Miluju indická jídla a nevadí mi, jestli je zrovna teplo nebo zima Chuť na ně mám pořád. Jasně, nesmí být extrém 30 °C a výš. Taková kuřecí korma je ale potěšení za každého počasí a ročního období.
Dostupnost koření
Jsem strašně šťastná, že jsem se narodila v téhle době. Krom všech možných důležitých aspektů pro kvalitní život máme i skvělé možnosti co se týče objevování. A taky nakupování. Na co si vzpomeneme, můžeme mít doma už na pár kliknutí. Kdo shání dobré koření, které není obvykle dostupné napříč obchody, najde si prostě e-shop a koření má do pár dnů doma.
Pak je vaření orientálních a exotických jídel radost. Sice to od rodilých kuchařů může chutnat lépe a užít si jídlo v restauraci je vždycky bezva, lze připravit některé pokrmy na výbornou i v domácí kuchyni.
Oblíbená korma
Kuřecí korma je jedno, řekla bych, z nejoblíbenějších jídel, která si návštěvníci indických restaurací objednávají. Je krémová, není palčivá, je jemná. Oproti takovému vindaloo je korma čajíček 🙂 Nicméně, nebudeme si nic nalhávat, není korma úplně lehké jídlo. Základem korma pasty jsou kešu ořechy (nebo mandle) a do omáčky se přidává ještě kokosové mléko. Není to málo tuků, ale ty tuky alespoň pocházejí z rostlinných zdrojů a jsou pro naše tělo přeci o něco prospěšnější.
Recept vznikl ve spolupráci se Svět plodů.
Kuřecí korma
Detaily receptu
4 porce
30 minut
30 minut
LEPKU
Ingredience
500 g kuřecích prsou
- Marináda:
2 lžíce hustého bílého jogurtu
1 stroužek česneku
½ lžičky nastrouhaného zázvoru
1 lžička koření garam masala
½ lžičky kurkumy
Sůl
- Korma pasta:
50 g kešu oříšků
1 lžíce ghí
2 středně velké cibule
1,5 lžičky nastrouhaného zázvoru
3 stroužky česneku
½ lžičky fenyklových semínek
80 g kokosového mléka (hustého mléka z plechovky)
2 lžíce vody
- Dále potřebujete:
1 lžíce ghí
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička kurkumy
2 bobkové listy
1 rulička skořice
¼ lžičky mletého kardamonu
¼ – ½ lžičky kajenského pepře (podle chuti)
Sůl
- K podávání:
Rýže
Různé druhy chlebových placek
Čerstvý koriandr
Postup
- Kuřecí prsa nakrájejte na kostky.
- V míse promíchejte ingredience na marinádu – jogurt, prolisovaný nebo nastrouhaný česnek, zázvor, garam masalu, kurkumu a sůl. Maso s marinádou promíchejte. Mísu zakryjte fólií a nechte v lednici hodinu marinovat.
- Kešu ořechy je dobré předem namočit – ideálně na 4 hodiny. Scezené ořechy přendejte do food procesoru. V hrnci rozehřejte ghí. Cibuli nakrájejte nadrobno a na přepuštěném másle ji opékejte do zlato-hněda. K cibuli přidejte nastrouhaný zázvor a česnek (také nastrouhaný nebo prolisovaný) a fenykl. Opékejte jen několik málo sekund a pak vše přidejte k ořechům do food procesoru. Přidejte kokosové mléko, vodu a mixujte dohladka.
- V hrnci (použít můžete ten samý, jako na cibuli) rozehřejte další lžíci ghí a přisypte koření – koriandr, římský kmín, kurkumu, bobkový list, skořici, kardamom, kajenský pepř a několik málo vteřin míchejte, aby se koření rozvonělo. Do hrnce přidejte marinované maso a za občasného míchání nechte zatáhnout.
- Do hrnce přidejte korma pastu a ¾ hrnku vody. Osolte, promíchejte a pod poklicí vařte na mírném ohni asi půl hodiny. Maso změkne a omáčka se zredukuje. Pokud byste vařili na větším ohni, může se vám omáčka připalovat. Nakonec přidejte garam masalu, podle potřeby dosolte a odstavte z plotny.
- Podávejte s koriandrem a rýží nebo různými chlebovými plackami.