Krtkův dort je od uvedení TV reklamy na recept z krabičky jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších dortů českých domácností. Doteď si na tu reklamu i přípravu vzpomínám 🙂 Ale teď naštěstí vím, že nejlepší je ten domácí a třeba i ve zdravé verzi.
Trochu retro
Vzpomínám si na dobu mého dětství. TV reklama na krtkův dort je jedna z těch, na které se nedá zapomenout. Pán s tralalákem na hlavě jde naštvaně po zahradě plné krtin. Najednou zahlédne jednu podezřelou – rozhrne trávu a tam: Sousedka s kámoškama se tetelí blahem nad dortem. Pan zahradník neváhá, bere si talířek s kouskem dortu a záhy se rozplývá s nimi. Na krtiny zapomněl, dort smáznul všechnu zlobu.
Mám pocit, že každý běžel do krámu, aby si tuhle dobrotu s ftipným názvem koupil. I moje mamka a mooc nám dort chutnal. V krabičce byly, tuším, 3 pytlíčky. 1 na korpus a 2 na krém, pokud se nepletu. Ale fakt nevím 🙂 Je to už dlouho, kdy jsme si tento zázrak pekli.
A taky je to dlouho, tedy ne tak dlouho, jak stará je reklama, co jsem zkoušela svůj první nekrabičkový recept. Totiž, když Krtkův dort v krabičce oslnil české občany, nikoho by ani nenapadlo, že si dokáže domácí verzi bez pytlíčků připravit 😀 Krtkův dort byl prostě kouzlo v krabičce 😀 Vzpomínám si, že se můj první pokus povedl dobře. Ale tenhle se povedl ještě líp.
Odlehčená verze
Začnu pohledem na neodlehčený dort – krém je možné připravit vyšleháním smetany s mascarpone. Ale když to zvážíte – smetana + mascarpone – to je celkem tučná hromádka. Zato tvaroh – to je slušná hromádka bílkovin! A navíc je tvaroh tak osvěžující!
Váhala jsem, jestli dort připravit s banánem – podle originálu. Anebo s jahodami, které teď všude dozrávají. A tak jsem do dortu dala oba druhy ovoce a udělala jsem dobře, protože společně chutnají báječně. Kombinace tvarohu – čokolády – banánu – jahod – kokosu je prostě dokonalá!!
Recept vznikl ve spolupráci s ETA.
Krtkův dort zdravě
Ingredience na formu o průměru 21 cm
- Korpus:
40 g kokosového oleje
2 větší vejce
100 g xylitolu
300 g podmáslí
100 g celozrnné špaldové mouky
60 g kakaa
50 g jemných ovesných vloček
50 g strouhaného kokosu
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (bez fosfátů) – 6 – 7 g
Máslo a hrubá mouka nebo celozrnná krupice na vymazání a vysypání dortové formy
- Náplň:
150 g smetany ke šlehání
300 g měkkého odtučněného tvarohu – z vaničky
250 g tuhého nízkotučného tvarohu – z pozlátka
Čekankový sirup nebo xylitol na oslazení
30 g nadrobno nasekané čokolády
Jahody a banány (můžete použít jen jeden druh ovoce)
Postup
- Kokosový olej nechte rozpustit a zchladnout.
- Vejce s xylitolem prošlehejte metlou. Přidejte podmáslí, kokosový olej, mouku, kakao, vločky, kokos a kypřicí prášek a dobře promíchejte.
- Těsto nalijte do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou či krupicí. Povrch uhlaďte vařečkou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 30 minut. Po vyndání nechte vychladnout.
- Korpus vyndejte z formy a přendejte na talíř. Lžící vydlabejte z korpusu kruh hluboký asi do poloviny výšky, přičemž si ponechte asi 2 cm okraje. Vydlabaný korpus rozdrobte.
- Z jahod odkrojte stopky. Řezem dolů je vyskládejte doprostřed korpusu. Kolem nic – po okrajích, vložte banán. Při jejich výběru hledejte ideálně ty, co jsou dobře zahnuté. Na vyložení po obvodu budete potřebovat 2/2,5 banánu.
- Smetanu vyšlehejte dotuha. Oba tvarohy prošlehejte se sirupem nebo xylitolem a poté do něj vmíchejte čokoládu. Do tvarohu po částech vmíchejte zlehka šlehačku.
- Na ovoce naneste vrstvu krému. Stěrkou se jej snažte trochu stlačit dolů, aby se vyplnily štěrbiny mezi ovocem. Talíř zespoda pobouchejte dlaní, to tomu také pomůže. Poté naneste zbytek krému a utvořte pěkný kopeček. Rozdrobte drobky z korpusu a alespoň na 2 hodiny uložte do lednice.