Krásně zelenkavé špenátové noky jsou jako dělané do jarního jídelníčku. Všude se všechno zelená a já osobně tuto barvu na talíři úplně miluji.
Když začíná jaro, úplně tu atmosféru hltám. Miluji tu rozrůstající se a rozpínající se zeleň do prostoru všude kolem nás. Příroda ožívá! Cítíte to, slyšíte to, vidíte to. A můžete to i ochutnat. Jde o moje nejvíc nejoblíbenější roční období. Zeleň miluju nejen v obklopení sebe sama, ale i na talíři – takže i uvnitř sebe 🙂 Špenátové noky jsou tak krásným zpestřením jarního jídelníčku, ale rozhodně si na nich pochutnáte i kdykoliv jindy během roku. Chutnají skvěle jak takto jednoduše s rajčátky, parmezánem a mandlemi, tak třeba s filátkem ryby nebo s uzeným lososem a citronovou omáčkou, nebo s restovanou zeleninou, kouskem čerstvého sýra, halloumi, tofu atp.
Recept vznikl ve spolupráci s Billa.
Špenátové noky s parmezánem
Ingredience na 3 porce
250 g ricotty
70 g baby špenátu
1 vejce
150 g hladké pšeničné mouky + na podsypání
30 g najemno nastrouhaného parmezánu
1 lžička najemno nakrájeného tymiánu nebo sušeného
Sůl
Olivový olej na pokapání
- K dohotovení:
1 lžíce másla
3 stroužky česneku
Několik snítek tymiánu
Velká hrst cherry rajčat
Plátky mandlí, nasucho opečených
Hoblinky parmezánu
Postup
- Ricottu vyklopte do mixéru. Přidejte baby špenát, vejce a rozmixujte dohladka.
- Do mísy nasypte mouku, parmezán, tymián a špetku soli a promíchejte. Přilijte špenátovou směs a dobře promíchejte. Mísu s těstem zakryjte fólií a uložte do lednice ideálně na hodinu, popř. alespoň na půl hodiny.
- Pracovní plochu pomoučněte. Z těsta odebírejte kusy těsta a ty rozvalujte do dlouhých válečků o průměru asi 2 cm. Rovnejte válečky vedle sebe, přičemž je mějte stále dobře podsypané. Nožem odkrajujte z válečků dílky dlouhé 3 – 4 cm.
- Noky opatrně podebírejte kartou a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte 3 – 4 minuty. Sceďte a nechte okapat. Poté rozprostřete na velký talíř. Lehce zakápněte trochou oleje a opatrně promíchejte, aby se neponičily.
- V pánvi rozehřejte lžíci másla. Do pánve vložte oloupané, ale celé stroužky česneku, pár snítek tymiánu a cherry rajčata. Chvíli opékejte.
- Do pánve vsypte noky a opatrně míchejte nebo prohazujte asi minutu až dvě.
- Noky naservírujte na talíře. Posypejte plátky mandlí a hoblinkami parmezánu.