Domů » Těstoviny s dýňovou omáčkou a špenátem
Těstoviny s dýňovou omáčkou a špenátem

Těstoviny s dýňovou omáčkou a špenátem

Těstoviny jsou oblíbenou ingrediencí snad ve všech domácnostech. A v řadě domácností je stejně tak oblíbená dýně. U někoho možná spíš ta vyřezaná do podoby bubáka, někdo ale přišel na chuť těm krásně barevným plodům a umí si s nimi vychutnat podzim stejně tak barvitě a pestře. Vyzkoušejte například omáčku.

Těstoviny a nejen těstoviny

Omáčku z dýně nemusíte nutně podávat jen s těstovinami. I když třeba s těmito lumache, které vidíte na fotkách, vypadá jídlo fakt skvěle. A omáčka se do nich mimochodem pěkně dostane. Bulgur, pohanka, čirok nebo jiný druh obilovin bude s omáčkou chutnat stejně tak dobře, jako těstoviny. K dýni se velice dobře hodí špenát, proto na něj nezapomeňte 🙂

Lumache

Bílkoviny

A mimochodem k dýni se také velice dobře hodí houby. Takový portobello steak se špagetami nebo tarhoňou s dýňovou omáčkou by nebyl vůbec špatný nápad. Můžete také podávat s bohatším zdrojem bílkovin, jako je tofu, tempehem anebo třeba s rybou.

Když už jsem zmínila ty veganské zdroje bílkovin, napadlo mě, že by si chtěl někdo připravit zcela veganskou verzi pokrmu i s parmezánem. Veganský “parmezán” můžete připravit podle TOHOTO receptu.

Rada na závěr

Těstoviny v omáčce obalujte těsně před podáváním. Je to stejné jako s jinými druhy omáček a těstovin. Jak se do těstovin omáčka vsakuje, přestanou být těstoviny “kluzké”, ale vypadají suše.

Recept vznikl ve spolupráci s BILLA.

Těstoviny s dýňovou omáčkou a špenátem

Ingredience na 2 porce

  • Omáčka:
  • 400 g dýně hokkaido

  • 1 – 1,5 lžíce řepkového oleje

  • Sůl

  • 3 – 4 lžíce kokosového mléka nebo 30% smetany

  • 2 lžičky citronové šťávy

  • 1 lžička rajského protlaku

  • 1 stroužek česneku

  • ½ lžičky najemno nakrájeného tymiánu

  • Dále potřebujete:
  • 200 g těstovin Billa Premium (druh Lumache)

  • 3 hrsti baby špenátu

  • Ořechy podle chuti – ideálně kešu nebo vlašské ořechy

  • Dýňová semínka

  • Parmezán

Postup

  • Dýni nakrájejte na menší kostky a vložte do mísy. Zakápněte olejem, osolte a promíchejte. Dýni rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Při 200 °C pečte asi 20 minut doměkka. Po upečení nechte chvíli chladnout.
  • Teplou dýni přendejte do mixéru. Zalijte kokosovým mlékem nebo smetanou. Přidejte citronovou šťávu, rajský protlak, nadrobno nakrájený česnek, tymián a dohladka rozmixujte.
  • Těstoviny vařte v osolené vodě na skus. Odlijte naběračku vody z těstovin do pánve. Těstoviny sceďte a přendejte do pánve s vodou. Přidejte 3 hrsti baby špenátu, dýňové pyré a míchejte dvěma vařečkami, dokud špenát neovadne a těstoviny se neobalí v omáčce.
  • Servírujte posypané nasekanými ořechy a dýňovými semínky a nastrouhaným parmezánem.