Domů » Zdravý mug cake s mandlemi
zdravý mug cake s mandlemi

Zdravý mug cake s mandlemi

Když si vygooglíte mug cake, vyběhne vám spousta receptů. Ne všechny jsou ale tak zdravé, aby uspokojily vaše představy o vyvážené snídani, jako zdravý mugcake s mandlemi. Obsahuje vyvážený poměr živin a díky vysokému obsahu vlákniny po něm nedostanete brzy hlad.

Nedávno jsem připravovala svůj první mug cake – ne na blog, jak jsem původně plánovala, ale pro Forbes. V tu chvíli jsem si mug cake zamilovala a v jiné obměně ho teď servíruju i tady na blogu. Byla by totiž škoda, kdyby tu zdravý mug cake s mandlemi chyběl.

Banány vs. jablka

Jak jsem zmiňovala, narazíte na spoustu receptů. Některé obsahují banán, který přirozeně těsto osladí a zvláční. Některé obsahují například jablečné pyré, které udělá odbobnou službu. Je tedy na vás, kterou cestu zvolíte. Já mám banánovou chuť ráda a ke karobu (nebo kakau) se skvěle hodí. Vlastně i k mandlím 🙂 Takže jsem připravila mug cake právě s banánem.

Banány vybírejte zralé. Jednak aby byly hezky sladké a také proto, že jdou snáz rozmačkat na kaši.

Vyvážený poměr živin

Díky vejci, jogurtu a mandlím obsahuje mug cake pěkný poměr bílkovin. A opět díky mandlím, vločkám a celozrnné mouce je plný vlákniny. Ta příznivě ovlivňuje trávicí systém a také nás na dlouho zasytí. Z tohoto důvodu je zdravý mug cake s mandlemi ideální volnou pro náruživé milovníky zdravých snídaní.

S čím mug cake servírovat

Jak vidíte na fotkách, můžete mug cake servírovat ještě v hrnečku, anebo vyklopený. Proto lehce vymažte hrnek máslem, než do něj nalijete těsto. Půjde vám snáz vyklopit.

Mug cake skvěle chutná s jogurtem nebo zakyskou, případně třeba i s tvarohem anebo alternativou mléčných výrobků – třeba s kokosovým jogurtem. Určitě by nemělo chybět čerstvé nebo sušené ovoce – třeba i mrazem. Pro dodání další dávky živin posypejte oříšky a semínky, nebo podávejte s oříškovým máslem.

Zdravý mug cake s mandlemi

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

3 minuty

Tepelná úprava

3 – 4 minuty

Ingredience

  • 1 zralý banán

  • 2 vejce

  • 3 plné lžíce bílého jogurtu – 100 g

  • 1 lžíce chuťově neutrálního oleje

  • 1 lžíce javorového sirupu

  • 3 plné lžíce jemných ovesných vloček – 50 g

  • 1 plná lžíce celozrnné hladké špaldové mouky – 25 g

  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva – 4 g

  • 1 lžíce karobu nebo kakaa – 16 g

  • 40 g mandlí – rozmixovaných najemno

  • 1/2 lžičky mleté skořice

  • máslo na vymazání hrnků

Postup

  • Banán rozmačkejte na kaši. Prošlehejte vidličkou s vejci, jogurtem, olejem a sirupem.
  • Do směsi vmíchejte sypké suroviny – ovesné vločky, mouku, kypřicí prášek, karob, mandle a skořice.
  • Hrnečky (velké) vytřete lehce máslem. Nalijte do nich těsto (cca 2 – 3 cm pod okraj). Vložte na 3 – 4 minuty do mikrovlnky na ohřev 700 W.
  • Servírujte s čím máte rádi – jogurt, oříškové máslo a oříšky, semínka, ovoce…a tak dále J