Domů » Kuřecí korma
kuřecí korma

Kuřecí korma

Miluju indická jídla a nevadí mi, jestli je zrovna teplo nebo zima Chuť na ně mám pořád. Jasně, nesmí být extrém 30 °C a výš. Taková kuřecí korma je ale potěšení za každého počasí a ročního období.

Dostupnost koření

Jsem strašně šťastná, že jsem se narodila v téhle době. Krom všech možných důležitých aspektů pro kvalitní život máme i skvělé možnosti co se týče objevování. A taky nakupování. Na co si vzpomeneme, můžeme mít doma už na pár kliknutí. Kdo shání dobré koření, které není obvykle dostupné napříč obchody, najde si prostě e-shop a koření má do pár dnů doma.

Pak je vaření orientálních a exotických jídel radost. Sice to od rodilých kuchařů může chutnat lépe a užít si jídlo v restauraci je vždycky bezva, lze připravit některé pokrmy na výbornou i v domácí kuchyni.

Oblíbená korma

Kuřecí korma je jedno, řekla bych, z nejoblíbenějších jídel, která si návštěvníci indických restaurací objednávají. Je krémová, není palčivá, je jemná. Oproti takovému vindaloo je korma čajíček 🙂 Nicméně, nebudeme si nic nalhávat, není korma úplně lehké jídlo. Základem korma pasty jsou kešu ořechy (nebo mandle) a do omáčky se přidává ještě kokosové mléko. Není to málo tuků, ale ty tuky alespoň pocházejí z rostlinných zdrojů a jsou pro naše tělo přeci o něco prospěšnější.

Recept vznikl ve spolupráci se Svět plodů.

Kuřecí korma

Detaily receptu

Množství

4 porce

Doba přípravy

30 minut

Tepelná úprava

30 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 500 g kuřecích prsou

  • Marináda:
  • 2 lžíce hustého bílého jogurtu

  • 1 stroužek česneku

  • ½ lžičky nastrouhaného zázvoru

  • 1 lžička koření garam masala

  • ½ lžičky kurkumy

  • Sůl

  • Korma pasta:
  • 50 g kešu oříšků

  • 1 lžíce ghí

  • 2 středně velké cibule

  • 1,5 lžičky nastrouhaného zázvoru

  • 3 stroužky česneku

  • ½ lžičky fenyklových semínek

  • 80 g kokosového mléka (hustého mléka z plechovky)

  • 2 lžíce vody

  • Dále potřebujete:
  • 1 lžíce ghí

  • 2 lžičky mletého koriandru

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • 1 lžička kurkumy

  • 2 bobkové listy

  • 1 rulička skořice

  • ¼ lžičky mletého kardamonu

  • ¼ – ½ lžičky kajenského pepře (podle chuti)

  • Sůl

  • K podávání:
  • Rýže

  • Různé druhy chlebových placek

  • Čerstvý koriandr

Postup

  • Kuřecí prsa nakrájejte na kostky.
  • V míse promíchejte ingredience na marinádu – jogurt, prolisovaný nebo nastrouhaný česnek, zázvor, garam masalu, kurkumu a sůl. Maso s marinádou promíchejte. Mísu zakryjte fólií a nechte v lednici hodinu marinovat.
  • Kešu ořechy je dobré předem namočit – ideálně na 4 hodiny. Scezené ořechy přendejte do food procesoru. V hrnci rozehřejte ghí. Cibuli nakrájejte nadrobno a na přepuštěném másle ji opékejte do zlato-hněda. K cibuli přidejte nastrouhaný zázvor a česnek (také nastrouhaný nebo prolisovaný) a fenykl. Opékejte jen několik málo sekund a pak vše přidejte k ořechům do food procesoru. Přidejte kokosové mléko, vodu a mixujte dohladka.
  • V hrnci (použít můžete ten samý, jako na cibuli) rozehřejte další lžíci ghí a přisypte koření – koriandr, římský kmín, kurkumu, bobkový list, skořici, kardamom, kajenský pepř a několik málo vteřin míchejte, aby se koření rozvonělo. Do hrnce přidejte marinované maso a za občasného míchání nechte zatáhnout.
  • Do hrnce přidejte korma pastu a ¾ hrnku vody. Osolte, promíchejte a pod poklicí vařte na mírném ohni asi půl hodiny. Maso změkne a omáčka se zredukuje. Pokud byste vařili na větším ohni, může se vám omáčka připalovat. Nakonec přidejte garam masalu, podle potřeby dosolte a odstavte z plotny.
  • Podávejte s koriandrem a rýží nebo různými chlebovými plackami.