Domů » Treska s bulgurem, pečenou zeleninou a kokosovou omáčkou
treska s bulgurem a pečenou zeleninou

Treska s bulgurem, pečenou zeleninou a kokosovou omáčkou

Treska je skvělá univerzální ryba, kterou můžete připravit velice jednoduše a moc si na ní pochutnáte. V podzimní úpravě s pečenou kořenovou zeleninou a jednoduchou kokosovou omáčkou si pochutnáte už za půl hodiny.

Tresku jsem velice podobně upravovala už při přípravě receptu na tresku v kořeněné marinádě. Strašně mi tenkrát zachutnala. Proto jsem se receptem inspirovala a doladila ho do podzimní podoby. Pečená kořenová zelenina vyniká příjemně nasládlou chutí. Tu podporuje i jednoduchá omáčka z kokosového mléka a kari pasty. Jídlo vypadá velice dobře a zvládnete ho připravit opravdu rychle. Tomu se říká efektivita 🙂

Recept jsem připravila ve spolupráci s Billa.

Treska s bulgurem, pečenou zeleninou a kokosovou omáčkou

Ingredience na 2 porce

  • 6 malých mrkví (s natí)

  • 4 menší petržele (s natí)

  • Olivový olej

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • 200 – 250 g tresky (bez kůže)

  • Citron

  • 1,5 – 2 lžíce olivového oleje

  • ½ lžičky mletého římského kmínu

  • ½ lžičky mletého koriandru

  • ½ lžičky mleté papriky

  • ½ lžičky mletého česneku

  • ½ lžičky soli

  • Omáčka:
  • ½ plechovky kokosového mléka (Billa Bio)

  • 2 lžíce pomerančové šťávy

  • 1 lžička červené kari pasty

  • 2 lžíce vody

  • 1 lžička kukuřičného škrobu

  • Sůl

  • K podávání:
  • Bulgur (Billa Bio)

  • Jalapeňos paprička (popř. jiná podle chuti)

  • Lístky natě z mrkve

Postup

  • Očištěnou mrkev a petržel podélně rozpulte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olejem, osolte a opepřete. Promíchejte, aby se zelenina olejem obalila a pak rozprostřete vedle sebe, aby se zelenina nedotýkala. Umístěte zeleninu k jedné straně plechu, aby vám kousek zůstal volný pro pečení ryby.
  • Zeleninu vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 10 minut.
  • Rybu pokapejte citronem a nechte asi 3 minuty odstát.
  • Rybu přidejte po 10 minutách pečení k zelenině. Přepněte troubu na režim horkovzduchu a pečte dalších 10 minut.
  • Kokosové mléko smíchejte v kastrůlku s pomerančovou šťávou, kari pastou a přiveďte k varu. Ve skleničce s vodou rozmíchejte kukuřičný škrob. Vlijte do ochuceného kokosového mléka a za stálého míchání vařte asi minutu. Podle chuti osolte.
  • Rybu a zeleninu naservírujte na kopeček uvařeného bulguru. Posypejte nadrobno nakrájenou chilli papričkou, ozdobte natí z mrkve a podle chuti přelévejte kokosovou omáčkou.