Saláty z čerstvé zeleniny jsou ideální osvěžující pokrmy do léta. A nejen z čerstvé zeleniny. Špenátový salát s jahodami a avokádem je skvělým příkladem toho, jak oživit salát trochu netradičně za pomoci ovoce. Nejen jahody, ale i nektarinky, granátové jablko nebo třeba hroznové víno můžou totiž salát velice ozvláštnit.
Jahody sice můžeme v obchodech sehnat během celého roku, nikdy ale nebudou tak šťavnaté, sladké a voňavé, jako když si je trháme čerstvé na našich zahrádkách. Je tedy obrovská škoda, že sezóna netrvá déle. Zase na druhou stranu – možná se na ni o to víc celý zbytek roku těšíme.
Jakmile se jahody začervenají, začervená se i zeď na Instagramu. Jede to tam jeden recept za druhým – jeden lákavější než druhý. Spousta knedlíků, řezů, buchet, dortů a koláčů…nádhera! Salátů s jahodami už tolik nenajdete, a přitom je to taková škoda.
Slaďounké voňavé jahody dají salátu báječný letní šmrnc, takže rozhodně budete s chutí na co vzpomínat a rádi si ho připomenete zase za rok.
Teď ale, dokud ještě jahůdky dozrávají, nenechte na nic čekat. Recept jsem připravila ve spolupráci s Eta, stejně jako další recept, který byste neměli přehlédnout – chlebíčky s jahodami, avokádem a brie.
Špenátový salát s jahodami a avokádem
Detaily receptu
2 porce
10 minut
LEPKU
Ingredience
4 hrsti baby špenátu
10 jahod
½ avokáda
10 kuliček mini mozzarelly
Červená cibule
Hrst bazalky
Čerstvě mletý pepř
- Dresink:
2 lžíce olivového oleje
1, 5 lžíce čerstvé citronové šťávy
Sůl
Postup
- Do talířů nebo misek rozprostřete po dvou hrstech baby špenátu.
- Jahody i oloupané avokádo nakrájejte na plátky a naaranžujte na špenát. Mozzarellu přepulte a přidejte na talíře. Červenou cibuli nakrájejte na jemná půlkolečka a lehce salát posypejte. Na 2 porce bude stačit asi ¼ menší cibule. Po salátu rozprostřete listy bazalky a lehce opepřete.
- V mističce prošlehejte ingredience na dresink a salát těsně před servírováním lehce přelijte. Salát (i bez mozzarelly) můžete servírovat jako originální přílohu například ke grilování.
- TIP: Do salátu se hodí i osvěžující okurka.