Pohankové palačinky vynikají nejen vysokým obsahem nutričních látek, ale i příjemně “oříškovou” chutí pohanky. S jahodovou chia “marmeládou” se u vás stanou letním hitem.
Pohankové palačinky naslano i nasladko
Vzpomínám si, že když jsem prvně chystala pohankové palačinky, dávala jsem si je naslano se špenátem a ricottou. Časem jsem tuhle svou oblíbenou variantu začala střídat s palačinkami nasladko – s tvarohem a čerstvým ovocem. Rozhodla jsem se v tomto receptu, který jsem připravila ve spolupráci s ETA, ovoce trochu povýšit a poklad sezóny – jahody – jsem povýšila na ještě vyšší level.
Palačinky s tvarohem, ovocem a semínky představují plnohodnotné jídlo, ve kterém jsou rovnoměrně zastoupeny jak bílkoviny, tuky, sacharidy i vláknina. Příjemně vás proto zasytí a dodají vašemu tělu živiny z kvalitních zdrojů.
Jahodová “chia” marmeláda
Nejen z jahod, ale i z borůvek, malin nebo ostružin a dalšího šťavnatého ovoce s ultratenkou “slupkou” připravíte tuhle skvělou “rychlomarmeládu”. Vylepší palačinky a lívance, ovesné kaše i jogurt.
Pohankové palačinky s jahodovou chia „marmeládou“ a tvarohem
Ingredience na 4 porce:
- Jahodová chia „marmeláda“
200 g zralých jahod
2 lžíce chia semínek
Můžete dosladit čekankovým sirupem
- Pohankové palačinky:
1 vejce
230 ml mléka
100 g pohankové mouky
Ghí nebo olej vhodný na smažení palačinek (kokosový, řepkový)
- Dále potřebujete:
400 g měkkého tvarohu
3 – 4 lžíce čekankového sirupu
Hrstka mandlí nasekaných nadrobno
Jahody na ozdobení
Postup
- Jahody zbavte stopek a rozmixujte dohladka. Smíchejte s chia semínky a nechte v lednici zhoustnout. Pokud chcete, můžete osladit čekankovým sirupem nebo medem.
- Vejce prošlehejte s mlékem. Zašlehejte metličkou mouku.
- Pánev potřete přepuštěným máslem nebo jiným tukem vhodným ke smažení. Část těsta rozlijte po pánvi, když se povrch zatáhne, překlopte a osmažte palačinku dozlatova i z druhé strany. Pokračujte se zbytkem těsta – mělo by vyjít na 4 palačinky.
- Tvaroh oslaďte čekankovým sirupem nebo medem.
- Každou palačinku potřete tvarohem, jahodovou „marmeládou“. Přehněte na polovinu a pak ještě na čtvrtinu. Na talíři ozdobte trochou tvarohu. Posypejte mandlemi, ozdobte jahodami a podávejte.