Follow us

  • facebook
  • instagram
  • Spolupráce
  • Kontakt
Zdravě živená

Inspirace pro lehčí život díky jednoduše zdravějším receptům

  • O mně
  • >Kuchařka VAŘÍME LEHCE<
  • RECEPTY
    • Zdravé snídaně
    • Pečivo
    • Malá jídla & předkrmy & chuťovky
    • Saláty & přílohy
    • Polévky
    • Vegetariánské
    • Ryby & mořské plody
    • Maso
    • Těstoviny & rýže
    • Slané koláče
    • Grilování
    • Sladce & zdravě
    • Ostatní
    • Sladké neřesti
    • Vánoční cukroví
    • Bez lepku
  • ZE ŽIVOTA & INSPIRACE
    • Zážitky z krásných míst a dobrého jídla
    • Moje (nejen food) stories, tipy a postřehy
    • Babytipy & mamatriky
  • Edice receptů
  • O mně
  • >Kuchařka VAŘÍME LEHCE<
  • RECEPTY
    • Zdravé snídaně
    • Pečivo
    • Malá jídla & předkrmy & chuťovky
    • Saláty & přílohy
    • Polévky
    • Vegetariánské
    • Ryby & mořské plody
    • Maso
    • Těstoviny & rýže
    • Slané koláče
    • Grilování
    • Sladce & zdravě
    • Ostatní
    • Sladké neřesti
    • Vánoční cukroví
    • Bez lepku
  • ZE ŽIVOTA & INSPIRACE
    • Zážitky z krásných míst a dobrého jídla
    • Moje (nejen food) stories, tipy a postřehy
    • Babytipy & mamatriky
  • Edice receptů
  • O mně
  • >Kuchařka VAŘÍME LEHCE<
  • RECEPTY
    • Zdravé snídaně
    • Pečivo
    • Malá jídla & předkrmy & chuťovky
    • Saláty & přílohy
    • Polévky
    • Vegetariánské
    • Ryby & mořské plody
    • Maso
    • Těstoviny & rýže
    • Slané koláče
    • Grilování
    • Sladce & zdravě
    • Ostatní
    • Sladké neřesti
    • Vánoční cukroví
    • Bez lepku
  • ZE ŽIVOTA & INSPIRACE
    • Zážitky z krásných míst a dobrého jídla
    • Moje (nejen food) stories, tipy a postřehy
    • Babytipy & mamatriky
  • Edice receptů
Domů » Čerstvé letní ovoce

Čerstvé letní ovoce

Vychutnejte si sezónu voňavého a šťavnatého letního ovoce naplno. Připravte si zdravé zákusky i další dobtoty:

Ovocné tacos (bez lepku)
Celozrnný sypaný koláč s tvarohem a ovocem
Tvarožník z celozrnné krupice
Palačinkové špízy
Tvarohový koláč bez mouky
Tvarohový koláč bez mouky II.
Borůvkový crumble cake – drobenkový koláč bez cukru
Chlebíčky s jahodami a brie
Jahodová celozrnná bublanina
Tvarohové řezy bez mouky
Pohankové ovocné knedlíky
Celozrnná bublanina s třešněmi
Tvarohový dort s jahodami
Cheesecake neboli koláč se sýrem a jahodami
Jáhelník s tvarohem a ovocem
Kokosové knedlíčky s jahodami
Bezlepkový dortík s tvarohem z rýžové mouky
Salát little gem s jahodami
Borůvkový tvarožník
Sypaný tvarohový koláč s rybízem

O mně

Martina Baťhová (Lancingerová)

Po sedmi letech blogování na Vařeništi jsem se rozhodla být 'Zdravě živená' A důvody?

