Domů » Pomazánky – červencová edice: lososová, rajčatová, cuketová s cottage + semínková bageta s mákem
zdravé pomazánky

Pomazánky – červencová edice: lososová, rajčatová, cuketová s cottage + semínková bageta s mákem

Sklizeň úrody na našich zahradách je v plném proudu. Kromě ovoce už sklízíme saláty, okurky, cukety a červenají se i rajčátka. Protože si v teple rádi dopřejeme lehká jídla – například ryby, zařadila jsem tentokrát i pomazánku z lososa. Ajelikož polích kvete zrovinka mák, nemohla jsem si odpustit ho přidat do semínkových bagetek.

Co propojuje čtveřici receptů, jsou, jak jste pochopili, sezónní suroviny. Co dál je pro tyto pomazánky typické, je snadná příprava a svěží chuť. Tentokrát jsem v žádné pomazánce nepoužívala tepelnou úpravu. Nechceme si doma přitápět, když venku praží sluníčko 🙂 A taky nechceme v kuchyni trávit až moc času, když venku se dá skvěle trávit volný čas.

Lososová pomazánka

lososová pomazánka

Pomazánka z uzeného lososa chutnala ze všech nejvíc Honzovi. Podle něj byla perfektně dochucená. Rybu v jídle ideálně doplňuje nějaká kyselá složka – obvykle citrusy. Já jsem sáhla po kaparech. Citron už jsem nepřidávala. Nicméně, pokud byste si chtěli dopřát ještě více svěžesti, lehce pomazánku citronem zakápněte a můžete přidat i trochu citronové kůry.

Ingredience na 2 – 4 porce

  • 50 g uzeného lososa

  • 1 plná lžíce kaparů

  • 120 g čerstvého sýra (typu Lučina)

  • 70 g zakysané smetany

  • 1 lžička dijonské hořčice

  • 1 lžička najemno pokrájené pažitky

  • řeřicha – cca 1 necelá lžička – množství zkrátka tak nějak mezi prsty 🙂

  • sůl

Postup

  • Uzeného lososa a kapary pokrájejte nadrobno. Smíchejte se sýrem, zakysanou smetanou, hořčicí, pažitkou, natrhanou řeřichou. Podle chuti dosolte.

Rajčatová pomazánka

Když teď rajčata chutnají konečně jako rajčata, se sluší jim dát hlavní roli v jedné z červencových pomazánek. A rajčata bez bazalky jsou něco jako léto bez sluníčka. Dá se to přežít, ale není to ono 🙂 Jemná chuť ricotty nechává vyniknout tohle duo v celé své parádě. Co by ale pomazánce ještě možná slušelo, jsou sušená rajčata.

Ingredience na 2 – 4 porce

  • 2 masitá rajčata

  • 250 g ricotty

  • 2 lžičky balzamikového octa

  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje

  • asi 8 listů bazalky

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

Postup

  • Rajčata zbavte tekutých semeníků a otřete papírovou utěrkou do sucha. Nakrájejte na jemné kostičky. Promíchejte s ricottou, balzamikovým octem, olejem, najemno pokrájenou bazalkou a podle chuti osolte a opepřete.

Cuketová pomazánka s cottage

Cuketa obsahuje poměrně dost vody. Je proto ideální potravinou pro letní jídelníček, protože nás dokáže “uhasit”. Co se týče receptu na pomazánku, je nutné jí této vody zbavit, protože by byla pomazánka hodně tekutá. Pomazánku jsem dochutila čerstvým oreganem a tymiánem. Nicméně se k cuketě skvěle hodí i bazalka. Je víceméně na vás, která bylinka je vám sympatičtější.

cuketová pomazánka

Ingredience na 2 – 4 porce

  • 100 g cukety

  • sůl

  • 150 g cottage

  • 50 g žervé (nebo lučiny)

  • 1/4 lžičky sušeného česneku

  • 1 lžička najemno pokrájeného oregana a tymiánu v poměru cca 2:1

Postup

  • Cuketu nastrouhejte najemno. Promíchejte se dvěma špetkami soli a nechte 15 minut pustit vodu.
  • Cuketu vymačkejte a zbavte jí tak co nejvíce tekutiny.
  • Vidličkou promíchejte s cottage, žervé, česnekem a bylinkami.

Semínková bageta s mákem

Ani v červenci jsem si neodpustila přípravu domácí bagetky, která obsahuje mák. Miluju pohled na makové pole a taky se nemůžu vynadívat na rudé sukýnky vlčího máku. Obzvlášť, když kvete v nějakém obilném poli. Mák ale zbožňuju nejen na pohled, mák mám ráda i kvůli jeho chuti. Je tak specifický. Stačí ho přidat do jídla málo a udělá v něm tak moc! A to platí nejen o pečivu. Moje ranní kaše jsou hodně často obohaceny o tuto skvělou ingredienci.

domácí semínková bagetka

Ingredience na 2 bagety

  • 170 g celozrnné hladké špaldové mouky

  • 100 g hladké špaldové mouky

  • 2 lžíce slunečnicových semínek

  • 1 lžíce lněného semínka

  • 1 lžíce máku

  • 1 lžička soli

  • 15 g droždí

  • 1/2 lžičky cukru

  • 150 ml teplé vody

  • 30 g olivového oleje

Postup

  • Mouky promíchejte v míse se semínky a solí.
  • Doprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zasypejte cukrem a prsty trochu promněte. Zalijte teplou vodou a nechte 15 minut.
  • Zpracujte těsto. Nechte pod utěrkou kynout hodinu.
  • Těsto rozdělte na dvě části. Z každé vyválejte bagetky dlouhé asi 23 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vodou a párkrát nařízněte. Nechte kynout 20 minut.
  • Přendejte plech do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20 minut.