Když jsem překlápěla na tento blog nějaké starší recepty z vareniste.cz, zastavila jsem se u ovesných/celozrnných košíčků a váhala.. Nakonec jsem sem recept nedala, protože se mi zdál nedotažený. Ale něco jako právě slané tartaletky s medvědím česnekem se mi rýsovalo v hlavě jako ideální “přeúprava” receptu.
A jak to tak bývá, rýsovalo se mi to v hlavě dlouho, a pořád ne a ne ten recept dotáhnout a dát ho sem. Nakonec mi k tomu dala podnět spolupráce s Eta. Vymýšlela jsem novou várku receptů, které pro Eta blog přichystám. Právě košíčky, resp. slaní tartaletky s medvědím česnekem mi padly do rány. Protože se mi nějaký bylinkový krém ke košíčkům z ovesných vloček hodil, připravila jsem jako náplň jednoduchý krém ze sýru a této milované bylinky.
Z medvědího česneku jsem letos připravila ještě jeden recept, který jste tu už mohli vidět, a tím je špenátovo-hráškový krém s medvědím česnekem. Medvědí česnek je snad čím dál oblíbenější a každý rok se těšíme, až s příchodem jara začne vylézat ze země a potěší nás svou pikantní chutí.
Obměny tartaletek naslano
Jako základ pro slané tartaletky jsou ovesné košíčky. Ty můžete třeba ochutit bylinkami nebo kořením, budete-li mít chuť. Jako náplň můžete použít například tvarohovou se sušenými rajčaty nebo olivami, s lososem nebo tuňákem, fazolovo-paprikovou nebo klidně hummus.
Povrch můžete posypat jedlými květy, bylinkami nebo klíčky, semínky a oříšky, zeleninou v různých úpravách. Tím myslím nejen čerstvou zeleninu, jako jsou v tomto případě ředkvičky, jindy zase rajčata, paprika, hrášek nebo třeba tenké plátky mrkve. Zajímavé zdobení vznikne třeba díky lyofilizované červené řepě. Jednoduše ji rozmixujete na prach a před servírováním jím tartaletky poprášíte. Využít můžete i nakládanou zeleninu, jako jsou olivy nebo kyselé okurky (pokud se budou hodit k náplni). Anebo, pokud třeba bude právě podzim, můžete zeleninu upéct v troubě.
Slané tartaletky s medvědím česnekem
Detaily receptu
6 tartaletek
30 minut
25 minut
Ingredience
- Košíčky:
200 g jemných ovesných vloček
40 g rozdrceného lněného semínka
Špetka soli
1 lžíce olivového oleje
220 ml horké vody
25 g celozrnné špaldové hladké mouky + na pomoučení
- Náplň:
80 g medvědího česneku
100 g hustého bílého jogurtu
200 g sýru typu lučina
Sůl
Můžete dochutit i dalšími bylinkami – například tymiánem nebo bazalkou
- Na ozdobení:
Jedlé květy a bylinky
Oblíbená semínka
Ředkvičky
Postup
- Ovesné vločky v míse promíchejte se lněným semínkem a solí. Zalijte olejem a horkou vodou a dobře promíchejte (nejlépe to půjde robotem nebo rukama). Nechte 2 – 3 minuty odstát a poté zahustěte moukou – ta jde zpracovat také dobře rukama anebo robotem.
- Mezi dlaněmi tvarujte z těsta placičky silné asi 0,5 – 1 cm. Pomoučení pomůže předejít jejich přichycení k formičkám. Placičkami vyložte košíčky na tartaletky v tloušťce asi 0,5 cm. Tartaletky přendejte na plech a pečte na 170 °C (horkovzduch) 25 minut. Po vyndání z trouby nechte chvíli odpočívat, ale jakmile to půjde, přendejte je vychladnout na mřížku (pomozte si například utěrkou a nožem).
- Medvědí česnek překrájejte na menší kusy, půjde tak lépe rozmixovat. Vložte do mixéru s jogurtem a mixujte dohladka. Přidejte sýr, špetku soli a zapracujte.
- Náplň rozetřete do připravených košíčků a v lednici nechte 5 – 10 minut zatuhnout.
- Ozdobte podle své fantazie.