Číst celý příběh

Recepty pro Fitshaker

Recepty pro Forbes.cz

Recepty pro PROŽENY.CZ

Rubriky

  • MÉ RECEPTY
    • Zdravé snídaně
    • Pečivo
    • Malá jídla & předkrmy & chuťovky
    • Saláty & přílohy
    • Polévky
    • Vegetariánské
    • Ryby & mořské plody
    • Maso
    • Těstoviny & rýže
    • Slané koláče
    • Grilování
    • Sladce & zdravě
    • Ostatní
    • Sladké neřesti
    • Vánoční cukroví
    • Bez lepku
  • STARŠÍ PŘÍSPĚVKY Z VAŘENIŠTĚ
  • INSPIRACE OD JINÝCH AUTORŮ
  • ZE ŽIVOTA & INSPIRACE
    • Zážitky z krásných míst a dobrého jídla
    • Moje (nejen food) stories, tipy a postřehy
    • Babytipy & mamatriky
  • –

Hledejte recepty podle ingrediencí

brynza celer chia chilli chřest cibule cizrnová mouka fazole fazolky feta fíky grep hlíva hrášek jackfruit kuře káva křen limeta lískové ořechy maca maliny maso mkev mozzarella máta ovesné v panela pekanové ořechy protein rýže seitan sezam skořice slunečnicová semínka tahini tamari tempeh treska tuňák těstoviny vlašské ořechy zelí špaldov žampiony

Oblíbení recepty

  1. Jablečná bábovka s tvarohem a medem
    1310 shlédnutí
  2. Řepný koláč s čokoládou a krémem
    393 shlédnutí
  3. Pomazánka z červené řepy
    299 shlédnutí
  4. Čočková pomazánka s mrkví a celerem
    295 shlédnutí
  5. Čočka s pečenou zeleninou a miso dresinkem
    197 shlédnutí

