Srpnové recepty na pomazánky se odvíjely tentokrát překvapivě od piva. Pivo, ač víme, že má veelice vysoký glykemický index, dokáže v létě příjemně osvěžit a sem tam si ho v alko i nealko verzi dá s chutí i zastánce zdravé životosprávy.
Pivo na vaření i pečení
Pivo má pro svou nezaměnitelnou chuť místo i v kuchyni – myslím při vaření 🙂 Anebo pečení! Pro svou hořko-sladkou chuť se hodí jak na sladké tak i slané pečení. Ze sladkých dezertů budu jmenovat samozřejmě jablíčka v těstíčku anebo závin s jablky. Ze slaného pečiva vám asi jako první naskočí pivní rohlík. A snad k němu přibude i tento celozrnný pivní chleba s cibulkou.
Pivo a sádlo dělají s těstem zázraky – je krásně vláčné a měkké. A vydrží tak i několik dnů, pokud chléb nestačíte sníst. O chuti ani nemluvím.
Pivo a nakládaný hermelín
Párování piva s jídlem je kapitola sama o sobě. Nikdo mi nemůže vytknout, že nakládaný hermelín je typická česká (a možná nejen česká) pochutina podávaná právě k pivu, která snad nechybí v každé české hospodě. A právě tak vznikla myšlenka připravit k pivnímu chlebu hermelínovou pomazánku.
Hermelínová pomazánka bez majonézy
Abychom to pivo trochu odlehčili a zbavili se i myšlenky na hermelín plavající v oleji, potěší vás možná recept na odlehčenou variantu hermelínové pomazánky. Při její přípravě jsem vynechala majonézu a nahradila ji výživově hodnotnějším čerstvým sýrem v kombinaci se zakysanou smetanou.
Při přípravě, jak jsem zjistila, je lepší dát zpočátku méně majonézy a popřípadě pomazánku “naředit” až před podáváním. Při několikahodinovém pobytu v lednici má totiž tendenci zřídnout.
Ingredience na 2 – 4 porce
1 hermelín – 120 g
80 g čerstvého smetanového sýra typu lučina nebo žervé
80 (až 100) g zakysané smetany
1/2 menší cibule
1 lžíce najemno pokrájené pažitky
sůl
čerstvé mletý pepř
Postup
- Hermelín nastrouhejte nahrubo. V míse promíchejte s čerstvým sýrem, zakysanou smetanou, najemno pokrájenou cibulí a pažitkou. Dochuťte solí a pepřem a nechte v lednici vychladit.
- Pomazánka má tendenci trochu řídnout, takže zakysané smetany dejte raději méně, poté můžete ještě trochu přimíchat.
Tuňáková pomazánka se sušenými rajčaty
Hermelín s pivem jsou v Česku obecně poměrně oblíbené – alespoň u těch, co na tu zdravou stravu příliš nedbají. U těch, co naopak zdravé jídlo milují, je oblíbená tuňáková pomazánka. Vypozorovala jsem to na Instáči, proto jsem si jí nenechala v této edici ujít a připravila jsem jí se svými oblíbenými sušenými rajčaty.
Co naplat, protože tuňáka i sýrů se teď musím, pokud možno vzdát. Čeho se totiž ještě pár měsíců vzdát nechci, je kojení, a Honzíkovi evidentně tyto i další potraviny zhoršují ekzém. Jakmile jsem mléčné výrobky eliminovala na minimum (tzn. 1 lžíce dobrého bílého jogurtu ráno do kaše) a ryby se slinou u pusy obcházím kolem, nastala změna k lepšímu. A není to tedy jen o mléce a rybách. Největší absťák mám po ořeších, které ale naštěstí můžu nahradit semínky.
Nicméně v tomhle duchu tuňákovou pomazánku miluji, tak snad zachutná i vám.
Ingredience na 2 – 4 porce
1 konzerva tuňáka – 150 g
180 g čerstvého smetanového sýru typu žervé nebo lučina
4 kousky sušených rajčat – asi 15 g
1 stroužek česneku
1 lžička najemno pokrájených bylinek – mix tymián, oregano, bazalka
1 lžíce olivového oleje
½ malé cibule (můžete vynechat)
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup
- Přendejte okapaného tuňáka do mísy, přidejte sýr, najemno pokrájená sušená rajčata, prolisovaný česnek, bylinky, olej, sůl a pepř, případně cibuli a vidličkou promíchejte. Nechte v lednici odležet a vychladit.
- Pokud se vám zdá pomazánka příliš hustá, nařeďte ji ještě trochou oleje nebo zakysanou smetanou.
Fazolovo-papriková pomazánka
Třetí pomazánka je konečně ta, kterou si aktuálně jako jedinou z těchto tří vychutnám bez výčitek vůči Honzíkovi. Bez mléčných produktů, bez ryby, bez citrusu, bez ořechů,… ale zato s neméně kvalitní nutiční hodnotou a skvělou chutí.
Základem jsou fazole borlotti, které jsem nově objevila na PROBIO. Už jsem z těchto fazolí chystala rajčatovou pomazánku a je luxusní! Přidám ji na blog jako samostatný příspěvek.
A protože rajčatovou pomazánku jsme už měli minulý měsíc, pomazánku pro PROBIO sem přidám, a v sezóně jsou papriky, byla to jasná volba 🙂
Ingredience na 2 – 4 porce
1 červená paprika
200 g vařených/konzervovaných fazolí – bortlotti anebo bílých
20 g slunečnicových semínek
1/2 lžičky mleté uzené papriky
1/2 lžičky mletého římského kmínu
snítka oregana
snítka tymiánu
olivový olej
sůl
Postup
- Troubu zapněte na 230 °C a vložte dovnitř plech. Když je rozpálená, dejte na plech papriku a pečte ji 15 – 20 minut, aby na ní byly velké puchýře. Pak opatrně přendejte do igelitového sáčku a nechte zapařit.
- Když paprika trochu zchladne, oloupejte ji a zbavte semínek. Osušte papírovou utěrkou.
- Scezené fazole přendejte do mixéru, přidejte papriku, uzenou papriku, slunečnicová semínka, římský kmín a bylinky. Lehce zakápněte olivovým olejem. Rozmixujte dohladka. Dochuťte solí.
- Pokud se vám zdá pomazánka řídká, přimixujte ještě trochu fazolí.
Celozrnný pivní chléb s cibulí
Jak jsem zmiňovala v úvodu, toto trio pomazánek se odpíchlo od piva a od pivního chleba. Je dochucený dozlatova pečenou cibulkou na sádle. Sádlo má sice možná více nasycených mastných kyselin, než olivový olej. Nicméně v kynutých těstech dělá obrovskou službu. Těsto je krásně kypré, vláčné a jemné. Vydrží tak navíc delší dobu, než kdybyste přidali například máslo. A nebojte se žádné “vepřové” chuti. V pečivu ho ani neucítíte.
Celozrnný pivní chléb s cibulí
Najděte i další inspiraci na pomazánky
Namažte si…