Když si vygooglíte mug cake, vyběhne vám spousta receptů. Ne všechny jsou ale tak zdravé, aby uspokojily vaše představy o vyvážené snídani, jako zdravý mugcake s mandlemi. Obsahuje vyvážený poměr živin a díky vysokému obsahu vlákniny po něm nedostanete brzy hlad.
Nedávno jsem připravovala svůj první mug cake – ne na blog, jak jsem původně plánovala, ale pro Forbes. V tu chvíli jsem si mug cake zamilovala a v jiné obměně ho teď servíruju i tady na blogu. Byla by totiž škoda, kdyby tu zdravý mug cake s mandlemi chyběl.
Banány vs. jablka
Jak jsem zmiňovala, narazíte na spoustu receptů. Některé obsahují banán, který přirozeně těsto osladí a zvláční. Některé obsahují například jablečné pyré, které udělá odbobnou službu. Je tedy na vás, kterou cestu zvolíte. Já mám banánovou chuť ráda a ke karobu (nebo kakau) se skvěle hodí. Vlastně i k mandlím 🙂 Takže jsem připravila mug cake právě s banánem.
Banány vybírejte zralé. Jednak aby byly hezky sladké a také proto, že jdou snáz rozmačkat na kaši.
Vyvážený poměr živin
Díky vejci, jogurtu a mandlím obsahuje mug cake pěkný poměr bílkovin. A opět díky mandlím, vločkám a celozrnné mouce je plný vlákniny. Ta příznivě ovlivňuje trávicí systém a také nás na dlouho zasytí. Z tohoto důvodu je zdravý mug cake s mandlemi ideální volnou pro náruživé milovníky zdravých snídaní.
S čím mug cake servírovat
Jak vidíte na fotkách, můžete mug cake servírovat ještě v hrnečku, anebo vyklopený. Proto lehce vymažte hrnek máslem, než do něj nalijete těsto. Půjde vám snáz vyklopit.
Mug cake skvěle chutná s jogurtem nebo zakyskou, případně třeba i s tvarohem anebo alternativou mléčných výrobků – třeba s kokosovým jogurtem. Určitě by nemělo chybět čerstvé nebo sušené ovoce – třeba i mrazem. Pro dodání další dávky živin posypejte oříšky a semínky, nebo podávejte s oříškovým máslem.
Zdravý mug cake s mandlemi
Detaily receptu
2 porce
3 minuty
3 – 4 minuty
Ingredience
1 zralý banán
2 vejce
3 plné lžíce bílého jogurtu – 100 g
1 lžíce chuťově neutrálního oleje
1 lžíce javorového sirupu
3 plné lžíce jemných ovesných vloček – 50 g
1 plná lžíce celozrnné hladké špaldové mouky – 25 g
1 lžička kypřicího prášku do pečiva – 4 g
1 lžíce karobu nebo kakaa – 16 g
40 g mandlí – rozmixovaných najemno
1/2 lžičky mleté skořice
máslo na vymazání hrnků
Postup
- Banán rozmačkejte na kaši. Prošlehejte vidličkou s vejci, jogurtem, olejem a sirupem.
- Do směsi vmíchejte sypké suroviny – ovesné vločky, mouku, kypřicí prášek, karob, mandle a skořice.
- Hrnečky (velké) vytřete lehce máslem. Nalijte do nich těsto (cca 2 – 3 cm pod okraj). Vložte na 3 – 4 minuty do mikrovlnky na ohřev 700 W.
- Servírujte s čím máte rádi – jogurt, oříškové máslo a oříšky, semínka, ovoce…a tak dále J