Domů » Pljeskavica a ajvar podle grilovacího speciálu Jíme zdravě
pljeskavica

Pljeskavica a ajvar podle grilovacího speciálu Jíme zdravě

Když se řekne pljeskavica a ajvar, vybaví se řadě z nás dovolená. Mě konkrétně dovolená v Chorvatsku, kde jsem toto typické balkánské jídlo poprvé ochutnala.

Ajvar jako pouliční jídlo

Abych byla přesná, poprvé jsem poprvé v Chorvatsku ochutnala jen pljeskavici. Přestože jsem se s ní setkávala na řadě street food festivalů, nikdy jsem jí tam neochutnala. Jak jsem se kdesi dočetla, pljeskavica je “na ulici” jako doma. Jde o pouliční jídlo oblíbené nejen v Srbsku, odkud pochází, ale i dalších státech bývalé Jugoslávie. Podává se nejčastěji v pita chlebu s ajvarem.

Ajvar jsem měla možnost ochutnat už kdysi doma. Když jsem tak měla možnost porovnat fantastický ajvar Birano z Nuteo.cz s tím, který podávali v restauracu v Chorvatsku, dost mě ten “autentický” zklamal. Byl bez chuti a měl malinko jinou konzistenci, než ten, který jsem znala a který mi chutnal mnohem mnohem víc. Po zkušenosti s domácí přípravou bych řekla, že zelenina byla málo upečená.

pljeskavica

Domácí ajvar

Právě intenzivní pečení zeleniny – konkrétně paprik kapií, lilku, česneku a cibule – dělá ajvar tak dokonalý! Když jsem po půl dvaceti minutách koukala do trouby na očouzené papriky, říkala jsem si v duchu: ,,OMG! Dyť se to pálí, a to jsme s časem teprve v půlce!”

Nechala jsem papriky s lilkem ale dál péct a postupovala (skoro) důkladně podle receptu v kuchařce Jíme zdravě – grilovací speciál. Ještě, že jsem se nenechala vyvést z míry a nechala zeleninu péct tak dlouho. Díky důkladnému pečená získá zelenina dokonalou chuť i konzistenci a vznikne vám tak opravdová delikatesa s jemnou konzistencí.

Vrátím se k větě v předchozím odstavci – ,,…postupovala (skoro) důkladně podle receptu…” Pravděpodobně z praktických důvodů se měly papriky po zapaření loupat pod vodou. Jsou přeci jen teplé, uniká z nich pára, jsou v nich semínka. Loupat papriky na talíři jen za pomoci lžíce bylo sice o poznání těžší, ale zato jsem z nich neztratila tu vynikající šťávu, kterou pustily! Pokud vás tedy neodradí tahle titěrná prácička, loupejte papriky také na talíři nebo prkénku, abyste z nich nesmyly to dobré.

Kuchařka Jíme zdravě – grilovací speciál

Tvůrci receptů a kuchařek Jíme zdravě jsou pilní jako včelička. Po nedávné publikaci krásné a praktické kuchařky Jíme zdravě do 30 minut, z níž už jsem vyzkoušela recept na čočkové karbanátky a rajčatové rizoto s chilli, vyšly s tímto pěkným grilovacím speciálem.

Kuchařka je opět plná originálních receptů. Najdete v ní masové, rybí i vegetariánské recepty a také recepty na chuťovky, které se grilování hodí včetně příloh, salátů a doplňků, jako jsou dipy a omáčky. Recepty jsou pestré, zajímavé a najde si v nich podle mě úplně každý. A opět, co musím vypíchnout, jsou fotky!

Recept na pljeskavici a ajvar

Co mě u receptu na pjeskavici moc překvapilo, bylo přidání kypřicího prášku a sodovky do mletého masa. Nikdy jsem to tak nedělala a ani jsem neměla tušení, že se tam něco takového přidává. Kypřicí prášek jsem zatím sypala jen do těst 🙂 prášek pomáhá masu zkřehnout. Zajímavá věc tohleto 🙂

Ingredience

  • Ajvar:
  • 500 g lilku

  • 800 g papriky kapie

  • 50 ml olivového oleje

  • 3 stroužky česneku

  • ½ větší bílé cibule (cca 80 g)

  • 3 lžíce vinného octa

  • sůl

  • pepř

  • Pljeskavica:
  • 500 g mletého hovězího zadního

  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva

  • ½ lžičky jedlé sody

  • 30 ml sodovky

  • 2 lžičky mleté sladké papriky

  • 1 lžička sušeného rozmarýnu

  • 100 g bílé cibule (nasekané najemno)

  • sůl

Postup

  • Ajvar:
  • Troubu předehřejte na 210–220 °C. Připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem.
  • Lilek podélně rozpulte a společně s paprikami položte na připravený plech. Poté zeleninu osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Následně ji vložte do trouby a pečte 35–40 minut na 210–220 °C. Zhruba v polovině pečení k zelenině přidejte česnek a cibuli.
  • Po upečení papriky vložte do mikrotenového sáčku, ten důkladně zavažte a nechte papriky „zapařit“, aby se daly dobře loupat. Postačí, když v sáčku zůstanou cca 6–7 minut.
  • Poté si připravte větší misku a vydlabejte do ní dužinu z lilku.
  • Papriky oloupejte pod tekoucí vodou (neloupala jsem pod vodou, ale na talíři, abych neztrtila šťávu z nich), zbavte je semen, osušte a společně s česnekem, cibulí a octem také vložte do misky. Obsah misky poté rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, přidejte sůl a pepř, promíchejte a můžete podávat.
  • Pokud ajvar nechcete podávat hned, nechte jej zchladnout na pokojovou teplotu. Následně jej přesuňte do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice, kde vám vydrží 5–6 dní.
  • Pljeskavica:
  • Nejprve si důkladně rozpalte gril.
  • Do větší mísy vložte hovězí maso, přidejte kypřicí prášek a sodu a nalijte na ně sodovku (pljeskavica je po přidání sody a sodovky po upečení křehčí).
  • Zhruba po 2 minutách k masu přidejte papriku, sušený rozmarýn, bílou cibuli, sůl a pepř a vše promíchejte. Následně z masa vytvořte čtyři placky o výšce cca 1 cm.
  • Připravené placky z mletého masa zprudka grilujte 3–4 minuty z každé strany. Hotové pljeskavice podávejte společně s ajvarem.

Uvařte si i další skvělé recepty z mletého masa:

plněná rajčata

Rajčata zapečená s masem

Masové koule s rajčaty a polentovou kaší

lotrinské těstoviny

Lotrinské těstoviny

Kapustové karbanátky