Předsudky stojí za to házet za hlavu, protože nám překážejí v nových zkušenostech a zážitcích. Pohankové linecké je pro mě nejen nová zkušenost, ale především skvělý chuťový zážitek. Bála jsem se, že kvůli absenci lepku v pohankové mouce z těsta nepřipravím nic. A vida! Taková dobrota!
Nová zkušenost – pohankové linecké
Prvně jsem pohankové linecké připravovala pro Probio. Iva, se kterou nové recepty vymýšlíme, má skvělé nápady – jedním z nich bylo právě linecké z pohankové mouky, které tak bude bez lepku. Ale právě – bez lepku! Lepek funguje v těstě tak trochu jako lepidlo. Proto jsem se bála, že se bude pohankové těsto rozpadat. Ale našla jsem fígl, jak na to, aby se těsto dalo dobře rozválet, linecké upéct a bez újmy slepit.
Jak zacházet s pohankovým lineckým těstem
Jak se mnohdy dočtete, linecké těsto by se mělo zpracovat v co nejkratším čase a ideálně tak, aby tuk neměl moc možnost povolit a mouka se jím příliš nenasákla. Uplně upřímně si myslím, že to zas tak nutné není. Moje mamka, která mě linecké naučila a která má prostě dokonalé cukroví, které vyhrávalo na školních besídkách a jehož sláva se pěje mezi rodinou a známými ( 🙂 to jako fakt), má ruce neustále teplé, těsto zadělává ručně a výsledek je prostě super. A já to nedělám jinak – žádný robot.
- V případě pohankového těsta se vyplatí zapatlat si ruce a jít cestou ručního zpracování. Těsto se malým zahřátím stává pružnější. A platí to i při vyvalování.
- Těsto po zpracování nechte odležet v lednici, zabalené do potavinové fólie, alespoň dvě hodiny, jako to obyvkle děláte s lineckým i jinými druhy těst.
- Po vyndání z lednice ho nechte asi 20 minut “orazit”. Těsto nebude tak tvrdé. Rukama ho krátce propracujte. Uvidíte, jak se díky tomu stane plastičtější. Rozvalování pak bude hračka.
- Těsto během vyvalování podsypávejte. Postupujte zkrátka jako obykle, když připravujete linecké – vykrájejte, vyskládejte na plech, pečte.
- Nechte po upečení zcela vychladnout a poté se můžete pustit do slepování.
- Nepoužívejte ke slepováná příliš řídké džemy. Skvělá je tato jednoduchá domácí mandlová nutela, která linecké “podrží”. Pohankové linecké je poměrně křehká záležitost. Tekuté džemy by zapříčinily až moc velké zvlhnutí těsta a linecké by mělo tendenci se lámat a rozpadat.
- Skladujte v uzavíratelné krabičce v chladu. Takto vydrží cca 3 – 4 týdny (pokud je někdo nenajde dřív)
Nadstavba základního receptu na pohankové linecké
Jak jsem zmiňovala, svou první várku lineckého z pohankové mouky jsem připravovala pro Probio. Tento základní recept najdete jak na mém Instagramu, tak na Probio webovkách. A protože mě zaujal, a evidentě vás na Instagramu také, rozhodla jsem se pro tuhle upgradovanou verzi pohankového lineckého s pomerančovou kůrou a jednoduchou nutelou z mandlového másla, kterou můžete použít nejen do cukroví, ale třeba taky do snídaňové kaše.
Pohankové linecké s pomerančem a mandlovou nutelou
Detaily receptu
2 plechy – 1 plech slepeného cukroví
1 hodina
5-7 minut
LEPKU
Ingredience
30 g xylitolu
Nastrouhaná pomerančová kůra z ¼ většího pomeranče (nebo z ½ menšího)
120 g pohankové mouky
1/4 lžičky skořice (můžete vynechat – podle toho, čím budete mazat)
Špetka soli
80 g másla
1 žloutek
Džem na slepení anebo mandlová nutela
- Mandlová nutela:
70 g hladkého mandlového másla
20 g kokosového oleje
20 g karobu (nebo kakaa)
Případně 1 lžíce datlového sirupu na doslazení – nepoužila jsem
Postup
- Xylitol rozmixujte najemno. Pak přidejte pomerančovou kůru a ještě krátce promixujte.
- Z pohankové mouky, pomerančového xylitolu, (skořice,) soli, másla a žloutku zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet alespoň 2 hodiny.
- Poté těsto vyndejte a nechte cca 20 minut „povolit“. Tím, že pohankové těsto neobsahuje lepek, má tendenci k lámavosti. Pokud ale těsto necháte povolit a před rozvalováním krátce propracujete v rukách, půjde vám snadno vyvalovat a vykrajovat.
- Rozválejte na pomoučeném vále na plát silný 2 mm. Vykrajujte libovolné tvary a ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte při 170 °C (horkovzdušná trouba) po dobu 5 – 7 minut. Nechte zchladnout a poté slepujte džemem nebo mandlovou nutelou.
- Nechte pár dní odležet v chladu v uzavřené krabičce.
- Mandlová nutela:
- Kokosový tuk rozpusťte a nechte zchladnout. Poté důkladně promíchejte s mandlovým máslem a karobem nebo kakaem. Můžete rovnou použít na cukroví a nebo, pokud máte čas, nechte chvíli ztuhnout na chladnějším místě. Ne však moc, aby šla pomazánka dobře roztírat.