Těstoviny jsou oblíbenou ingrediencí snad ve všech domácnostech. A v řadě domácností je stejně tak oblíbená dýně. U někoho možná spíš ta vyřezaná do podoby bubáka, někdo ale přišel na chuť těm krásně barevným plodům a umí si s nimi vychutnat podzim stejně tak barvitě a pestře. Vyzkoušejte například omáčku.
Těstoviny a nejen těstoviny
Omáčku z dýně nemusíte nutně podávat jen s těstovinami. I když třeba s těmito lumache, které vidíte na fotkách, vypadá jídlo fakt skvěle. A omáčka se do nich mimochodem pěkně dostane. Bulgur, pohanka, čirok nebo jiný druh obilovin bude s omáčkou chutnat stejně tak dobře, jako těstoviny. K dýni se velice dobře hodí špenát, proto na něj nezapomeňte 🙂
Bílkoviny
A mimochodem k dýni se také velice dobře hodí houby. Takový portobello steak se špagetami nebo tarhoňou s dýňovou omáčkou by nebyl vůbec špatný nápad. Můžete také podávat s bohatším zdrojem bílkovin, jako je tofu, tempehem anebo třeba s rybou.
Když už jsem zmínila ty veganské zdroje bílkovin, napadlo mě, že by si chtěl někdo připravit zcela veganskou verzi pokrmu i s parmezánem. Veganský “parmezán” můžete připravit podle TOHOTO receptu.
Rada na závěr
Těstoviny v omáčce obalujte těsně před podáváním. Je to stejné jako s jinými druhy omáček a těstovin. Jak se do těstovin omáčka vsakuje, přestanou být těstoviny “kluzké”, ale vypadají suše.
Recept vznikl ve spolupráci s BILLA.
Těstoviny s dýňovou omáčkou a špenátem
Ingredience na 2 porce
- Omáčka:
400 g dýně hokkaido
1 – 1,5 lžíce řepkového oleje
Sůl
3 – 4 lžíce kokosového mléka nebo 30% smetany
2 lžičky citronové šťávy
1 lžička rajského protlaku
1 stroužek česneku
½ lžičky najemno nakrájeného tymiánu
- Dále potřebujete:
200 g těstovin Billa Premium (druh Lumache)
3 hrsti baby špenátu
Ořechy podle chuti – ideálně kešu nebo vlašské ořechy
Dýňová semínka
Parmezán
Postup
- Dýni nakrájejte na menší kostky a vložte do mísy. Zakápněte olejem, osolte a promíchejte. Dýni rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Při 200 °C pečte asi 20 minut doměkka. Po upečení nechte chvíli chladnout.
- Teplou dýni přendejte do mixéru. Zalijte kokosovým mlékem nebo smetanou. Přidejte citronovou šťávu, rajský protlak, nadrobno nakrájený česnek, tymián a dohladka rozmixujte.
- Těstoviny vařte v osolené vodě na skus. Odlijte naběračku vody z těstovin do pánve. Těstoviny sceďte a přendejte do pánve s vodou. Přidejte 3 hrsti baby špenátu, dýňové pyré a míchejte dvěma vařečkami, dokud špenát neovadne a těstoviny se neobalí v omáčce.
- Servírujte posypané nasekanými ořechy a dýňovými semínky a nastrouhaným parmezánem.