, citronovou šťávu, tahini pastu, hořčici, javorový sirup, tymián a oregano nakrájené najemno, petržel nakrájenou nadrobno a dobře promíchejte. Naservírujte tuto část salátu na talíře nebo na mísu.
- Na bulgur nasypejte pečený lilek se šalotkou a paprikou. Posypejte semínky, rozdrobenou fetou nebo natrhanou mozzarellou a rukolou.
- K servírování připravte kořeněný jogurt. Pečený česnek rozmačkejte v misce vidličkou. Koření opečte nasucho na pánvi, aby se rozvonělo. Přendejte do hmoždíře a roztlučte najemno. K česneku přidejte jogurt, koření, citronovou šťávu a špetku soli a promíchejte.
Ochutnejte také:
Bulgur s omáčkou romesco a halloumi