Když se řekne pljeskavica a ajvar, vybaví se řadě z nás dovolená. Mě konkrétně dovolená v Chorvatsku, kde jsem toto typické balkánské jídlo poprvé ochutnala.
Ajvar jako pouliční jídlo
Abych byla přesná, poprvé jsem poprvé v Chorvatsku ochutnala jen pljeskavici. Přestože jsem se s ní setkávala na řadě street food festivalů, nikdy jsem jí tam neochutnala. Jak jsem se kdesi dočetla, pljeskavica je “na ulici” jako doma. Jde o pouliční jídlo oblíbené nejen v Srbsku, odkud pochází, ale i dalších státech bývalé Jugoslávie. Podává se nejčastěji v pita chlebu s ajvarem.
Ajvar jsem měla možnost ochutnat už kdysi doma. Když jsem tak měla možnost porovnat fantastický ajvar Birano z Nuteo.cz s tím, který podávali v restauracu v Chorvatsku, dost mě ten “autentický” zklamal. Byl bez chuti a měl malinko jinou konzistenci, než ten, který jsem znala a který mi chutnal mnohem mnohem víc. Po zkušenosti s domácí přípravou bych řekla, že zelenina byla málo upečená.

Domácí ajvar
Právě intenzivní pečení zeleniny – konkrétně paprik kapií, lilku, česneku a cibule – dělá ajvar tak dokonalý! Když jsem po půl dvaceti minutách koukala do trouby na očouzené papriky, říkala jsem si v duchu: ,,OMG! Dyť se to pálí, a to jsme s časem teprve v půlce!”
Nechala jsem papriky s lilkem ale dál péct a postupovala (skoro) důkladně podle receptu v kuchařce Jíme zdravě – grilovací speciál. Ještě, že jsem se nenechala vyvést z míry a nechala zeleninu péct tak dlouho. Díky důkladnému pečená získá zelenina dokonalou chuť i konzistenci a vznikne vám tak opravdová delikatesa s jemnou konzistencí.

Vrátím se k větě v předchozím odstavci – ,,…postupovala (skoro) důkladně podle receptu…” Pravděpodobně z praktických důvodů se měly papriky po zapaření loupat pod vodou. Jsou přeci jen teplé, uniká z nich pára, jsou v nich semínka. Loupat papriky na talíři jen za pomoci lžíce bylo sice o poznání těžší, ale zato jsem z nich neztratila tu vynikající šťávu, kterou pustily! Pokud vás tedy neodradí tahle titěrná prácička, loupejte papriky také na talíři nebo prkénku, abyste z nich nesmyly to dobré.
Kuchařka Jíme zdravě – grilovací speciál
Tvůrci receptů a kuchařek Jíme zdravě jsou pilní jako včelička. Po nedávné publikaci krásné a praktické kuchařky Jíme zdravě do 30 minut, z níž už jsem vyzkoušela recept na čočkové karbanátky a rajčatové rizoto s chilli, vyšly s tímto pěkným grilovacím speciálem.
Kuchařka je opět plná originálních receptů. Najdete v ní masové, rybí i vegetariánské recepty a také recepty na chuťovky, které se grilování hodí včetně příloh, salátů a doplňků, jako jsou dipy a omáčky. Recepty jsou pestré, zajímavé a najde si v nich podle mě úplně každý. A opět, co musím vypíchnout, jsou fotky!
Recept na pljeskavici a ajvar
Co mě u receptu na pjeskavici moc překvapilo, bylo přidání kypřicího prášku a sodovky do mletého masa. Nikdy jsem to tak nedělala a ani jsem neměla tušení, že se tam něco takového přidává. Kypřicí prášek jsem zatím sypala jen do těst 🙂 prášek pomáhá masu zkřehnout. Zajímavá věc tohleto 🙂
Ingredience
- Ajvar:
500 g lilku
800 g papriky kapie
50 ml olivového oleje
3 stroužky česneku
½ větší bílé cibule (cca 80 g)
3 lžíce vinného octa
sůl
pepř
- Pljeskavica:
500 g mletého hovězího zadního
½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
30 ml sodovky
2 lžičky mleté sladké papriky
1 lžička sušeného rozmarýnu
100 g bílé cibule (nasekané najemno)
sůl
Postup
- Ajvar:
- Troubu předehřejte na 210–220 °C. Připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem.
- Lilek podélně rozpulte a společně s paprikami položte na připravený plech. Poté zeleninu osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Následně ji vložte do trouby a pečte 35–40 minut na 210–220 °C. Zhruba v polovině pečení k zelenině přidejte česnek a cibuli.
- Po upečení papriky vložte do mikrotenového sáčku, ten důkladně zavažte a nechte papriky „zapařit“, aby se daly dobře loupat. Postačí, když v sáčku zůstanou cca 6–7 minut.
- Poté si připravte větší misku a vydlabejte do ní dužinu z lilku.
- Papriky oloupejte pod tekoucí vodou (neloupala jsem pod vodou, ale na talíři, abych neztrtila šťávu z nich), zbavte je semen, osušte a společně s česnekem, cibulí a octem také vložte do misky. Obsah misky poté rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, přidejte sůl a pepř, promíchejte a můžete podávat.
- Pokud ajvar nechcete podávat hned, nechte jej zchladnout na pokojovou teplotu. Následně jej přesuňte do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice, kde vám vydrží 5–6 dní.
- Pljeskavica:
- Nejprve si důkladně rozpalte gril.
- Do větší mísy vložte hovězí maso, přidejte kypřicí prášek a sodu a nalijte na ně sodovku (pljeskavica je po přidání sody a sodovky po upečení křehčí).
- Zhruba po 2 minutách k masu přidejte papriku, sušený rozmarýn, bílou cibuli, sůl a pepř a vše promíchejte. Následně z masa vytvořte čtyři placky o výšce cca 1 cm.
- Připravené placky z mletého masa zprudka grilujte 3–4 minuty z každé strany. Hotové pljeskavice podávejte společně s ajvarem.
Uvařte si i další skvělé recepty z mletého masa:

Rajčata zapečená s masem

Masové koule s rajčaty a polentovou kaší

Lotrinské těstoviny

Kapustové karbanátky