Archiv příspěvků

Instagram

Jedno dýňové pyré - základ pro nespočet skvělých jídel včetně dezertů. Základem je dýně Hokkaido, která vyniká plnou a nasládlou chutí. Po upečení její slupka zcela změkne, proto ji nemusíte loupat. Pro přípravu dýňového pyré doporučuji péct při 190 stupních 45 - 50 minut. Po upečení přendejte dýni do mísy a ještě teplou rozmixujte. Pro dokonale hladké pyré propasírujte přes cedník. Takhle jemně pyré si můžete dovolit použít i na luxusní pumpkin latté 👌☕️ Brzy přidám pár receptů, do kterých dýňové pyré využijete. 
Mimochodem skladovat ho můžete týden v lednici a mnohem déle v mrazáku 👍
#dyne #dynovepyre #domaci #hokkaido #zdravejidlo #jimzdrave #zdravyzivotnystyl #zdravevareni #zdrave #jidlo #zdravevkuchyni
•
Follow
Jedno dýňové pyré - základ pro nespočet skvělých jídel včetně dezertů. Základem je dýně Hokkaido, která vyniká plnou a nasládlou chutí. Po upečení její slupka zcela změkne, proto ji nemusíte loupat. Pro přípravu dýňového pyré doporučuji péct při 190 stupních 45 - 50 minut. Po upečení přendejte dýni do mísy a ještě teplou rozmixujte. Pro dokonale hladké pyré propasírujte přes cedník. Takhle jemně pyré si můžete dovolit použít i na luxusní pumpkin latté 👌☕️ Brzy přidám pár receptů, do kterých dýňové pyré využijete. Mimochodem skladovat ho můžete týden v lednici a mnohem déle v mrazáku 👍 #dyne #dynovepyre #domaci #hokkaido #zdravejidlo #jimzdrave #zdravyzivotnystyl #zdravevareni #zdrave #jidlo #zdravevkuchyni
3 days ago
View on Instagram |
1/9
Vidím to každý rok a vnímám “tu  předvánoční atmosféru“, která lidi nutí bláznit, i teď. Jak to končí? Svátky tráví vyčerpaní a zhádaní. ⁠😣
Můj cíl v předvánočním čas je: nenechat se strhnout bláznovstvím! ⁠🙏
Není to přeci jen období povinností, stresu a unáhlených nákupů v Black Friday akcích. 😃
👉Tohle je mých 5 tipů, jak nepodlehnout tlaku předvánočního času.⁠
1) Spánek – dopřeju si 7 – 8 hodin spánku pro opravdovou regeneraci organismu vč. psychiky. Vím, že tohle je pro můj klid důležité.⁠🛏️
2) Kvalitní jídlo mám vždy po ruce – počínaje snídaní, konče večeří. 🍲To je základ pro rovnoměrně distribuovanou energii a bez výkyvů energie a nálad. A když mě hlad překvapí nečekaně, nesahám po nezdravých svačinkách, ale mám kvalitní jídlo po ruce vždycky. Moje nejoblíbenější záchrana je proteinka od Powerology. Nezdravé jídlo a přemíra kofeinu nejen, že zhoršuje střevní mikrobiom, ale má co dělat i se zvyšujícím se kortizolem. ⁠🤯
3) Procházky – vzduch okysličuje mozek, rozchodíte tam špatnou náladu i napětí, získáte odstup, nadhled i lepší nápady. Včetně procházek samozřejmě zařadím i cviko, abych se cítila lépe.🚶‍♀️🤸‍♀️
4) Neodkládám věci na „potom“ - myslet dopředu a snažím se jednat s předstihem. Však znáte to přísloví: C můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek. Zároveň si toho nenaberu víc, než bych mohla unést. Úklid i nákupy dárků nenechávám na poslední chvíli a řadu věcí, které bych v prosinci dělala ve stresu, si v klidu odškrtnu v listopadu. 🗓️ Díky tomu můžu dodržet i pátý tip:⁠
5) Těším se – neberu tohle období jako předvánoční shon, ale těším se. 🤩Filtruju špatné naladění ostatních a těším se. Plnění různých úkolů či povinností vnímám jako pokoření dalšího levelu vedoucího k cíli – nejkrásnějším svátkům v roce. A těším se ☺️❤️
 Můj TIP NAVÍC souvisí se zdravým dobíjením energie i pořizováním dárečků, které potěší, vede na @powerlogy_cz , kde běží akce – „25 %“ celý listopad. Nabízí možnost dopřát si ještě výhodněji zdravou energii pro sebe a pečlivě vybrat dárečky pro naše blízké. ⁠💝
