Domů » Celozrnná galetka s ricottou a ostružinami
celozrnná galetka s ostružinami

Celozrnná galetka s ricottou a ostružinami

Přestože nové recepty přidávám zpravidla ve středu, tentokrát mi to nedá a udělám výjimku. Celozrnná galetka s ostružinami vás na Instagramu tak zaujala, že ji sem dávám ještě za tepla. Jsem z ní nadšená, tak snad vy budete taky.

Při pohledu na ingredience vás možná zarazí panela. Někdo ji možná zná a používá, někdo ne. Pokud si recept chcete udělat teďka hnedka a panelu nemáte, vyměňte ji například za třtinový cukr nebo xylitol. Pokud ale máte čas si ji opatřit, udělejte to. Nebudete litovat a určitě ji brzy spotřebujete i do dalších receptů.

K čemu je dobrá panela

Panela je vlastně sušená šťáva z cukrové třtiny. Šetrným vysoušením neztratí obsažené cenné látky a ponechá si úžasnou karamelovou chuť. Je nutričně bohatší, než obyčejný i třtinový cukr. Využijete ji nejen v koláčích a buchtách, ale například i k oslazení kaší, nápojů a různých dalších dobrot.

Ricottovou náplň jsem dochutila skořicí jednak proto, že pěkně ladí s karamelovou panelou, a taky z toho důvodu, že podzim klepe na dveře a tohle koření k němu neodmyslitelně patří. Jak sami zjistíte, skořice nepasuje jenom k jablkům, ale právě například i k ostružinám.

Skořice příjemně zahřeje, a to už samotnou vůní, která se line z trouby. Potěšilo mě to tentorkát dvojnásob, protože když jsem sbírala ostružiny na koláč, strhl se pěkný liják a domů už jsem ze zahrady přišla poněkud skropená. Dneska když jsem koláč ochutnávala a koukala ven na to sychravé počasí, mě skořice příjemně zahřála podruhé.

Ke zdobení galetky jsem chtěla původně použít sedmikrásky, ale jelikož počasí bylo opravdu chmurné, byyl všechny zavřené, a tak jsem sáhla po sušených jedlých květech ze Světa plodů.

Celozrnná galetka s ostružinami

Detaily receptu

Množství

1 koláč

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

35 minut

Ingredience

  • Těsto:
  • 220 g hladké celozrnné špaldové mouky

  • 40 g panely (sušená třtinová šťáva, můžete nahradit jemným třtinovým cukrem nebo xylitolem)

  • 5 g kypřicího prášku do pečiva

  • nastrouhaná kůra z ½ citronu

  • špetka soli

  • 120 g másla

  • 1 žloutek (bílek si nechte na potření těsta)

  • 70 ml mléka

  • Náplň:
  • kelímek ricotty

  • 2 – 3 lžíce xylitolu

  • ½ lžičky mleté skořice

  • ostružiny

Postup

  • Mouku promíchejte s panelou, kypřicím práškem, citronovou kůrou a solí. Zapracujte do směsi máslo a žloutek a vytvořte takovou suchou drobenku. Tu přelijte mlékem a zpracujte těsto.
  • Těsto vyválejte na plát o průměru 36 – 40 cm. Během vyvalování podsypávejte moukou.
  • Plát těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  • Ricottu oslaďte xylitolem a ochuťte skořicí. Ricottu rozetřete na plát těsta a okraje (cca 4 cm) nechte volné. Na náplň rozprostřete ovoce. Okraje přehněte dovnitř přes ovoce. Potřete bílkem.
  • Pečte při 190 °C 35 minut.