Domů » Celozrnný špaldový mrkvový dort slazený xylitolem
mrkvový dort

Celozrnný špaldový mrkvový dort slazený xylitolem

Receptů na mrkvový dort je všude spousta. Proč tedy vyzkoušet právě tento? Je odlehčený díky xylitolu a tvarohu, výživnější díky celozrnné špaldové mouce a nepostrádá přitom vůbec nic na chuti. Je lahodný, šťavnatý….Je zkrátka jedním slovem “báječný”.

Co dokáže mrkev v dezertech dobře ví ten, kdo už to někdy vyzkoušel. Šťavnatá mrkev přenese svou šťavnatost do těst, což se dá využít třeba i v perníku, bábovce nebo brownies. Jogurt, případně i tvaroh nebo zakyska zase dodají dezertům lahodnou chuť a jemnější texturu (myšleno v těstě).

Oříšky těsto krásně ovoní a dodají zdravé tuky. Když už jsme u těch vůní, nezapomeňte do těsta přidat skořici. Můžete ji nakombinovat s vanilkou anebo svěží vůní citronu v podobě kůry. Místo citronu můžete použít i kůru z pomeranče..a vlastně i z limetky – to by mohla být mimochodem velice zajímavá kombinace. Pak bych do těsta namísto vlaškých a pekanových ořechů použila třeba pistácie a mandle nebo kešu.

mrkvový dort

Odlehčená alternativa

To, co dělá dezert zdravější, je za prvé použití xylitolu. Používám ho ke slazení zcela běžně. Má o 40 % nižší kalorickou hodnotu než cukr a narozdíl od cukru pomáhá chránit zuby.

Do dortu jsem použila špaldovou mouku. Špalda je prapůvodní druh pšenice – je tedy nešlechtěná, a v bio kvalitě obsahuje i více makronutrientů. Obzvlášť, když používáte celozrnnou mouku. Zde jsem ji namíchala, můžete ale použít celozrnnou mouku i namísto té světlé.

V některých receptech na mrkvový dort najdete krém připravený s mascarpone. Mascarpone, jak určitě víte, je velice ručný sýr. Namísto něj jsem proto použila tvaroh. Mám ráda polotučný tvaroh. Ale jestli chcete vyloženě “light” verzi, můžete použít odtučněný.

Kouzlení s těstem

Toto těsto můžete použít i jako základ pro přípravu muffinů anebo chlebíčku. Můžete jej také rozetřít na plech a potřít po upečení krémem jenom povrch, což je snazší varianta a uvítáte ji třeba pokud nemáte příliš času, ale takovou dobrotu byste doma uvítali. Možností je zkrátka mnoho a fantazii se meze nekladou.

Dort, který jsem připravila ve spolupráci s ETA, jsem zdobila nasekanými ořechy. Můžete ale použít i ovoce nebo tenké plátky mrkve.

Celozrnný špaldový mrkvový dort slazený xylitolem

Ingredience na dort o průměru cca 21 cm:

  • Korpus:
  • 120 g změklého másla

  • 170 g xylitolu

  • 4 vejce

  • 100 g ořechů – použila jsem pekanové a vlašské (1:1)

  • 250 g najemno nastrouhané mrkve

  • 150 g hustého bílého jogurtu

  • 220 g hladké celozrnné špaldové mouky

  • 100 g světlé špaldové mouky (můžete samozřejmě nahradit celozrnnou)

  • 1,5 lžičky sody

  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

  • Špetka soli

  • 2 lžičky skořice

  • ½ lžičky mleté vanilky (anebo nastrouhaná kůra z 1 citronu – záleží, kterou příchuť preferujete)

  • Krém:
  • 250 tvarohu z pozlátka

  • 500 g měkkého tvarohu z vaničky

  • 80 g xylitolu

Postup

  • Změklé máslo utřete s xylitolem. Postupně zašlehejte vejce jedno po druhém.
  • Ořechy nasekejte nadrobno a spolu s ostatními ingrediencemi vmíchejte do utřené směsi.
  • Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Boky můžete také vyložit, snazší ale možná  bude, když je vymažete máslem a vysypete hrubou moukou.
  • Těstem naplňte formu a uhlaďte vařečkou. Pečte při 180 °C (teplota při horkovzduchu) 50 – 60 minut. Po zchladnutí vyndejte z formy a 2x prokrojte.
  • Ušlehejte tvarohy s xylitolem a dort krémem promažte. Sestavte dohromady a uhlaďte, resp. upravte tak, jak se vám líbí. Povrch můžete posypat ořechy.
mrkvový dort