Domů » Kuřecí medailonky pečené v oříšcích a sezamu se salátem s batáty a quinoou
kuřecí medailonky v oříšcích

Kuřecí medailonky pečené v oříšcích a sezamu se salátem s batáty a quinoou

Kuřecí medailonky jsou jednou z dalších variant masa obaleného ve směsi oříšků a semínek, které jsem kdy připravovala. Vždycky se dá recept malinko poupravit a asi vždycky bude chutnat báječně. Tentokrát jsem maso nejdříve obalila do skvělé marinády a poté pekla v křupavém kabátku. Stejně tak tento typ salátu je můj oblíbený.

Kdo mě sleduje už nějakou tu dobu, určitě si všimnul kuřecích kousků obalených v oříšcích v kontextu tvorby nejen na blog, ale i externě. Je to zkrátka typ receptu, který mile ráda jednou za čas opráším a připravím ho s nějakou obměnou. Tentokrát jsem připravila kuřecí medailonky ve spolupráci s ETA se salátem, který je také můj oblíbený. Kousky pečených batátů v kombinaci s quinoou či luštěninami a se salátem chutnají skvěle.

Salát jako příloha i jako samostatný pokrm

Podobnou variantu receptu na salát jste mohli vidět i v příspěvku s pečeným lososem v hořiččné marinádě. Připravovala jsem ho ve verzi špenát – beluga – sušená rajčata. Sluší tedy nejen kuřeti, ale právě i rybě – nejen lososovi. Salát perfektně doplní i pečené krůtí maso, tresku nebo tilápii a odlehčí i takovou vepřovou pečeni.

Salát můžete servírovat i jako samostatný pokrm. Můžete ho doplnit kouskem sýra nebo tofu či tempehem pro větší vydatnost.

Obměny kuřecích medailonků

Kuřecí medailonky můžete obalovat samozřejmě i v jiném druhu marinády a v jiném složení ořechovo-semínkové směsi. Recept je zkrátka inspirace, od které se snadno můžete odpíchnout při vaření jídla, které vám kápne do noty.

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

30 minut

Pečení

20 minut

Ingredience

  • Medailonky:
  • 200 g kuřecích prsou

  • 1 lžíce olivového oleje

  • ½ lžičky dijonské hořčice

  • ½ lžičky sušeného česneku

  • 1 lžička čerstvého tymiánu

  • 1 lžička javorového sirupu

  • Sůl

  • 80 g ořechů (zvolila jsem mix vlašských, pekanových, mandlí a pistácií)

  • 15 g sezamového semínka bílého

  • 15 g sezamového semínka černého

  • Salát:
  • 300 g batátů

  • Olivový olej

  • Sůl

  • 2 hrsti mixu salátu (zvolila jsem mix rukoly  a red chard)

  • ½ hrnku uvařené quinoy (můžete nahradit vařenými luštěninami – belugou, drobnozrnnou čočkou, fazolkami mungo atp.)

  • Hrst zrníček granátového jablka

  • Hrst bazalky

  • Dresink:
  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 1,5 lžičky javorového sirupu

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  • Kuřecí prsa nakrájejte na plátky. V misce promíchejte olivový olej, dijonskou hořčici, česnek, tymián nakrájený najemno, javorový sirup a větší špetku soli. Kuřecí prsa obalte v marinádě.
  • Ořechy rozmixujte nadrobno a promíchejte se sezamem. Maso v oříškové směsi obalte. Oříšky se snažte k masu přitisknout. Medailonky přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Batáty nakrájejte na kostky velké asi 1,5 cm. V misce promíchejte s trochou oleje a špetkou soli. Rozprostřete na plech vedle masa. Společně pečte při 200 °C 20 minut.
  • Prošlehejte ingredience na dresink. Do větší mísy vložte salát, vařenou quinou, granátové jablko a bazalku natrhanou na menší kusy. Přidejte batáty, zalijte dresinkem a promíchejte. Salát servírujte s medailonky.