Domů » Lilkové rolky s citronovou ricottou a s rajčatovou omáčkou
lilkové rolky s ricottou a rajčaty

Lilkové rolky s citronovou ricottou a s rajčatovou omáčkou

Osvědčená kombinace italsky laděných ingrediencí nejen, že vám v této formě bude chutnat, ale bude i krásně vypadat. Lilkové rolky jsou plněné lahodnou ricottou se svěžím citronem a sladkými piniovými semínky. K tomu vynikající rajčatový podklad – takové jídlo by se dalo jíst samo. Ještě lepší bude ale s kouskem pečiva.

Jak na lilek

O lilku se ve Starověkém Řecku nepěly pěkné básně. Nazývali ho “jablkem bláznů”, které po požití člověka zbaví rozumu. Tedy do té doby, než ho začali správně používat v kuchyni – tedy tepelně ho upravovat. Syrový lilek je totiž opravdu nepoživatelný. Obsahuje jedovatý alkaloid solanin, který se tepelnou úpravou vytrácí. Při konzumaci syrového lilku by tak došlo k přiotrávení – nevolnost, zvracení, bolest hlavy, malátnost.

Kromě nutné tepelné úpravy vyvstává otázka, zda lilek solit a vypotit, nebo použít rovnou. Záleží na tom, co od lilku očekáváte.

Jelikož lilek má takovou houbovitou strukturu, dokáže nasát dost vody. Ta se solením a následným odležením nakrájeného lilku dostává ven. “Vodnatost” není žádoucí třeba právě u opékání plátků, které by následně mohly ještě pouštět tekutinu a narušily by texturu pokrmu.

Pocení navíc zbavuje lilek nahořklé chuti. Pokud je lilek i po uvaření hořký, je lepší ho nejíst. Obvykle se to stává u lilku, který už je přerostlý anebo dlouho sklizený, resp. dlouho skladovaný.

Náplň a omáčka

Lilek jsem naplnila lahodnou ricottou. Ta by v rolkách chutnala skvěle sama o sobě. Nicméně je možné, aby to bylo ještě lepší. Opečené pinie a citronová kůra spolu s bazalkou jídlo rozhodně ozvláštní a perfektně dochutí. Trochu opečených semínek si nechte ještě na posypání před servírováním.

Bazalku můžete nakombinovat třeba s tymiánem nebo oreganem či pažitkou. Ty se do jídla taky výborně hodí.

Omáčku jsem připravila velice jednoduše. Použila jsem na ní sladká sekaná rajčata, nějaké ty bylinky – prostě jednoduše! Aby chutě skvěle doprovodily rolky, ale aby je nepřebily výraznou kombinací chutí a vůní.

Recept jsem připravila ve spolupráci s Billa.

Lilkové rolky s citronovou ricottou a s rajčatovou omáčkou

Ingredience na 4 porce

  • 2 lilky (700 g)

  • Sůl

  • Olivový nebo řepkový olej

  • Omáčka:
  • 1 cibule

  • 1, 5 lžíce olivového oleje Billa

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička nakrájeného tymiánu

  • 1 snítka rozmarýnu

  • ½ lžičky mletého římského kmínu

  • 1, 5 plechovky krájených rajčat Billa

  • 1 bobkový list

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • Náplň:
  • Hrst piniových semínek (3 lžíce)

  • 350 g ricotty

  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu

  • 1 lžíce najemno pokrájené bazalky

  • Sůl

  • K dohotovení:
  • Hrst nastrouhaného parmezánu

Postup

  • Lilky podélně nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Z obou stran plátky osolte a nechte 45 minut vypotit.
  • Připravte si omáčku. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Přidejte najemno nakrájený česnek, tymián a rozmarýn a také římský kmín. Chvíli míchejte a pak zalijte krájenými rajčaty. Plechovku vypláchněte jen malým množstvím vody a přilijte do hrnce. Přidejte 1 – 2 bobkové listy, osolte a opepřete a 10 – 15 minut vařte.
  • Piniová semínka nasucho opečte. Asi lžíci si dejte stranou. Zbývající semínka nadrobno nasekejte nožem a vmíchejte do ricotty. Ochuťte citronovou kůrou, najemno nakrájenou bazalkou a solí.
  • Lilky opláchněte pod studenou vodou a důkladně vysušte papírovou utěrkou.
  • Pánev potřete olejem a lilky z obou stran opékejte dozlatova. Opečené lilky pokládejte na větší tác nebo na talíř.
  • Na jeden konec lilku naneste kopeček ricotty a zabalte do ruličky. Takto pokračujte se všemi plátky lilku.
  • Do zapékací mísy nalijte hotovou omáčku. Na ní rozprostřete naplněné lilkové rolky. Posypejte parmezánem a pečte při 200 °C v režimu horkovzduch 15 – 20 minut. Hotové posypejte zbylými piniovými semínky.