Kuřecí medailonky jsou jednou z dalších variant masa obaleného ve směsi oříšků a semínek, které jsem kdy připravovala. Vždycky se dá recept malinko poupravit a asi vždycky bude chutnat báječně. Tentokrát jsem maso nejdříve obalila do skvělé marinády a poté pekla v křupavém kabátku. Stejně tak tento typ salátu je můj oblíbený.
Kdo mě sleduje už nějakou tu dobu, určitě si všimnul kuřecích kousků obalených v oříšcích v kontextu tvorby nejen na blog, ale i externě. Je to zkrátka typ receptu, který mile ráda jednou za čas opráším a připravím ho s nějakou obměnou. Tentokrát jsem připravila kuřecí medailonky ve spolupráci s ETA se salátem, který je také můj oblíbený. Kousky pečených batátů v kombinaci s quinoou či luštěninami a se salátem chutnají skvěle.
Salát jako příloha i jako samostatný pokrm
Podobnou variantu receptu na salát jste mohli vidět i v příspěvku s pečeným lososem v hořiččné marinádě. Připravovala jsem ho ve verzi špenát – beluga – sušená rajčata. Sluší tedy nejen kuřeti, ale právě i rybě – nejen lososovi. Salát perfektně doplní i pečené krůtí maso, tresku nebo tilápii a odlehčí i takovou vepřovou pečeni.
Salát můžete servírovat i jako samostatný pokrm. Můžete ho doplnit kouskem sýra nebo tofu či tempehem pro větší vydatnost.
Obměny kuřecích medailonků
Kuřecí medailonky můžete obalovat samozřejmě i v jiném druhu marinády a v jiném složení ořechovo-semínkové směsi. Recept je zkrátka inspirace, od které se snadno můžete odpíchnout při vaření jídla, které vám kápne do noty.
Detaily receptu
2 porce
30 minut
20 minut
Ingredience
- Medailonky:
200 g kuřecích prsou
1 lžíce olivového oleje
½ lžičky dijonské hořčice
½ lžičky sušeného česneku
1 lžička čerstvého tymiánu
1 lžička javorového sirupu
Sůl
80 g ořechů (zvolila jsem mix vlašských, pekanových, mandlí a pistácií)
15 g sezamového semínka bílého
15 g sezamového semínka černého
- Salát:
300 g batátů
Olivový olej
Sůl
2 hrsti mixu salátu (zvolila jsem mix rukoly a red chard)
½ hrnku uvařené quinoy (můžete nahradit vařenými luštěninami – belugou, drobnozrnnou čočkou, fazolkami mungo atp.)
Hrst zrníček granátového jablka
Hrst bazalky
- Dresink:
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1,5 lžičky javorového sirupu
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Postup
- Kuřecí prsa nakrájejte na plátky. V misce promíchejte olivový olej, dijonskou hořčici, česnek, tymián nakrájený najemno, javorový sirup a větší špetku soli. Kuřecí prsa obalte v marinádě.
- Ořechy rozmixujte nadrobno a promíchejte se sezamem. Maso v oříškové směsi obalte. Oříšky se snažte k masu přitisknout. Medailonky přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Batáty nakrájejte na kostky velké asi 1,5 cm. V misce promíchejte s trochou oleje a špetkou soli. Rozprostřete na plech vedle masa. Společně pečte při 200 °C 20 minut.
- Prošlehejte ingredience na dresink. Do větší mísy vložte salát, vařenou quinou, granátové jablko a bazalku natrhanou na menší kusy. Přidejte batáty, zalijte dresinkem a promíchejte. Salát servírujte s medailonky.