Ovesná kaše je velice zdravá (pokud ji samozřejmě nedoplníte spoustou cukru a tuku) a naprosto ideální snídaně. Fermentovaná ovesná kaše je pravděpodobně ta nejzdravější forma, ve které si ji můžete připravit.
Fermentace ovesné kaše
Během namáčení ovesných vloček po dobu 8 – 12 hodin dochází k takovému malému zázraku. Díky fermentaci, která proběhne, máme z kaše mnohem větší užitek, protože:
- Fermentací odpradávna procházelo obilí před jeho další úpravou. Předci moc dobře věděli, že tím zlepší jeho stravitelnost a využití obsažených nutrientů. Během kvašení se rozkládají přirozeně obsažené (pro nás problematické) anutriční látky. Pro obilí slouží jako obrana proti nepříznivým vlivům. Nám ale v těle brání v lepší vstřebatelnosti a využitelnosti živin včetně minerálů. Za zmínku stojí nejvíce obsažená kyselina fytová, která právě zabraňuje vstřebatelnosti minerálů z obilí. Právě proto je nejlepší jíst kváskové pečivo, protože fermentací se činnost anutrientů eliminuje a my vytěžíme z potravy maximum. Navíc je pro nás lépe stavitelné a tělo si ho jednoduše „víc užije“ a maximálně vytěží vitaminy i minerály.
- Fermentací ovesných vloček, jak jsem se dozvěděla z různých zdrojů, vzniká v kaši šílená spousta laktobacilů – více, než jich obsahují nejlepší jogurty. Obsahuje probiotika, prebiotika i postbiotika. Prokázalo se, že fermentovaná ovesná kaše má tak velice blahodárný vliv na trávicí ústrojí.
- Fermentací dochází ke štěpení obsažených sacharidů. Kaši to nejenže přidá na lepší stravitelnosti, ale díky tomuto přirozenému procesu navíc zesládne.
K vločkám přidejte i oříšky a semínka, která procesem fermentace také zvýší schopnost absorpce živin do našeho organismu a aktivují se v nich enzymy. Jejich stravitelnost se také zlepší.
Jak jí chystám já
K fermentaci ovesných vloček je dobré použít vlažnou vodu – teplo bakteriím prospívá, však víme. Takže zaliju ovesné vločky vodou a přidám nějaký živý starter. Používám jogurt – asi tak rovnou lžíci na jednu porci. Použít se dá ale i kefír nebo kombucha. K vločkám přidávám i různá semínka nebo oříšky. Nechám při pokojové teplotě 8 – 12 hodin.
Pak si kaši doplním tím, co mám ráda – oříškové máslo, ovoce, koření nebo bylinky, semínka..čokoláda 🙂
Co ještě maximalizuje vstřebání živin, je použití vloček v biokvalitě. Biopotraviny jsou mnohem bohatší na nutrienty, a proto stojí za to jimi jídelníček „posílit“. Používám zejména produkty od Probio, jelikož spolu už několik let spolupracujeme. A já vím, že svou práci dělají zodpovědně, šetrně k přírodě a férově k nám.
Fermentovaná ovesná kaše
Detaily receptu
1 porce
3 minuty
Ingredience
4 lžíce – 40 g – jemných ovesných vloček
½ lžíce chia semínek (5g) a ½ lžíce lněného semínka (5g) – můžete použít i jiné druhy
½ hrnku vlažné vody
1 rovná lžíce jogurtu
Postup
- Ovesné vločky v misce promíchejte se semínky.
- Zalijte vlažnou vodou a přidejte startér – jogurt nebo kefír. Dobře promíchejte a nechte 8 – 12 hodin odstát při pokojové teplotě. Můžete/nemusíte zakrývat talířkem.
- Ráno si pochutnejte na kaši s tím, co máte rádi 🙂
Nevzpomněli jste si den předem? Připravte si i další skvělé kaše k snídani
Zapečená ovesná kaše (proteinová)
Mrkvová ovesná kaše
Domácí express kaše na zalití