Litý jogurtový koláč s rebarborou, jahodami a malinami a mátou je vcelku jednoduchý, ale odmění se vám skvělou chutí, vláčností i vůní. Takový je radost připravovat!
Pro forbes.cz jsem v ten samý den připravovala téměř totožný koláč, který je také z jogurtu, také má rebarborové sluníčko navrchu a je také skvěle vláčný a šťavnatý. Ale nebyl připravovaný z alternativních ingrediencí, které já volím raději. Ačkoliv dezertů a moučníků obecně nesním mnoho, první verze koláče mě nalákala natolik, že jsem ještě večer připravila tento zdravější koláč, abych si také na kousku pochutnala.
Šťavnatější už být nemůže. Jogurtový koláč s rebarborou & malinami
A ku podivu po něm sáhl i Honzík. A jedl i rebarboru! On na koláče obecně moc není. A vůbec, Honzík je mlsný po tatínkovi.. Achjo! 🙂 Ale sám od sebe si o něj řekl a k mému podivu si po chvíli řekl o další kousek. To si asi umíte představit, jakou jsem z toho měla radost.
Takže za mě je koláč opravdu povedený, když je schválen i velkým kritikem 🙂 I kdyby nebyl, doporučuju ho všema deseti. A nevynechávejte tu mátu, ta v koláči dělá divy!
Litý jogurtový koláč s rebarborou a mátou
Detaily receptu
forma o průměru <br>23 cm
20 minut
30 – 35 minut
Ingredience
1 velké vejce (nebo 2 menší)
100 g erythtriolu nebo xylitolu (příp. jiné sladidlo)
120 g bílého hustého jogurtu
3 lžíce oleje (30 g)
Několik listů máty (1 lžíce nadrobno nakrájených lístků)
Nastrouhaná citronová kůra z ½ velkého nebo z 1 menšího citronu
160 g celozrnné špaldové hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
Špetka soli
100 g drobného ovoce – mix jahod a malin
2 – 3 stonky rebarbory
Máslo a hrubá mouka nebo špaldová krupice na vymazání a vysypání formy
Postup
- Vejce s „cukrem“ našlehejte do pěny. Nemusí být hustá. Zašlehejte jogurt a olej. Mátu nakrájejte najemno a vmíchejte spolu s citronovou kůrou.
- Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí. Suchou směs důkladně vmíchejte do té jogurtové, aby se ingredience dobře propojily. Nakonec vmíchejte nadrobno nakrájené jahody a maliny (ty mohou být vcelku, příp. přepůlené).
- Rebarboru nakrájejte na 10 cm dlouhé kousky a ty podélně rozkrojte na slabší pruhy. Pruhy skládejte dokola po celé ploše koláče – do tvaru sluníčka.
- Pečte při 175 °C 30 – 35 minut.