#zdravi #vanocnicas #predvanocnicas #vanoce #mujzivot #receptnaradost #pohoda #radost #mujtip #barterovaspoluprace #jidlo #zdravejidlo #zdravyzivotnistyl
•
Follow
Vidím to každý rok a vnímám “tu předvánoční atmosféru“, která lidi nutí bláznit, i teď. Jak to končí? Svátky tráví vyčerpaní a zhádaní. ⁠😣 Můj cíl v předvánočním čas je: nenechat se strhnout bláznovstvím! ⁠🙏 Není to přeci jen období povinností, stresu a unáhlených nákupů v Black Friday akcích. 😃 👉Tohle je mých 5 tipů, jak nepodlehnout tlaku předvánočního času.⁠ 1) Spánek – dopřeju si 7 – 8 hodin spánku pro opravdovou regeneraci organismu vč. psychiky. Vím, že tohle je pro můj klid důležité.⁠🛏️ 2) Kvalitní jídlo mám vždy po ruce – počínaje snídaní, konče večeří. 🍲To je základ pro rovnoměrně distribuovanou energii a bez výkyvů energie a nálad. A když mě hlad překvapí nečekaně, nesahám po nezdravých svačinkách, ale mám kvalitní jídlo po ruce vždycky. Moje nejoblíbenější záchrana je proteinka od Powerology. Nezdravé jídlo a přemíra kofeinu nejen, že zhoršuje střevní mikrobiom, ale má co dělat i se zvyšujícím se kortizolem. ⁠🤯 3) Procházky – vzduch okysličuje mozek, rozchodíte tam špatnou náladu i napětí, získáte odstup, nadhled i lepší nápady. Včetně procházek samozřejmě zařadím i cviko, abych se cítila lépe.🚶‍♀️🤸‍♀️ 4) Neodkládám věci na „potom“ - myslet dopředu a snažím se jednat s předstihem. Však znáte to přísloví: C můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek. Zároveň si toho nenaberu víc, než bych mohla unést. Úklid i nákupy dárků nenechávám na poslední chvíli a řadu věcí, které bych v prosinci dělala ve stresu, si v klidu odškrtnu v listopadu. 🗓️ Díky tomu můžu dodržet i pátý tip:⁠ 5) Těším se – neberu tohle období jako předvánoční shon, ale těším se. 🤩Filtruju špatné naladění ostatních a těším se. Plnění různých úkolů či povinností vnímám jako pokoření dalšího levelu vedoucího k cíli – nejkrásnějším svátkům v roce. A těším se ☺️❤️ Můj TIP NAVÍC souvisí se zdravým dobíjením energie i pořizováním dárečků, které potěší, vede na @powerlogy_cz , kde běží akce – „25 %“ celý listopad. Nabízí možnost dopřát si ještě výhodněji zdravou energii pro sebe a pečlivě vybrat dárečky pro naše blízké. ⁠💝 #zdravi #vanocnicas #predvanocnicas #vanoce #mujzivot #receptnaradost #pohoda #radost #mujtip #barterovaspoluprace #jidlo #zdravejidlo #zdravyzivotnistyl
5 days ago
View on Instagram |
2/9
Sychravé počasí se nás bude ještě několik dnů držet, proto se jistě budou hodit hřejivé, syté a zdravé recepty, jako je hlívový guláš s cizrnou. Tu můžete případně vyměnit za červené fazole. ⁠
Na 4 porce potřebujte:⁠
4 cibule⁠
5 lžic řepkového oleje⁠
500-600 g hlívy ústřičné⁠
2 lžičky rajského protlaku⁠
2 stroužky česneku ⁠
1,5 lžíce mleté papriky (může být mix sladké a uzené)⁠
2 bobkové listy⁠
1/2 lžičky mletého kmínu⁠
1,2 l zeleninového vývaru ⁠
sůl⁠
čerstvě mletý pepř⁠
1/2 hrnku vody⁠
2 lžíce hladké mouky⁠
120 sterilované cizrny nebo  vařené (cca 60 g v suchém stavu)⁠
⁠
V širokém hrnci rozehřejete olej a nadrobno nakrájenou cibuli pozvolna za občasného míchání opékejte dohněda. ⁠
Hlívu nakrájejte na plátky. Vsypte do hrnce a míchejte asi 2 minuty.⁠
Do hrnce přidejte protlak, najemno nasekaný česnek, papriku, bobkový list, mletý kmín asi půl minuty až minutu míchejte. Zalijte vývarem, osolte a opepřete a pozvolna vařte 20-25 minut. ⁠
Ve vodě rozmíchejte mouku a vlijte do guláše. Za občasného míchání pozvolna vařte 15-20 minut. ⁠
Nakonec do hrnce přidejte propláchnutou, scezenou cizrnu a krátce vařte.⁠
