Domů » Bulgur s pečeným lilkem a kořeněným jogurtem
bulgur jako salát s lilkem

Bulgur s pečeným lilkem a kořeněným jogurtem

Bulgurový salát s lilkem doplní grilované dobroty, ale pochutnáte si na něm i jen tak – samostatně – bez masa či ryby. Navíc se bulgur skvěle hodí do krabičky do práce.

Zjistila jsem, že na blogu mám tak málo receptů s bulgurem. A přitom ho tak ráda vařím, teda hlavně jím. Dokonce i Honzík, a to je co říct 😀 Nemám to doma s vařením jednoduché. Obvykle vařím něco zdravého pro sebe. Honzík si dá se mnou tak v 50% případů. No.. možná méně. Jí spíš to, co uvařím pro tatínka. Když mu tatínek doporučí jíst fazole, které ale ještě chvíli předtím nechtěl, začne jíst i fazole. Když mu to doporučí maminka, neshledá se to s úspěchem. Achjo, ty chlapi 😀

Tak to jen taková vsuvka a vhled do naší rodinné situace, co se vaření a jídla týče. 🙂

Bulgur

Zpět k bulguru. Bulgur seženete jak v jemnější, tak hrubší verzi. Mě se pro přípravu tohoto salátu zamlouvá spíš ten hrubší. Salát zůstane pěkně nakypřený a tolik “neslehne”.

Bulgur můžete uvařit předem, bude mít více času na zchladnutí a také bude po přidání více sypký. Když byste pracovali s teplým, právě uvařeným bulgurem, může se vám stát, že případná zbylá tekutina salát rozmáčí. Při chladnutí do sebe bulgur absorbuje více tekutiny a po vychladnutí je pěkně sypký.

Salát můžete ale připravovat i za tepla.

S čím a jak podávat

Salát skvěle chutná samostatně, ale také jako příloha. K čemu? Například ke grilovanému masu, halloumi, k rybám anebo zeleninovým i masovým karbanátkům a placičkám.

Recept jsem připravila ve spolupráci se Svět plodů. Salát jsem posypala spoustou semínek, které v jejich e-shopu najdete. Moje nejoblíbenější jsou sezam, konopné a slunečnicové semínko. Můžete použít i ořechy podle chuti.

Bulgurový salát s pečeným lilkem a kořeněným jogurtem

Ingredience na 2 porce

  • 1 velký lilek (500 g)

  • Sůl

  • Olivový olej

  • 3 větší banánové šalotky

  • 1 červená paprika

  • 2 stroužky česneku

  • 60 g bulguru

  • 160 g vařené nebo sterilované cizrny

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • ½ lžíce tahini pasty

  • 1 lžička hrubozrnné hořčice

  • 1 lžička javorového sirupu

  • Pár snítek tymiánu

  • Pár snítek oregana

  • Hrst hladkolisté petrželky

  • Semínka – mix podle chuti

  • Feta nebo mozzarella

  • Rukola

  • Kořeněný jogurt:
  • ½ lžičky římského kmínu

  • ½ lžičky koriandrových semínek

  • ½ lžičky fenyklových semínek

  • 150 g řeckého jogurtu

  • Citronová šťáva

  • Sůl

  • Pepř

Než se pustíte do receptu, můžete zvážit, zda se pustíte do teplé nebo studené varianty. Obě chutnají skvěle. Pokud budete připravovat teplou variantu, udržujte lilek a šalotku po upečení v teple. Naopak, pokud plánujete připravit studenou variantu, začněte vařením bulguru, který pak necháte zcela vychladnout.

Postup

  • Lilek nakrájejte na kostky 2 – 3 cm velké. Ve větší míse posypejte větší špetkou soli a dobře promíchejte. Nechte půl hodiny vypotit.
  • Lilek dobře osušte papírovými utěrkami. Šalotky nakrájejte na čtvrtiny nebo poloviny a přidejte k lilku. Přidejte také 2 celé stroužky česneku. Pokapejte asi 1 – 2 lžícemi olivového oleje, promíchejte a pak rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Na plech přidejte červenou papriku vcelku.
  • Vložte plech do trouby vyhřáté na 220 °C (vrchní a spodní ohřev) a 30 minut pečte. Pak přepněte na režim grilu, zvyšte teplotu na 230 °C a pečte další 3 – 5 minut. Paprika by na sobě měla mít puchýře.
  • Než se upeče zelenina, uvařte bulgur v osolené vodě doměkka.
  • Plech vyndejte z trouby. Česnek zatím dejte stranou. Papriku opatrně předejte do igelitového sáčku a zavažte. Nechte takto asi půl hodiny poté opatrně oloupejte slupku. Uvnitř může být ještě horká tekutina. Papriku zbavte semínek a osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte nadrobno.
  • Bulgur přesypejte do mísy. Přidejte cizrnu, citronovou šťávu, tahini pastu, hořčici, javorový sirup, tymián a oregano nakrájené najemno, petržel nakrájenou nadrobno a dobře promíchejte. Naservírujte tuto část salátu na talíře nebo na mísu.
  • Na bulgur nasypejte pečený lilek se šalotkou a paprikou. Posypejte semínky, rozdrobenou fetou nebo natrhanou mozzarellou a rukolou.
  • K servírování připravte kořeněný jogurt. Pečený česnek rozmačkejte v misce vidličkou. Koření opečte nasucho na pánvi, aby se rozvonělo. Přendejte do hmoždíře a roztlučte najemno. K česneku přidejte jogurt, koření, citronovou šťávu a špetku soli a promíchejte.

Ochutnejte také:

Bulgur s omáčkou romesco a halloumi