Tacos je moje oblíbené jídlo. Připravila jsem ho tentokrát v jarním provedení a jako základ jsem použila špenátové palačinky, které doplňuje cizrna v krémové omáčce.
Moderně bych tohle jídlo popsala jako fúzi tacos a špenátových palačinek. Nebo jako fúzi mexického street foodu a zdravé moderní domácí kuchyně. Ačkoliv jsem špenátové palačinky připravila ve vegetariánské verzi s cizrnou, umím si dost dobře představit, že by byly naplněné trhaným kuřecím masem, avokádem a koriandrovým nebo jiným dipem. K tomu třeba ředkvičky… A když nad tím tak přemýšlím, asi si i tuhle verzi připravím a nafotím 🙂 Až bude čas. Zní to totiž tak dobře, že jsem na to dostala chuť.
Zdravé, lehké, ale výživné jídlo
A chuť mívám často i na tuhle vege verzi s cizrnou, protože jemně oříšková příchuť cizrny, svěží špenát a lahodná krémová omáčka z kešu a silken tofu je něco, co fakt miluju! A je to tak zdravé! Jídlo je bohaté na vitaminy a minerály, vlákninu, bílkoviny i zdravé tuky…Sacharidy nijak nepřevažují nad ostatními makroživinami, jako kdybych použila například pšeničné placky. Je to prostě takové lehké, jarní jídlo, které zasytí, ale nezaplácne.
Pokud moje recepty sledujete čitelněji, mohli jste se s omáčkou, kterou zde používám, setkat i u receptu na mrkvové halušky. V receptu jsem se zmiňovala, jak je omáčka univerzální – a jak vidíte, je 🙂
Lívance vs. palačinky
Jelikož jsem k přípravě palačinek nebo lívanců? použila plotýnku s lívanečníkem Eta Sorento, povedla se mi připravit taková ideální velikost placek do ruky. Pokud nemáte Sorento, ale máte menší pánev, bude se vám hodit. Pokud takovou pánev nemáte, nikdo netvrdí, že musíte jíst tohle jídlo rukama. Můžete si ho klidně pěkně naservírovat na talíř tak, aby se vám dobře jedlo příborem. Tak jako tak to bude příjemný zážitek.
Špenátové palačinky ve stylu tacos s krémovou cizrnou v kešu omáčce s tofu
Detaily receptu
6 menších kusů
45 minut
Ingredience
- Palačinky:
80 g špenátu
1 vejce
50 ml vody
70 g celozrnné hladké špaldové mouky
Sůl
Olej na smažení
- Krémová (ne)sýrová omáčka z tofu a kešu:
25 g kešu ořechů
60 g (silken) přírodního tofu
1/2 lžíce lahůdkového droždí
1/2 stroužku česneku
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička javorového sirupu
Sůl
- Zeleninová obloha:
50 g červeného zelí
1 menší mrkev (30 – 40 g)
Hrstka rukoly (nebo svého oblíbeného salátu)
Citron
Olivový olej
Sůl
Mletý římský kmín
- Navíc:
150 g vařené cizrny
Chilli vločky
Čerstvý koriandr
Postup
- Opraný špenát s vejcem a vodou rozmixujte dohladka. Přidejte mouku, osolte a metličkou prošlehejte. Usmažte z těsta palačinky na pánvi lehce potřené olejem Těsto není tak řídké, takže půjde roztírat do menších palačinek na větší pánvi. Snáze vám půjde palačinky připravovat v menší pánvi. Já si pomáhám sendvičovačem Eta Sorento s plotýnkou na přípravu dvou malých palačinek/lívanců naráz. Opékání sice trvá trochu déle, než při použití pánve, ale zato zůstávají palačinky krásně zelené. Nemusíte nutně připravovat jen minipalačinky, ale můžete se držet většího rozměru palačinek. Pro snazší rozlévání těsta po pánvi můžete těsto malinko naředit vodou.
- Kešu ořechy dejte namočit do studené vody minimálně na 3 hodiny. Posté sceďte, propláchněte ještě jednou vodou a přendejte do mixéru. Přidejte tofu. Použijte ideálně silken tofu – hedvábné tofu, které konzistencí připomíná tvaroh. Můžete případně použít i klasické přírodní tofu. V tomto případě však přilijte do mixéru asi lžíci vody. Dále přidejte lahůdkové droždí, česnek, citronovou šťávu, javorový sirup a špetku soli. Mixujte do hladké konzistence. Pokud je to potřeba, nařeďte trochou vody a ještě promixujte. Omáčku smíchejte s cizrnou a zatím odložte stranou.
- Zelí a mrkev nakrájejte na slabé nudličky. Vložte do misky spolu s rukolou a zakápněte trochou citronové šťávy a oleje. Osolte a lehce poprašte římským kmínem a promíchejte.
- Palačinky naplňte zeleninovou směsí a krémovou cizrnou. Posypejte podle chuti chilli vločkami a koriandrem.