Před podáváním můžete posypat nakrájenou červenou nebo jarní cibulkou a petrželkou. Jako přílohu můžeme servírovat čerstvé pečivo, knedlíky, rýži nebo bulgur.
#hliva #houby #vegetarianskerecepty #vegetarianskejidlo #veganfood #veganskerecepty #zdravejidlo #jimzsdrave #obed #podzim #jidlo #jidlojelaska #lusteniny #cizrna #chickpeas #zdravyzivotnistyl #zdravevareni #zdravastrava #bezmasa
•
Follow
Sychravé počasí se nás bude ještě několik dnů držet, proto se jistě budou hodit hřejivé, syté a zdravé recepty, jako je hlívový guláš s cizrnou. Tu můžete případně vyměnit za červené fazole. ⁠ Na 4 porce potřebujte:⁠ 4 cibule⁠ 5 lžic řepkového oleje⁠ 500-600 g hlívy ústřičné⁠ 2 lžičky rajského protlaku⁠ 2 stroužky česneku ⁠ 1,5 lžíce mleté papriky (může být mix sladké a uzené)⁠ 2 bobkové listy⁠ 1/2 lžičky mletého kmínu⁠ 1,2 l zeleninového vývaru ⁠ sůl⁠ čerstvě mletý pepř⁠ 1/2 hrnku vody⁠ 2 lžíce hladké mouky⁠ 120 sterilované cizrny nebo vařené (cca 60 g v suchém stavu)⁠ ⁠ V širokém hrnci rozehřejete olej a nadrobno nakrájenou cibuli pozvolna za občasného míchání opékejte dohněda. ⁠ Hlívu nakrájejte na plátky. Vsypte do hrnce a míchejte asi 2 minuty.⁠ Do hrnce přidejte protlak, najemno nasekaný česnek, papriku, bobkový list, mletý kmín asi půl minuty až minutu míchejte. Zalijte vývarem, osolte a opepřete a pozvolna vařte 20-25 minut. ⁠ Ve vodě rozmíchejte mouku a vlijte do guláše. Za občasného míchání pozvolna vařte 15-20 minut. ⁠ Nakonec do hrnce přidejte propláchnutou, scezenou cizrnu a krátce vařte.⁠ Před podáváním můžete posypat nakrájenou červenou nebo jarní cibulkou a petrželkou. Jako přílohu můžeme servírovat čerstvé pečivo, knedlíky, rýži nebo bulgur. #hliva #houby #vegetarianskerecepty #vegetarianskejidlo #veganfood #veganskerecepty #zdravejidlo #jimzsdrave #obed #podzim #jidlo #jidlojelaska #lusteniny #cizrna #chickpeas #zdravyzivotnistyl #zdravevareni #zdravastrava #bezmasa
1 week ago
View on Instagram |
3/9
Přidávám několik dalších receptů, které v poslední době vyšly na @forbescooking . Jde opět o mix vege i masových receptů. Najdete mezi nimi například tofu s lilkem v arašídové omáčce, kaši s červenou řepou, datlový shake nebo skvělou hrachovou kaši. Všechny recepty najdete na life.fobes.cz - proklik přes link v biu 👆
#recepty #zdraverecepty #vegetarianskerecepty #maso #dobrejidlo #vareni #jidlo #jidlojelaska #dnesvarim #vejce #lusteniny #cervenarepa #zelenina
•
Follow
Přidávám několik dalších receptů, které v poslední době vyšly na @forbescooking . Jde opět o mix vege i masových receptů. Najdete mezi nimi například tofu s lilkem v arašídové omáčce, kaši s červenou řepou, datlový shake nebo skvělou hrachovou kaši. Všechny recepty najdete na life.fobes.cz - proklik přes link v biu 👆 #recepty #zdraverecepty #vegetarianskerecepty #maso #dobrejidlo #vareni #jidlo #jidlojelaska #dnesvarim #vejce #lusteniny #cervenarepa #zelenina
2 weeks ago
View on Instagram |
4/9
Opět po roce, ale jinak ✨Lumina park znovu rozzářil areál pražského koupaliště Džbán nekonečným množstvím světýlek a těší děti i dospěláky pohádkovým světem i dinosaury. Je to opravdu velká krása. Je toho k vidění spousta. Atmošku navíc skvěle dokreslují zvukové efekty, což vás ještě víc vtáhne do světa fantazie. Na konci byl ještě scary corner, který byl ale podle křiku fakt scary, takže ten už jsme vynechali 🙈😃 Ale i tak to byl krásný zážitek ❤️☺️
#luminapark #sdetmi #vyletsdetmi #kamvpraze #vyletsrodinou #prodeti #rodina #rodinnyvylet #zazitky #dinosauri #pohadky #svetelnypark #praha
