Domů » Krtkův dort zdravě

Krtkův dort zdravě

Krtkův dort je od uvedení TV reklamy na recept z krabičky jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších dortů českých domácností. Doteď si na tu reklamu i přípravu vzpomínám 🙂 Ale teď naštěstí vím, že nejlepší je ten domácí a třeba i ve zdravé verzi.

Trochu retro

Vzpomínám si na dobu mého dětství. TV reklama na krtkův dort je jedna z těch, na které se nedá zapomenout. Pán s tralalákem na hlavě jde naštvaně po zahradě plné krtin. Najednou zahlédne jednu podezřelou – rozhrne trávu a tam: Sousedka s kámoškama se tetelí blahem nad dortem. Pan zahradník neváhá, bere si talířek s kouskem dortu a záhy se rozplývá s nimi. Na krtiny zapomněl, dort smáznul všechnu zlobu.

Mám pocit, že každý běžel do krámu, aby si tuhle dobrotu s ftipným názvem koupil. I moje mamka a mooc nám dort chutnal. V krabičce byly, tuším, 3 pytlíčky. 1 na korpus a 2 na krém, pokud se nepletu. Ale fakt nevím 🙂 Je to už dlouho, kdy jsme si tento zázrak pekli.

A taky je to dlouho, tedy ne tak dlouho, jak stará je reklama, co jsem zkoušela svůj první nekrabičkový recept. Totiž, když Krtkův dort v krabičce oslnil české občany, nikoho by ani nenapadlo, že si dokáže domácí verzi bez pytlíčků připravit 😀 Krtkův dort byl prostě kouzlo v krabičce 😀 Vzpomínám si, že se můj první pokus povedl dobře. Ale tenhle se povedl ještě líp.

Odlehčená verze

Začnu pohledem na neodlehčený dort – krém je možné připravit vyšleháním smetany s mascarpone. Ale když to zvážíte – smetana + mascarpone – to je celkem tučná hromádka. Zato tvaroh – to je slušná hromádka bílkovin! A navíc je tvaroh tak osvěžující!

Váhala jsem, jestli dort připravit s banánem – podle originálu. Anebo s jahodami, které teď všude dozrávají. A tak jsem do dortu dala oba druhy ovoce a udělala jsem dobře, protože společně chutnají báječně. Kombinace tvarohu čokolády banánu jahod kokosu je prostě dokonalá!!

Recept vznikl ve spolupráci s ETA.

Krtkův dort zdravě

Ingredience na formu o průměru 21 cm

  • Korpus:
  • 40 g kokosového oleje

  • 2 větší vejce

  • 100 g xylitolu

  • 300 g podmáslí

  • 100 g celozrnné špaldové mouky

  • 60 g kakaa

  • 50 g jemných ovesných vloček

  • 50 g strouhaného kokosu

  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (bez fosfátů) – 6 – 7 g

  • Máslo a hrubá mouka nebo celozrnná krupice na vymazání a vysypání dortové formy

  • Náplň:
  • 150 g smetany ke šlehání

  • 300 g měkkého odtučněného tvarohu – z vaničky

  • 250 g tuhého nízkotučného tvarohu – z pozlátka

  • Čekankový sirup nebo xylitol na oslazení

  • 30 g nadrobno nasekané čokolády

  • Jahody a banány (můžete použít jen jeden druh ovoce)

Postup

  • Kokosový olej nechte rozpustit a zchladnout.
  • Vejce s xylitolem prošlehejte metlou. Přidejte podmáslí, kokosový olej, mouku, kakao, vločky, kokos a kypřicí prášek a dobře promíchejte.
  • Těsto nalijte do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou či krupicí. Povrch uhlaďte vařečkou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 30 minut. Po vyndání nechte vychladnout.
  • Korpus vyndejte z formy a přendejte na talíř. Lžící vydlabejte z korpusu kruh hluboký asi do poloviny výšky, přičemž si ponechte asi 2 cm okraje. Vydlabaný korpus rozdrobte.
  • Z jahod odkrojte stopky. Řezem dolů je vyskládejte doprostřed korpusu. Kolem nic – po okrajích, vložte banán. Při jejich výběru hledejte ideálně ty, co jsou dobře zahnuté. Na vyložení po obvodu budete potřebovat 2/2,5 banánu.
  • Smetanu vyšlehejte dotuha. Oba tvarohy prošlehejte se sirupem nebo xylitolem a poté do něj vmíchejte čokoládu. Do tvarohu po částech vmíchejte zlehka šlehačku.
  • Na ovoce naneste vrstvu krému. Stěrkou se jej snažte trochu stlačit dolů, aby se vyplnily štěrbiny mezi ovocem. Talíř zespoda pobouchejte dlaní, to tomu také pomůže. Poté naneste zbytek krému a utvořte pěkný kopeček. Rozdrobte drobky z korpusu a alespoň na 2 hodiny uložte do lednice.