Domů » Pohankové palačinky s jahodovou chia „marmeládou“ a tvarohem
pohankové palačinky s chia "jahodovou" marmeládou

Pohankové palačinky s jahodovou chia „marmeládou“ a tvarohem

Pohankové palačinky vynikají nejen vysokým obsahem nutričních látek, ale i příjemně “oříškovou” chutí pohanky. S jahodovou chia “marmeládou” se u vás stanou letním hitem.

Pohankové palačinky naslano i nasladko

Vzpomínám si, že když jsem prvně chystala pohankové palačinky, dávala jsem si je naslano se špenátem a ricottou. Časem jsem tuhle svou oblíbenou variantu začala střídat s palačinkami nasladko – s tvarohem a čerstvým ovocem. Rozhodla jsem se v tomto receptu, který jsem připravila ve spolupráci s ETA, ovoce trochu povýšit a poklad sezóny – jahody – jsem povýšila na ještě vyšší level.

Palačinky s tvarohem, ovocem a semínky představují plnohodnotné jídlo, ve kterém jsou rovnoměrně zastoupeny jak bílkoviny, tuky, sacharidy i vláknina. Příjemně vás proto zasytí a dodají vašemu tělu živiny z kvalitních zdrojů.

Jahodová “chia” marmeláda

Nejen z jahod, ale i z borůvek, malin nebo ostružin a dalšího šťavnatého ovoce s ultratenkou “slupkou” připravíte tuhle skvělou “rychlomarmeládu”. Vylepší palačinky a lívance, ovesné kaše i jogurt.

Pohankové palačinky s jahodovou chia „marmeládou“ a tvarohem

Ingredience na 4 porce:

  • Jahodová chia „marmeláda“
  • 200 g zralých jahod

  • 2 lžíce chia semínek

  • Můžete dosladit čekankovým sirupem

  • Pohankové palačinky:
  • 1 vejce

  • 230 ml mléka

  • 100 g pohankové mouky

  • Ghí nebo olej vhodný na smažení palačinek (kokosový, řepkový)

  • Dále potřebujete:
  • 400 g měkkého tvarohu

  • 3 – 4 lžíce čekankového sirupu

  • Hrstka mandlí nasekaných nadrobno

  • Jahody na ozdobení

Postup

  • Jahody zbavte stopek a rozmixujte dohladka. Smíchejte s chia semínky a nechte v lednici zhoustnout. Pokud chcete, můžete osladit čekankovým sirupem nebo medem.
  • Vejce prošlehejte s mlékem. Zašlehejte metličkou mouku.
  • Pánev potřete přepuštěným máslem nebo jiným tukem vhodným ke smažení. Část těsta rozlijte po pánvi, když se povrch zatáhne, překlopte a osmažte palačinku dozlatova i z druhé strany. Pokračujte se zbytkem těsta – mělo by vyjít na 4 palačinky.
  • Tvaroh oslaďte čekankovým sirupem nebo medem.
  • Každou palačinku potřete tvarohem, jahodovou „marmeládou“. Přehněte na polovinu a pak ještě na čtvrtinu. Na talíři ozdobte trochou tvarohu. Posypejte mandlemi, ozdobte jahodami a podávejte.