•
Follow
Opět po roce, ale jinak ✨Lumina park znovu rozzářil areál pražského koupaliště Džbán nekonečným množstvím světýlek a těší děti i dospěláky pohádkovým světem i dinosaury. Je to opravdu velká krása. Je toho k vidění spousta. Atmošku navíc skvěle dokreslují zvukové efekty, což vás ještě víc vtáhne do světa fantazie. Na konci byl ještě scary corner, který byl ale podle křiku fakt scary, takže ten už jsme vynechali 🙈😃 Ale i tak to byl krásný zážitek ❤️☺️ #luminapark #sdetmi #vyletsdetmi #kamvpraze #vyletsrodinou #prodeti #rodina #rodinnyvylet #zazitky #dinosauri #pohadky #svetelnypark #praha
2 weeks ago
View on Instagram |
5/9
Dětské halloweenské snacky za pár minut a s minimem ingrediencí 🎃 Tenhle příspěvek, který najdete na @forbescooking, mě fakt bavil. Honzíka možná ještě víc 😃
#halloween #jablko #arasidovemaslo #sendvic #prodeti #svacinka #svacina #svacinaprodeti #svacinkaprodeti #rychlerecepty #sdetmi #tvorenisdetmi #varimesdetmi #ovoce
Dětské halloweenské snacky za pár minut a s minimem ingrediencí 🎃 Tenhle příspěvek, který najdete na @forbescooking, mě fakt bavil. Honzíka možná ještě víc 😃
#halloween #jablko #arasidovemaslo #sendvic #prodeti #svacinka #svacina #svacinaprodeti #svacinkaprodeti #rychlerecepty #sdetmi #tvorenisdetmi #varimesdetmi #ovoce
Dětské halloweenské snacky za pár minut a s minimem ingrediencí 🎃 Tenhle příspěvek, který najdete na @forbescooking, mě fakt bavil. Honzíka možná ještě víc 😃
#halloween #jablko #arasidovemaslo #sendvic #prodeti #svacinka #svacina #svacinaprodeti #svacinkaprodeti #rychlerecepty #sdetmi #tvorenisdetmi #varimesdetmi #ovoce
Dětské halloweenské snacky za pár minut a s minimem ingrediencí 🎃 Tenhle příspěvek, který najdete na @forbescooking, mě fakt bavil. Honzíka možná ještě víc 😃
#halloween #jablko #arasidovemaslo #sendvic #prodeti #svacinka #svacina #svacinaprodeti #svacinkaprodeti #rychlerecepty #sdetmi #tvorenisdetmi #varimesdetmi #ovoce
•
Follow
Dětské halloweenské snacky za pár minut a s minimem ingrediencí 🎃 Tenhle příspěvek, který najdete na @forbescooking, mě fakt bavil. Honzíka možná ještě víc 😃 #halloween #jablko #arasidovemaslo #sendvic #prodeti #svacinka #svacina #svacinaprodeti #svacinkaprodeti #rychlerecepty #sdetmi #tvorenisdetmi #varimesdetmi #ovoce
2 weeks ago
View on Instagram |
6/9
Na halloweenskou "rychlopizzu" z tortilly potřebujete jen pár ingrediencí a pár minut na přípravu. Se strašidelnými žampiony naděláte spoustu parády ☠️🤩a skvěle si pochutnáte.
Tortillu potřete passatou ochucenou česnekem, oreganem a solí. Posypejte mozzarellou, ozdobte žampiony a pečte 15 minut při 200 st.
Recept vznikl ve spolupráci s Košíkem.
#halloween #halloweenpizza #rychlapizza #tortilla #halloweenskerecepty #rychlerecepty #zdravejidlo #zdravevareni #zdraverecepty #jidlo #jidlojelaska
•
Follow
Na halloweenskou "rychlopizzu" z tortilly potřebujete jen pár ingrediencí a pár minut na přípravu. Se strašidelnými žampiony naděláte spoustu parády ☠️🤩a skvěle si pochutnáte. Tortillu potřete passatou ochucenou česnekem, oreganem a solí. Posypejte mozzarellou, ozdobte žampiony a pečte 15 minut při 200 st. Recept vznikl ve spolupráci s Košíkem. #halloween #halloweenpizza #rychlapizza #tortilla #halloweenskerecepty #rychlerecepty #zdravejidlo #zdravevareni #zdraverecepty #jidlo #jidlojelaska
3 weeks ago
View on Instagram |
7/9
Datloví pavoučci potěší děti na Halloween a dost pravděpodobně si je s vámi budou chtít vyrábět i kdykoliv jindy během roku. 
