Domů » Špenátový salát s jahodami a avokádem
špenátový salát s jahodami

Špenátový salát s jahodami a avokádem

Saláty z čerstvé zeleniny jsou ideální osvěžující pokrmy do léta. A nejen z čerstvé zeleniny. Špenátový salát s jahodami a avokádem je skvělým příkladem toho, jak oživit salát trochu netradičně za pomoci ovoce. Nejen jahody, ale i nektarinky, granátové jablko nebo třeba hroznové víno můžou totiž salát velice ozvláštnit.

Jahody sice můžeme v obchodech sehnat během celého roku, nikdy ale nebudou tak šťavnaté, sladké a voňavé, jako když si je trháme čerstvé na našich zahrádkách. Je tedy obrovská škoda, že sezóna netrvá déle. Zase na druhou stranu – možná se na ni o to víc celý zbytek roku těšíme.

Jakmile se jahody začervenají, začervená se i zeď na Instagramu. Jede to tam jeden recept za druhým – jeden lákavější než druhý. Spousta knedlíků, řezů, buchet, dortů a koláčů…nádhera! Salátů s jahodami už tolik nenajdete, a přitom je to taková škoda.

Salát s jahodami a avokádem
Mozzarellu můžete vynechat a podávat salát jako originální přílohu například ke grilovanému masu nebo rybě s méně výrazným kořením. A zároveň můžete jemnou mozzarellu nahradit pikantnějším sýrem feta

Slaďounké voňavé jahody dají salátu báječný letní šmrnc, takže rozhodně budete s chutí na co vzpomínat a rádi si ho připomenete zase za rok.

Teď ale, dokud ještě jahůdky dozrávají, nenechte na nic čekat. Recept jsem připravila ve spolupráci s Eta, stejně jako další recept, který byste neměli přehlédnout – chlebíčky s jahodami, avokádem a brie.

Špenátový salát s jahodami a avokádem

špenátový salát s jahodami

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

10 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 4 hrsti baby špenátu

  • 10 jahod

  • ½ avokáda

  • 10 kuliček mini mozzarelly

  • Červená cibule

  • Hrst bazalky

  • Čerstvě mletý pepř

  • Dresink:
  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1, 5 lžíce čerstvé citronové šťávy

  • Sůl

Postup

  • Do talířů nebo misek rozprostřete po dvou hrstech baby špenátu.
  • Jahody i oloupané avokádo nakrájejte na plátky a naaranžujte na špenát. Mozzarellu přepulte a přidejte na talíře. Červenou cibuli nakrájejte na jemná půlkolečka a lehce salát posypejte. Na 2 porce bude stačit asi ¼ menší cibule. Po salátu rozprostřete listy bazalky a lehce opepřete.
  • V mističce prošlehejte ingredience na dresink a salát těsně před servírováním lehce přelijte. Salát (i bez mozzarelly) můžete servírovat jako originální přílohu například ke grilování.
  • TIP: Do salátu se hodí i osvěžující okurka.