Domů » Slané koláče s pórkem a sýrem
slané koláče s ricottou a pórkem

Slané koláče s pórkem a sýrem

Tyto slané koláče z kynutého těsta mají to, co od kynutých koláčů očekáváme – nadýchanost a vláčnost. A mají také lahodnou náplň ze sýru ricotta, který báječně supluje oblíbený tvaroh. Namísto rozinek nebo makové náplně si ale pochutnáte na pórku anebo jiných ingrediencích, kterými koláče doplníte.

Kdo by neměl rád překvapení? 🙂 Tedy ta příjemná překvapení. Když objeviteli nových jídel a chutí předložíte koláče naslano, příjemné překvapení to bude. Koláčky z kynutého těsta známe v první řadě nasladko – s tvarohovou, makovou, ořechovou, jablečnou, povidlovou náplní… Je jich spousta druhů. Slané kynuté těsto v podobě koláčků je něco, co už tak tradiční není. A také se dá vyrobit s různými náplněmi.

kynuté koláče na slano se sýrem a pórkem

Slané náplně

Ricotta může být základ pro řadu dalších obměn. Klidně to mohou být sušená rajčata a olivy, kousky lososa a kapary nebo špenát, modrý sýr a řepa… Napadá mě, že by se koláče daly naplnit i nějakou masovou směsí – z mletého masa. Další možností je kysané zelí a uzené maso. V tomto případě bych pod náplň rozetřela trochu zakysané smetany, aby koláč nebyl suchý. Určitě vás napadne i nějaká další kombinace 🙂

Nakonec můžete koláče posypat různými semínky nebo oříšky. Já ráda vybírám ze spousty druhů na Svět plodů.

Slané koláče s pórkem a sýrem

Ingredience na 12 koláčů:

  • Těsto:
  • 150 g celozrnné špaldové mouky

  • 150 g světlé špaldové mouky (nebo pšeničné)

  • Větší špetka soli

  • 130 ml vlažné vody

  • 1 lžička medu

  • 5 g sušeného droždí

  • 1 žloutek

  • 30 g olivového oleje

  • Náplň:
  • 70 g nivy

  • 170 g ricotty

  • 1 lžička najemno nakrájeného tymiánu nebo 1 menší lžička sušeného

  • ½ lžičky sušeného česneku

  • 1 pórek

  • Navíc:
  • Vejce + 1 lžíce mléka na potření

  • Bílá a černá sezamová semínka

Postup

  • Obě mouky spolu s větší špetkou soli promíchejte v zadělávací míse.
  • Ve vedlejší misce promíchejte vlažnou vodu s medem a sušeným droždím. Tekutinu vlijte k mouce. Přidejte žloutek, olej a zpracujte těsto. Zadělávejte jej ideálně 7 – 10 minut. Mísu s těstem zakryjte fólií nebo utěrkou a nechte hodinu kynout.
  • Po hodině těsto přendejte na pracovní plochu. Krátce propracujte. Podložku pomoučněte a z těsta vyválejte plát vysoký 1 cm. Pomocí skleničky vykrájejte kolečka. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte pod utěrkou 10 – 15 minut kynout. Mezitím si připravte náplň.
  • Nivu nastrouhejte do misky. Přidejte ricottu, tymián a česnek a promíchejte. Podle chuti popř. dosolte. Nebude to ale možná nutné, jelikož niva slaná je. Pórek nakrájejte na slabší kolečka.
  • Vejce s mlékem prošlehejte vidličkou.
  • Plech s kolečky odkryjte. Pomocí dna skleničky (o něco užší, než je průměr vykrojených koleček) vytvořte důlky. Okraje potřete rozšlehaným vejcem a posypejte bílým sezamem.
  • Do každého důlku rozetřete 2 lžičky náplně. Po náplni rozložte plátky pórku a posypejte černým sezamem.
  • Pečte při 190 °C 20 minut.
slané koláče s ricottou a pórkem
slané koláče s ricottou a pórkem