Sytě tmavé barvy jsem docílila díky černému kakau, nicméně použít můžete i klasické. Cukrová očička můžete koupit hotová, ale dostupnější je v obchodech kousek fondánu, který domalujete čokoládou.
⁠
Na 5 kousků potřebujete:⁠
5 datlí medjool⁠
20 g mandlí⁠
½ lžičky mleté skořice⁠
1 lžička kakaa (ideálně černé)⁠
½ lžičky kokosového tuku⁠
Slané tyčinky ⁠
Dýňová semínka⁠
Fondán⁠
Čokoláda⁠
Můžete použít hotová cukrová očička⁠
⁠
Postup:⁠
Datle vypeckujte a vložte do mixéru.⁠
Přidejte madle, skořici, kakao, kokosový tuk a mixujte, dokud se mandle nerozmělní a ingredience se nespojí do pospolité hmoty. ⁠
Z datlové hmoty vyválejte 5 kuliček. Pokud by se vám hmota špatně vyvalovala, uložte ji na chvíli do mrazáku.⁠
Z fondánu vyválejte 5 malých párů kuliček. Rozpusťte čokoládu a pomocí párátka udělejte na kuličky tečku. Nechte zaschnout.⁠
Do datlových kuliček vsuňte z každé strany po 4 kouscích nalámaných tyčinek.⁠
Dýňová semínka překrojte napůl a oba kousky zasuňte do kuliček v přední části. Nad „kusadla“ z dýňových semínek přilepte pomocí rozpuštěné čokolády připravená očička. ⁠
#halloween #jidlo #prodeti #zdravejidlo #svacinka #svacinkaprodeti #dnesjim #halloweensnacks
•
Follow
Datloví pavoučci potěší děti na Halloween a dost pravděpodobně si je s vámi budou chtít vyrábět i kdykoliv jindy během roku. Sytě tmavé barvy jsem docílila díky černému kakau, nicméně použít můžete i klasické. Cukrová očička můžete koupit hotová, ale dostupnější je v obchodech kousek fondánu, který domalujete čokoládou. ⁠ Na 5 kousků potřebujete:⁠ 5 datlí medjool⁠ 20 g mandlí⁠ ½ lžičky mleté skořice⁠ 1 lžička kakaa (ideálně černé)⁠ ½ lžičky kokosového tuku⁠ Slané tyčinky ⁠ Dýňová semínka⁠ Fondán⁠ Čokoláda⁠ Můžete použít hotová cukrová očička⁠ ⁠ Postup:⁠ Datle vypeckujte a vložte do mixéru.⁠ Přidejte madle, skořici, kakao, kokosový tuk a mixujte, dokud se mandle nerozmělní a ingredience se nespojí do pospolité hmoty. ⁠ Z datlové hmoty vyválejte 5 kuliček. Pokud by se vám hmota špatně vyvalovala, uložte ji na chvíli do mrazáku.⁠ Z fondánu vyválejte 5 malých párů kuliček. Rozpusťte čokoládu a pomocí párátka udělejte na kuličky tečku. Nechte zaschnout.⁠ Do datlových kuliček vsuňte z každé strany po 4 kouscích nalámaných tyčinek.⁠ Dýňová semínka překrojte napůl a oba kousky zasuňte do kuliček v přední části. Nad „kusadla“ z dýňových semínek přilepte pomocí rozpuštěné čokolády připravená očička. ⁠ #halloween #jidlo #prodeti #zdravejidlo #svacinka #svacinkaprodeti #dnesjim #halloweensnacks
3 weeks ago
View on Instagram |
8/9
Kysané zelí je super zdravá potravina, kterou tradičně mívali naši předci jako posilovač imunity na zimu vždy po ruce. Kysané zelí obsahuje vysoké množství vitaminu C (i jiných skupin) a probiotika. Přestože má pro tělo velmi přínosný vliv, mám pocit, že se u nás v Česku příliš nekonzumuje. Proto doufám, že s receptem na zelníky se u vás konzumace zvýší a když ještě vyzdvihnu zelí Samir z Libereckého kraje, které nese značku @regionalnipotravina , zařadíte ho do jídelníčku více i v té nejprospěšnější syrové podobě. Tohle zelí je totiž krásně křehké a především není tolik kyselé. Takže úšklebky stranou 😃. ⁠
Zelníky si můžete upéct i ve hranaté formě a pak rozkrájet na jednotlivé porce.⁠
Na 7 - 8 porcí potřebujete:⁠
1 trochu větší cibule⁠
Olivový olej⁠
230 – 250 g vymačkaného kysaného zelí⁠
150 ml vody⁠
2 vejce⁠
2 větší stroužky česneku⁠
180 g celozrnné špaldové mouky⁠
1/2 lžičky sody⁠
1 menší lžička kypřicího prášku bez fosfátů⁠
1 menší lžička soli⁠
1 lžička majoránky⁠
1 lžička mletého kmínu⁠
Špetka čerstvě mletého pepře⁠
Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání muffinového plechu⁠
Kmín a hrubozrnná sůl na posypání⁠
⁠
Postup:⁠
Cibuli nakrájejte nadrobno. Do pánve nalijte 2 – 2,5 lžíce oleje. Cibuli opékejte dozlatova.⁠
Dobře vymačkané kysané zelí vložte do větší mísy. Přilijte vodu, vejce a 2 lžíce oleje. Přidejte prolisovaný česnek a pomocí stěrky stáhněte z pánve osmahnutou cibulku s olejem. Dobře promíchejte. Zmačkané zelí se tak znovu rozepne a dobře se rozmíchá. ⁠
Ve vedlejší misce promíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, majoránku, kmín a pepř.⁠
Sypkou směs vsypte do mísy se zelnou tekutou směsí a důkladně vařečkou promíchejte. ⁠
Plech na muffiny vytřete kouskem másla a vysypejte hrubou moukou.⁠
Do každého důlku v plechu vložte část těsta, aby povrch sahal asi 1 – 2 cm pod okraj. Povrch posypejte kmínem a hrubozrnnou solí. ⁠
Pečte při 180 °C v režimu horkovzduch asi 30 minut.⁠
Po upečení nechte chladnout v plechu. Až zelníky z větší části vychladnou, vyjměte je z plechu a nechte dostydnout na mřížce.⁠
@foodblogroku ⁠
#fbr_mujregionnataliri #regionalnipotravina #potravinyknezaplaceni ⁠
#zelniky #kysanezeli #peceni #slanepeceni #pecivo #jidlo
•
Follow
Kysané zelí je super zdravá potravina, kterou tradičně mívali naši předci jako posilovač imunity na zimu vždy po ruce. Kysané zelí obsahuje vysoké množství vitaminu C (i jiných skupin) a probiotika. Přestože má pro tělo velmi přínosný vliv, mám pocit, že se u nás v Česku příliš nekonzumuje. Proto doufám, že s receptem na zelníky se u vás konzumace zvýší a když ještě vyzdvihnu zelí Samir z Libereckého kraje, které nese značku @regionalnipotravina , zařadíte ho do jídelníčku více i v té nejprospěšnější syrové podobě. Tohle zelí je totiž krásně křehké a především není tolik kyselé. Takže úšklebky stranou 😃. ⁠ Zelníky si můžete upéct i ve hranaté formě a pak rozkrájet na jednotlivé porce.⁠ Na 7 - 8 porcí potřebujete:⁠ 1 trochu větší cibule⁠ Olivový olej⁠ 230 – 250 g vymačkaného kysaného zelí⁠ 150 ml vody⁠ 2 vejce⁠ 2 větší stroužky česneku⁠ 180 g celozrnné špaldové mouky⁠ 1/2 lžičky sody⁠ 1 menší lžička kypřicího prášku bez fosfátů⁠ 1 menší lžička soli⁠ 1 lžička majoránky⁠ 1 lžička mletého kmínu⁠ Špetka čerstvě mletého pepře⁠ Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání muffinového plechu⁠ Kmín a hrubozrnná sůl na posypání⁠ ⁠ Postup:⁠ Cibuli nakrájejte nadrobno. Do pánve nalijte 2 – 2,5 lžíce oleje. Cibuli opékejte dozlatova.⁠ Dobře vymačkané kysané zelí vložte do větší mísy. Přilijte vodu, vejce a 2 lžíce oleje. Přidejte prolisovaný česnek a pomocí stěrky stáhněte z pánve osmahnutou cibulku s olejem. Dobře promíchejte. Zmačkané zelí se tak znovu rozepne a dobře se rozmíchá. ⁠ Ve vedlejší misce promíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek, sůl, majoránku, kmín a pepř.⁠ Sypkou směs vsypte do mísy se zelnou tekutou směsí a důkladně vařečkou promíchejte. ⁠ Plech na muffiny vytřete kouskem másla a vysypejte hrubou moukou.⁠ Do každého důlku v plechu vložte část těsta, aby povrch sahal asi 1 – 2 cm pod okraj. Povrch posypejte kmínem a hrubozrnnou solí. ⁠ Pečte při 180 °C v režimu horkovzduch asi 30 minut.⁠ Po upečení nechte chladnout v plechu. Až zelníky z větší části vychladnou, vyjměte je z plechu a nechte dostydnout na mřížce.⁠ @foodblogroku ⁠ #fbr_mujregionnataliri #regionalnipotravina #potravinyknezaplaceni ⁠ #zelniky #kysanezeli #peceni #slanepeceni #pecivo #jidlo
3 weeks ago
View on Instagram |
9/9
Prohlédnout profil
Copyright © 2024 Zdravě živená - Martina Baťhová — Designed by WPZOOM