Se špenátem vzniká spousta skvělých jídel. Přidat se dá do pomazánek, k masu, do polévky, k těstovinám, do pečiva a dokonce i do dezertů… Zkrátka snad kamkoliv vás napadne 🙂 A proto falafel není výjimkou. Připravila jsem ho tentokrát s feta krémem.
Co jsem se o špenátu nedavno dozvěděla je, že má tendenci odvádět z těla pryč vápník. A proto je dobré ho v jídle kombinovat s mléčnými produkty anebo s produkty, které zvýšenou dávku vápníku obsahují, aby se to zkrátka vykompenzovalo.
Doma ho jíme poměrně často. Nejčastěji ho zařazuju do zmiňovaných těstovin. Zaleju ho vroucí vodou, promíchám, hned scedím a vložím do ledové vody. Pak stačí znovu scedit a rozsekat nadrobno.
Recept na špenátový falafel vznikl ve spolupráci s Eta. Proto ho najdete na Eta blogu mezi dalšími skvělými recepty.
Varianta falafelu pro celiaky
Do receptu jsem přidávala k zahuštění cizrnovou mouku a celozrnnou mouku špaldovou. Cizrnová je přirozeně bezlepková. Krom toho obsahuje i více bílkovin. Můžete jí nahradit i tu špaldovou, která ale saje podle mě trochu lépe tekutiny. Zkuste proto špaldovou nahradit třeba pohankovou, která taky dobře saje tekutinu a stejně jako cizrnová mouka neobsahuje lepek. Pohankovou mouku navíc miluju pro její oříškovou příchuť. To může být samo o sobě v jídle benefitem, pokud máte tuto chuť také tak rádi.
Falafel, jak už jste si jistě všimli, je připravovaný v troubě – a proto není nasáklý olejem a je pro tělo snáze stravitelný. Krom toho nebude druhý den cítit “zasmrádlým olejem” a je tak ideální i jako jídlo do krabičky – do práce, školy i na výlety.
S čím falafel podávat
Jelikož falafel sám o sobě obsahuje sacharidy – z mouky i z luštěnin, myslím, že není potřeba ho úplně podávat s celým pita chlebem nebo dalšími plackami. Kousek chlebu nebo pár krekrů pro nabírání feta krému se ale hodit bude a bude to samozřejmě i skvěle chutnat 🙂 Falafel pak doplňte třeba čerstvou nebo pečenou zeleninou, zeleninovým salátem, nakládanou zeleninou, olivami
Špenátový falafel s feta krémem
Detaily receptu
2 – 4 porce
30 minut
20 – 25 minut
Ingredience
- Falafel:
150 g špenátu
200 g uvařené/sterilované cizrny
½ malé cibule
1 lžička mletého římského kmínu
1 stroužek česneku
½ lžíce olivového oleje
50 g cizrnové mouky
20 g celozrnné hladké špaldové mouky
Sůl
- Feta krém:
150 g sýru feta
100 g zakysané smetany
1 – 2 lžíce citronové šťávy
- K podávání:
Olivy kalamata
Cherry rajčata
Pažitka
Koriandr
Čerstvě mletý pepř
Pita chléb nebo jiné chlebové placky – ty můžete vyměnit za salát
Postup
- Opraný špenát vložte do horké až vroucí vody. Promíchejte a ve chvíli, když ovadne, slijte do cedníku a ihned přendejte do ledové vody. Zchlazený špenát sceďte a dobře vymačkejte.
- Vložte špenát do mixéru. Přidejte cizrnu, cibuli, římský kmín, česnek, olej a promixujte dohladka.
- Směs zahustěte oběma moukami a osolte.
- Z hmoty vyválejte vlhkýma rukama kuličky velikosti pingpongového míčku a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C (horkovzduch) 20 – 25 minut.
- Feta sýr promixujte se zakysanou smetanou a citronovou šťávou dohladka. Rozetřete krém na talíře nebo do misek. Naservírujte na krém upečený falafel. Posypejte olivami, nakrájenými rajčátky, pažitkou a koriandrem. Lehce opepřete.
- Servírujte s chlebovými plackami anebo salátem.